❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

GentleBOX jako externí wifi karta

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Vlastik

GentleBOX jako externí wifi karta

Příspěvekod Vlastik » 11 years ago

Zdravím všechny na fóru
Předem musím napsat, že co se oblasti wifi a stavby sítí jsem úplným začátečníkem a proto prosím o shovívavost s dotazy, se kterými se zde na Vás obracím. K mému dotazu- mám doma k dispozici venkovní anténu tzv. GentleBox od firmy Jirouš MikroTik RouterBOARD RB411

Kód: Vybrat vše

http://wifi.aspa.cz/mikrotik-routerboard-rb411-32mb-ram-300-mhz-1x-minipci-1x-lan-vc-l3-z88492/
osazenou wifi kartou MIKROTIK RouterBOARD R52

Kód: Vybrat vše

http://www.asbis.cz/mikrotik-routerboard-r52-minipci-card-802-11a-b-g_d48695.html
. Doufám, že jsem správně pochopil osazení jednotlivými komponenty (minipc + wifi karta).
Zajímalo by mě, zda by bylo možné tuto sestavu použít tak, abych s její pomocí byl schopen připojit se přes jedno podlaží k rodičům, kde jsem vytvořil pomocí WiFi routeru zabezpečenou síť. K dispozici mám stolní PC osazené síťovou kartou. Byl by zde někdo ochotný mi sepsat malý návod (popř. zaslat odkaz na web), jde je vysvětleno co a jak je potřeba nastavit? Mám doposud jen znalosti jak nakonfigurovat WiFi router, ale toto je pro mě neprobádaná oblast a svým způsobem i výzva. Ještě jednou se omlouvám za dotaz, ale každý nějak začínal :wink:

Děkuji za jakoukoliv podnětnou radu
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

A ten Gentle box máš 2,4Ghz variantu? Pokud ano tak by to možná i šlo. Pokud máš 5,4Ghz Gentlebox tak na to rovnou zapoměň
0 x

Vlastik

Ahoj
Ten GentleBox je varianta 5GhZ, ale co jsem koukal do nastavení přes Wibox, tak se ta rychlost dá přepnout. Teď ale řeším jiný problém (založím samostatné vlákno). Omylem jsem ve winboxu odmazal IP adresu GentleBoxu a teď se do něj nemůžu dostat (ani přes webový prohlížeč). Jde toto obnovit?

Díky za pomoc
0 x

honzam

tak na to rovnou zapomeň na 5Ghz potřebuješ přímou viditelnost. Rychlost sice přepnout jde ale 5Ghz Gentlebox je určený jako klientské zařízení na přímou viditelnost
0 x

Vlastik

No, pokud lze mikrotik přepnout do 2,4 Ghz , mělo by stačit celý mikrotik nastavit do módu klient. Je to tak? Tam by pak přímá viditelnost nemusela vadit.
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 11 years ago

Antena v boxu je ale na 5GHz, takze ti to nepojede. Pozadej sveho providera at ti navrhne reseni.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

Vlastik

Provider jsem já sám sobě (chci se napojit na wifi router co mám u rodičů o patro výše) :) Takže mi asi nezbude než koupit wifi router co má podporu režimu klient a nebo dát do GentleBoxu k mikrotiku wifi kartu s podporou 2.4Ghz. Co by vyšlo lépe vzhledem k útlumu signálu a stabilitě?
0 x

honzam

Karta ti nepomůže když anténa zabudovaná v Gentleboxu je na 5,4Ghz jak píše kolega nademnou
0 x

Vlastik

honzam píše:Karta ti nepomůže když anténa zabudovaná v Gentleboxu je na 5,4Ghz jak píše kolega nademnou

Anténa je přeci demontovatelná (je to samostatná karta). V odkaze na začátku tohoto vlákna jsem vložil odkazy na jednotlivé komponenty (mikrotik + wifi karta). Takže výměna 5Ghz karty za 2.4Ghz by byla řešením? Btw z jakého důvodu 5Ghz karta odporuje 2.4Ghz frekvenci, když se v praxi nedá používat??? Nějak mi to nejde do hlavy :?
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 11 years ago

Rozeber si ten gentlebox, jestli jsi si to sam montoval, jak tvrdíš, tak musíš vědět co tam je...."Jirouš" dělá box s anténou na 5,4GHz, takže by jsi si musel pořídít externí anténu na 2,4GHz s pigtailem. Pak by to šlo. Vevnitř máš routerboard s miniPCI slotem a do něj je vložena miniPCI karta, která je připojena k anténě.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

Vlastik

Aha, takže je to celé závislé jak na anténě (provedení 5Ghz se liší od 2.4Ghz) a také samotnou wifi kartou, která je přes port spojena se základní deskou mikrotiku. Bylo by tedy snadnější připojit se pomocí wifi routeru s podporou funkce klient.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Snadnější a lepší je hlavně do toho patra natáhnout kabel ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

honzam

ludvik píše:Snadnější a lepší je hlavně do toho patra natáhnout kabel ...

+1 :)
0 x