❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MIMO vs "a"

Problematika Ubiquiti hardware.
Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

MIMO vs "a"

Příspěvekod Dr.Easy » 13 years ago

Hoja,

resim jednu zalezitost. Ozyvaji se mi klienti od "konkurence", co chteji prejit, ale maji hracky typu UBNT. A to je pro me zasadni problem. Snazim se jet strategii mikrotik-only. Pokud si tam pripojim jednoho s UBNT, propustnost AP-Klienti mi spadne ze 40mbit na 15 a to mi vadi.

Chci se tedy zeptat, pokud se premuzu a vezmu Rocket M5 a MIMO sektorku, ty ubnt na to prepojim - chodit to bude, jasny, ale kdyz maji NS Loco stare 2 roky, pojede to pouze v "a". Co kdyz prijde nekdo, kdo ma NS co umi MIMO. Je ten rocket natolik chytrej, aby byl "hybridni" nebo bude platit porekadlo o nejslabsim clanku v retezu a vsem to pojede pouze "a"?

Diky...
0 x
UBNT? Maximálně pro klienty...

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

ano bude ti to chodit, nahráš do AP 5.5 beta firmware, do starych NS nahras beta soft v.4, zapnes tam airmax. Klienti s 802.11a pojdu, zaroven 802.11n taktiez.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

zajímalo by mě kde se vzalo to "pořekadlo" protože je totálně špatný.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

no, treba kdyz do mikrotik site only zapojis jeden kus ubnt, tak ti nstreme ani nv2 chodit nebude... ale na jednu stranu mas asi pravdu, ubnt nepouzivam. Spis pouze resim problemy s tema, kteri to pouzivaj a ted se k nim budu asi muset pridat :evil:
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

to Dr.Easy .. bud v klidu, misto mikrotikovych 40 Mbps .. ti pojede ubnt Nko dvoupolar 80 Mbps .. a najednou zjistis, ze MK vyhodis :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

uvidime.... ale spis si myslim, ze ne :o).

no, ale nemam tu jinou moznost. 40mbit/s ke klientovi mi prijde adekvatnich. 15mbit na ktery by mi to "zprznilo" uz moc ne.

Diky za hint :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

Dade_Marfi píše:to Dr.Easy .. bud v klidu, misto mikrotikovych 40 Mbps .. ti pojede ubnt Nko dvoupolar 80 Mbps .. a najednou zjistis, ze MK vyhodis :)

nechci tady sirit flame, ale ja z 2pol sektoru na Mikrotiku dostanu o dost vice nez Tvych 80M z UBNT. ~50Mbit na MT dostavam pri pouziti NV2 a 1polarizace. Samozrejme se bavime o 20Mhz kanalu.
celkem mi posledni dobou lezou na nervy takove reci, jak je MT na radiu nepouzitelny.. to ze ho nekdo neumi nastavit je vec druha..........
0 x
Jan Ptáček

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

jasne a kdo mame delsiho sulina :D ... to je debata jak intel / amd ... vecne hadky kdysi na skole .... proste toho nechme ... kazdy ma neco oblibene .. tak sorry za mou blbou poznamku :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

tak dneska už je jasný že AMD ne :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 13 years ago

to je uz dolezitejsia debata o tomto:

Obrázek
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Dr.Easy píše:Hoja,

resim jednu zalezitost. Ozyvaji se mi klienti od "konkurence", co chteji prejit, ale maji hracky typu UBNT. A to je pro me zasadni problem. Snazim se jet strategii mikrotik-only. Pokud si tam pripojim jednoho s UBNT, propustnost AP-Klienti mi spadne ze 40mbit na 15 a to mi vadi.

Chci se tedy zeptat, pokud se premuzu a vezmu Rocket M5 a MIMO sektorku, ty ubnt na to prepojim - chodit to bude, jasny, ale kdyz maji NS Loco stare 2 roky, pojede to pouze v "a". Co kdyz prijde nekdo, kdo ma NS co umi MIMO. Je ten rocket natolik chytrej, aby byl "hybridni" nebo bude platit porekadlo o nejslabsim clanku v retezu a vsem to pojede pouze "a"?

Diky...

Pojede ti to v a/n modu. To znamena, ze pokud bdue pripojen alespon jeden 802.11a klient, tak se zapne mechanismus ochrany a klientu. Coz zpusobi jiste zpomaleni, ale nebude to zadna hruza (rozhodne to neni takovy rozdil jako b/g a jeho G-protection). Pokud ovsem ten dany clovek je stahovac (dela velky traffic jedno kterym smerem), tak je vhodne ho osadit n veci, protoze cim vice prenosu bude realizovani jak 802.11a, tim se bude priblizovat propustnost k 802.11a.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

Díky za info. :)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Určitě se vyvaruj kombinace ubnt a mikrotiku na jednom ap, ikdyž se to tváří ok, občas se stane, že ubntčka vytuhnou. Pokud použiješ jeden sektor čistě na ubnt klienty, bude to v pohodě.
Já jsem neustále řešil sekání ubnt (protože jsem jich zpočátku pár koupil) a to mě vedlo i k názoru že jsou to prostě šmejdy, ale není tomu tak (až na antény ;) ). Například jsem přeladil sektor na mikrotiku a ubntčka se nechytli, Změna jakéhokoli nastavení ubnt klienta končila zhruba v 50 procentech případů vytuhnutím.
Po pokusném přepojení ubntček na sólo ubnt sektor, světe div se, tuhnutí je minulostí...
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

nechcem sa hádať ale na NV2 môžem v meste zabudnúť. Zato Airmax Chodí super. Je možné že Zapnutý Nstreme na sektore robí zázraky no nemám osobnú skúsenosť. Tak 80mbps s tej sektory nevyžmýkate. Pretože pri 50ks asociovaných stations to už bude o hubu so 40-50mbps.
0 x