Dobrý deň.
Od ISP mám router značky ZComaX. Za nim mám zapojeny MK RB-750 na riadenie siete.
Da sa na MK RB-750 nastaviť routing cez OSPF aj keď pred Mikrotikom RB750 nie je iny Mikrotik, ale router ZComax?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
OSPF
Umí-li Zcomax OSPF, tak ano.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Do routru ZComax od ISP nemám pristup. Neviem príhlasovacie meno a ani heslo.
Pravdepodobne ZComax router nepodporuje OSPF.
Dal by sa Mikrotik nakonfigurovať tak, že iba na nom by bolo nastavene routrovanie cez OSPF protokol?
Pravdepodobne ZComax router nepodporuje OSPF.
Dal by sa Mikrotik nakonfigurovať tak, že iba na nom by bolo nastavene routrovanie cez OSPF protokol?
0 x
Spíš řekni, proč to chceš ... čeho tím hodláš dosáhnout.
OSPF je protokol pro výměnu routovacích záznamů. Každý router zná každou routu z každého routeru - tedy ví o všem, kam to poslat. Mít to jen na jednom je nesmysl. A na pár málo kusech zbytečnost.
OSPF je protokol pro výměnu routovacích záznamů. Každý router zná každou routu z každého routeru - tedy ví o všem, kam to poslat. Mít to jen na jednom je nesmysl. A na pár málo kusech zbytečnost.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Som samouk a učim sa konfigurovať Mikrotik spôsobom pokus-omyl.
Nehladaj za tym nič špeciálne, iba sa chcem naučiť nastavovať OSPF.
Za Mikrotikom RB-750 mám zapojený MIkrotik RB-951. Na tychto dvoch routroch by to mohlo fungovať?
Nehladaj za tym nič špeciálne, iba sa chcem naučiť nastavovať OSPF.
Za Mikrotikom RB-750 mám zapojený MIkrotik RB-951. Na tychto dvoch routroch by to mohlo fungovať?
0 x
Pozeral som niečo o OSPF na WIKI.
A teraz či som to správne pochopil.
OSPF je o tom, že mám napr.3 MK. Na 1.MK je IP adresa 192.168.221.0/24 na 2.MK je IP adresa 192.168.222.0/24 a na 3.MK je IP adresa 192.168.223.0/24
Tieto tri mikrotik routre vedia navzajom o svojich routrovacich tabulkach?
Všetky počítače v sieti sa medzi sebou vidia bez ohladu na to na ktorý Mikrotik router su akurad dane počítače pripojene?
A teraz či som to správne pochopil.
OSPF je o tom, že mám napr.3 MK. Na 1.MK je IP adresa 192.168.221.0/24 na 2.MK je IP adresa 192.168.222.0/24 a na 3.MK je IP adresa 192.168.223.0/24
Tieto tri mikrotik routre vedia navzajom o svojich routrovacich tabulkach?
Všetky počítače v sieti sa medzi sebou vidia bez ohladu na to na ktorý Mikrotik router su akurad dane počítače pripojene?
0 x
Ano. Tak nějak. Sice záleží na tom, jak definuješ viditelnost, ale komunikovat spolu mohou a ty nemusíš při každém přidání IP segmentu na jeden mikrotik měnit statické routy na všech ostatních.
Doma ovšem budeš spíš bridgovat či switchovat a tam ospf postrádá smysl. A naopak přináší výhody to, že jsou stroje součástí jedné broadcast domény (viz různé DLNA a podobné věci).
Doma ovšem budeš spíš bridgovat či switchovat a tam ospf postrádá smysl. A naopak přináší výhody to, že jsou stroje součástí jedné broadcast domény (viz různé DLNA a podobné věci).
0 x
Viditelnosť, myslim to tak, že pc č.1 bude pripojeny k mk č.3 a pc č.2 bude pripojeny k mk č.1.
A keď na oboch pc otvorim v štarte sieť, tam či sa budu tieto dva pc vidieť aj keď každý bude pripojeny v inom Mikrotiku.
Jasne doma mám hlavný MK ako Switch a ďalšie v bridgy. Mne ide len o to ako som spomenul, aby som sa naučil konfigurovať ospf protokol.
A keď na oboch pc otvorim v štarte sieť, tam či sa budu tieto dva pc vidieť aj keď každý bude pripojeny v inom Mikrotiku.
Jasne doma mám hlavný MK ako Switch a ďalšie v bridgy. Mne ide len o to ako som spomenul, aby som sa naučil konfigurovať ospf protokol.
0 x
Tak tato "viditelnost" je vlastností Sdílení souborů fy Microsoft. Protokol CIFS, nebo-li Samba ... A s tou máš v tomto případě smůlu, neboť sousedy zjišťuje právě broadcastem. Takže neprojde routerem. Ale abych byl upřímný ... nikdy jsem to nepotřeboval.
0 x