❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
maetoo
Kontaktovat uživatele:

OSPF

Příspěvekod maetoo » 10 years ago

Dobrý deň.

Od ISP mám router značky ZComaX. Za nim mám zapojeny MK RB-750 na riadenie siete.
Da sa na MK RB-750 nastaviť routing cez OSPF aj keď pred Mikrotikom RB750 nie je iny Mikrotik, ale router ZComax?
Přílohy
OSPF.png
OSPF.png (2.21 KiB) Zobrazeno 1750 x
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Umí-li Zcomax OSPF, tak ano.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Do routru ZComax od ISP nemám pristup. Neviem príhlasovacie meno a ani heslo.
Pravdepodobne ZComax router nepodporuje OSPF.
Dal by sa Mikrotik nakonfigurovať tak, že iba na nom by bolo nastavene routrovanie cez OSPF protokol?
0 x

ludvik

Spíš řekni, proč to chceš ... čeho tím hodláš dosáhnout.

OSPF je protokol pro výměnu routovacích záznamů. Každý router zná každou routu z každého routeru - tedy ví o všem, kam to poslat. Mít to jen na jednom je nesmysl. A na pár málo kusech zbytečnost.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Som samouk a učim sa konfigurovať Mikrotik spôsobom pokus-omyl.
Nehladaj za tym nič špeciálne, iba sa chcem naučiť nastavovať OSPF.
Za Mikrotikom RB-750 mám zapojený MIkrotik RB-951. Na tychto dvoch routroch by to mohlo fungovať?
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Pozeral som niečo o OSPF na WIKI.
A teraz či som to správne pochopil.
OSPF je o tom, že mám napr.3 MK. Na 1.MK je IP adresa 192.168.221.0/24 na 2.MK je IP adresa 192.168.222.0/24 a na 3.MK je IP adresa 192.168.223.0/24
Tieto tri mikrotik routre vedia navzajom o svojich routrovacich tabulkach?
Všetky počítače v sieti sa medzi sebou vidia bez ohladu na to na ktorý Mikrotik router su akurad dane počítače pripojene?
0 x

ludvik

Ano. Tak nějak. Sice záleží na tom, jak definuješ viditelnost, ale komunikovat spolu mohou a ty nemusíš při každém přidání IP segmentu na jeden mikrotik měnit statické routy na všech ostatních.

Doma ovšem budeš spíš bridgovat či switchovat a tam ospf postrádá smysl. A naopak přináší výhody to, že jsou stroje součástí jedné broadcast domény (viz různé DLNA a podobné věci).
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Viditelnosť, myslim to tak, že pc č.1 bude pripojeny k mk č.3 a pc č.2 bude pripojeny k mk č.1.
A keď na oboch pc otvorim v štarte sieť, tam či sa budu tieto dva pc vidieť aj keď každý bude pripojeny v inom Mikrotiku.
Jasne doma mám hlavný MK ako Switch a ďalšie v bridgy. Mne ide len o to ako som spomenul, aby som sa naučil konfigurovať ospf protokol.
0 x

ludvik

Tak tato "viditelnost" je vlastností Sdílení souborů fy Microsoft. Protokol CIFS, nebo-li Samba ... A s tou máš v tomto případě smůlu, neboť sousedy zjišťuje právě broadcastem. Takže neprojde routerem. Ale abych byl upřímný ... nikdy jsem to nepotřeboval.
0 x