❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Návrh IP adresace spoje

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
ef

Návrh IP adresace spoje

Příspěvekod ef » 11 years ago

Řeším otázku jak správně zvolit masky pro spojení mezi jednotlivými routery.

Mám hlavní bod (MK) kde je NAT. Jenda síťovka WAN druhá LAN. Za LANem je switch. Do swithce jsou zapojené ALCOMY na jednotlivé body. Na druhé straně jde ALCOMA do MK kde je vysílač pro klienty.
Nynější stav - Maska /24 a jednotlivá zařízení mají IP adresu z v této masce.

Jak podobné situace adresujete a maskujete Vy?

Je stávající řešení špatné nebo dobřé a proč?

Děkuji za návrhy a odpovědi.
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 11 years ago

jednotlivý ptp /30 popř. /29. Velký rádia (alcomy, summity, ericssony) dáváme do zvláš do vlan pro management
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Jeho řešení má tu výhodu, že není závislý na switchi a mikrotiku, ale jen na switchi. Někdy to řeším také tak - jeden větší ospf segment. Obcházím tím nutnost mít tam silnější routery, stačí mi switche.

Ty VLANy to samozřejmě nevylučuje. Většinou je lepší to oddělit. Sice při výpadku gw pro ten management segment se tam blbě dostává, ale spoj jako takový stále jede a člověk je schopen víc zjistit z jednoho místa.

Neexistuje jedno správné řešení. Je jich vždy víc.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.