Ahoj, jako správný IT nadšenec jsem koupil MikroTika RB951G a teď si tady hraji se sítí. Nemám s MikroTiky předchozí zkušenost, takže hledám rady kde se dá.
Co by mě zajímalo je, jestli by zařízení umělo odeslat email v případě, že se k němu bezdrátově připojí zařízení, které není v Access listu. Lze něco takového udělat? Díky, M.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Notifikace po připojení nového zařízení (MikroTik)
jde... gugli Mikrotik + script 

0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
Jo, to já už hledám paralelně
Každopádně jsem skončil hned na začátku. Nedaří se mi nastavit samotný email
Evidentně se tomu moc nechce spolupracovat s gmailem.

0 x
mě to funguje i s gmailem
script:
script:
Kód: Vybrat vše
# Popis: Tento skript zkontroluje zapsani IP adres z DHCP serveru v leases
# Omezeni queues na parent, bez omezeni nechte hodnotu "none"
:global parent "none"
# Omezeni ip adres z DHCP serveru, bez omezeni nechte hodnotu "0.0.0.0/0"
:global range 0.0.0.0/0
# Pomocne promenne
:global found
:global ip
:global macadress
:global hostname
:global comment
:foreach ipid in=[/ip dhcp-server lease find dynamic=yes] do={
:set ip [:toip [/ip dhcp-server lease get $ipid address]]
:set macadress [/ip dhcp-server lease get $ipid mac-address]
:set hostname [/ip dhcp-server lease get $ipid host-name]
:set comment [/ip dhcp-server lease get $ipid comment]
:if ($ip in $range) do={
:set found 0
:foreach i in=[/queue simple find parent=$parent] do={
:if ([:find [/queue simple get $i target-addresses] ($ip."/32")]!="") do={
:set found 1
}
}
:if ($found=0) do={
/tool e-mail send to="tvuj@mail" from="mikrotik@mail" subject=("Mikrotik: " . [/system identity get name] . " - DHCP aktivita - ".$ip) body=("
Na DHCP Server v " . [/system identity get name] . " se pripojilo zarizeni
IP adresa: $ip
Jmeno zarizeni: $hostname
MAC adresa: $macadress
doma GW")
}
}
}
0 x
Petr Krist
Hele, to je dobrý, to funguje fajně, každopádně tak dostanu informaci o každém zařízení, které se připojí. Ono celkově mi vadí, že nemůžu v systému zařízením přidat nějaký identifikátor. Chtěl bych nastavit nějaký seznam, kde bych měl MAC adresu proti konkrétnímu jménu zařízení, abych mohl lépe sledovat, kdo je konkrétně připojen. A tenhle skript změnit tak, aby mě emailem informoval pouze o připojení zařízení, které není právě v tomto seznamu. To, že se mi připojí můj osobní telefon je mi vcelku jedno. Co mě zajímá jsou zařízení, která neznám.
Jde tohle nějak realizovat?
Jde tohle nějak realizovat?
0 x
Tohle nehlásí zařízení které máš ve static leases.
0 x
Petr Krist
Už jsem to včera vykoumal, že to funguje takhle, takže myslím, že asi dobrý. Všem svým zařízením jsem přidal statickou adresu a pak by to mohlo fungovat takto dle mých představ. Díky!
0 x
Nu, potřeboval bych, aby ten script běžel kontinuálně. Takhle jak to je mi zahlásí, kdo mimo DHCP Leases je připojen.
- Když to nastavím, aby se to pustilo po startu, tak to nic neudělá
- Když dám repeat každou minutu, tak mi to každou minutu píše email o tom, že je připojeno to samé zařízení.
Potřeboval bych, aby mě to informovalo pouze o nových připojeních.
- Když to nastavím, aby se to pustilo po startu, tak to nic neudělá
- Když dám repeat každou minutu, tak mi to každou minutu píše email o tom, že je připojeno to samé zařízení.
Potřeboval bych, aby mě to informovalo pouze o nových připojeních.
0 x
Ja bych zase uvital skript, ktery by kontroloval a posilal informaci v pripade, ze by se pripojilo nove zarizeni na bezdrat.
0 x