❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT NanoBridge

Problematika Ubiquiti hardware.
Jardax
antispam: Ano

UBNT NanoBridge

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Tak jsem se konecne dohrabal k testum v realu a neni to tedy nic moc.
Zajimaly by mne zkusenosti, pokud to nekdo nekde ladil - ciste jako PtP spoj.
SW 5.3.2, vzdalenost temer 1km (sw hlasi 0,8km, podle mapy je to 0.9km), sifrovani WPA2
40Mhz nepouzitelny - kanalove cisty, prenos sotva 10Mbps
20Mhz slusny, po poladeni vsech parametru vcetne aggregation je celkovy prenos kolem 40Mbps - podotykam TCP, skutecny datovy prenos, zadne umele zateze. Odecitano jak na AirOs grafu, tak na ifacech switchu.
Na to ze to jede natvrdo (a podle udaju prakticky porad na 100%) MCS15 mi to neprijde nic moc. Na druhou stranu se to blizi memu oblibenemu wifi cislu - 1/4 je podle praxe skutecny datovy prenos oproti linkove rychlosti.

(pri te prilezitosti by mne zajimalo, jestli skutecne je normalni, ze volba A/N nejde zmenit, sensitivity treshold take nejde zapnout (resp. odskrtnout off) a proc nefunguje WPA2-TKIP a musi se pouzit AES?)
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

Jak, resp podle jakeho klice nastavujes aggregation? Ja jsem doposud s timto parametrem nehybal.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

mam to pouzite na 40mhz chodi to 30/6 MBPS stále, ping 2-3ms....ACK na pevno, sifrovanie vypnute...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

co blbnete, asi to neumíte nastavit. Tedy bez airmaxu z toho víc nevytřískáte.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

pokud je to p2p spoj, tak je uplně jedno jestli je airmax zapnutý nebo ne, chodí to stejně
0 x

hapi

ne, nechodí. Bez airmaxu to chodí na nic. S airmaxem to chodí až k 150-160Mbit nebo okolo 80Mbit na 20MHz. To co tady čtu se dá roky udělat na 802.11a + nstreme a ne Nko v duálnim chainu + 40MHz + airmax.
0 x

Jardax

hapi píše:ne, nechodí. Bez airmaxu to chodí na nic. S airmaxem to chodí až k 150-160Mbit nebo okolo 80Mbit na 20MHz. To co tady čtu se dá roky udělat na 802.11a + nstreme a ne Nko v duálnim chainu + 40MHz + airmax.

Hele Hapi dospivam pomalu k nazoru, ze si ty svoje cisla bud cucas z palce, nebo mas uplne jinou metodiku mereni :D
80Mbps je proste nerealny z toho vytlacit, dostal jsem se k tem cca 40Mbps a to je podle mne maximum, ktere lze na single kanalu dosahnout. A to jeste diky aggregation, bez ni to jelo kolem 32Mbps.
Bavime se o TCP provozu, tedy realne prenasena data, nikoliv UDP floody a podobne, to je jina kategorie. Mereno nejen vlastnim ubnt grafem, ale i nezavisle na portu switche, takze to jsou spolehliva data.
Dalsi vec je ze se mi nepodarilo ani na stole, ani v realu slusne rozbehat doublekanal, proste to spadne nekam uplne jinam a je to nepouzitelne.
Nastaveni jsem vypsal, nic lepsiho s tim proste neudelam i kdybych se postavil na usi.

Stejnou zkusenost mam ostatne i s tim slavnym SXT, i kdyz to jsem testoval zatim jen na stole a povesim to snad dneska do realu.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

Jardax píše:Hele Hapi dospivam pomalu k nazoru, ze si ty svoje cisla bud cucas z palce ...

No tak tenhle pocit mam vzdy kdyz si tady ctu vysledky mereni a to zdaleka ne jen Hapiho :-).

Micmene take by me zajimalo Hapiho nastaveni UBNT, jake parametry jsou ty co ovlivnuji kvalitu spoje. Jsem na tom podobne jako Jardax, cca 40 - vic z toho neleze ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Jardax

michal.siman píše:Jak, resp podle jakeho klice nastavujes aggregation? Ja jsem doposud s timto parametrem nehybal.

Tam hodne zalezi na druhu a objemu provozu, pro testovaci ucely (coz znamena ruzne prenosy dat, takze velke pakety) se mi osvedcila defaultni hodnota, pripadne polovicni - neni v tom zadny zasadni rozdil.
Jde o to, na kolik paketu, pripadne na kolik dat ceka stanice nez odesle "seperpaket" na druhou stranu.
Muze to byt pri dobrem nastaveni dost dobra ficura pri silne asymetrickem provozu, aby se co nejmene brzdil prenos v silnem smeru na ukor drobneho zpozdeni pri dorucovani slabeho smeru.
Vsechno to dost zalezi na celkovem objemu provozu.
0 x

hapi

co? nastavení ubntu? zapnu airmax, zapnu agregaci paketů a už to jede. Testoval jsem i dva power bridge M5 proti sobě na cca 3km a bez problemu to jelo samo. Ano, 150-160Mbit bylo na testu mezi ubnt a je to určitě udp ale odmítám z testování SXTček na stole že to nedá ve 20Mhz na stole 60 a víc Mbit v TCP na jedno spojení. S NV2 to dá i bez problemu víc a mám to ověřeno s více zdrojů.

Nicméně, čim víc spojení a čim víc paketů, tim lepší efektivita pro airmax či NV2.

Insiderovy taky žerete 210Mbit na 9GHz a tady je to nějaký divný pro vás?
0 x

Jardax

hapi píše:co? nastavení ubntu? zapnu airmax, zapnu agregaci paketů a už to jede. Testoval jsem i dva power bridge M5 proti sobě na cca 3km a bez problemu to jelo samo. Ano, 150-160Mbit bylo na testu mezi ubnt a je to určitě udp ale odmítám z testování SXTček na stole že to nedá ve 20Mhz na stole 60 a víc Mbit v TCP na jedno spojení. S NV2 to dá i bez problemu víc a mám to ověřeno s více zdrojů.

Nicméně, čim víc spojení a čim víc paketů, tim lepší efektivita pro airmax či NV2.

Insiderovy taky žerete 210Mbit na 9GHz a tady je to nějaký divný pro vás?

Tak znova - a SXT tady ted stranou, Insidera taky, rec je o ubnt - kolik z toho vymacknes REALNEHo provozu, zadne umele testy a podobne.
A nekecej, vis ze ti uz jen tak neco nesezerem. SKUTECNY prenos dat.
Jaky test to tady uvadis, cim dosahujes tehle divnych cisel?

Dva nanoBridge proti sobe, to je moje zkusebni konfigurace, 2x2 Airmax aggregation a tak dal, 20MHz kanal.
Pripadne by mne zajimal i 40MHz kanal, protoze ten jsem rozumne proste nerozbehal.

(Btw je fakt, ze ja nevim zda mi to bezi A nebo N - volba Mixed A/N je natvrdo a nejde zmenit. A stanice to nikde rozumne nehlasi v jakem je rezimu :) )
Naposledy upravil(a) Jardax dne 07 May 2011 11:00, celkem upraveno 1 x.
0 x

Jardax

Tohle dostanu na zabudovanem ubnt testeru, proc je tam ta disproporce, kdyz bezi oba smery stejne dobre, se mne neptejte:

Signal Strength: -57 dBm
Chain 0 / Chain 1: -59 / -60 dBm
Noise Floor: -93 dBm
Transmit CCQ: 92.1 %
TX/RX Rate: 130.0 Mbps / 130.0 Mbps
AirMax: Enabled
AirMax Quality: 99 %
AirMax Capacity: 100%

AP WDS:
Duplex:
RX: 9.04 Mbps
TX: 39.09 Mbps
Total: 48.13 Mbps

Receive:
RX: 10.47 Mbps
TX: 0.00 Mbps
Total: 10.47 Mbps

Transmit:
RX: 0.00 Mbps
TX: 58.10 Mbps
Total: 58.10 Mbps

Station WDS:
Duplex:
RX: 37.72 Mbps
TX: 9.95 Mbps
Total: 47.67 Mbps

Receive:
RX: 59.49 Mbps
TX: 0.00 Mbps
Total: 59.49 Mbps

Transmit:
RX: 0.00 Mbps
TX: 13.38 Mbps
Total: 13.38 Mbps
0 x

hapi

sem to psal, zapnu airmax, zatrhnu agregation, nastavíš 20/40MHz. max rate dáš na max a hotovo. Víc nic. Test jsem prováděl na tom testu co je v ubnt. Reálnej provoz ničim nevygeneruju. Otázkou zůstává, jestli nanobridge nejsou až moc vosekaný na vysílací části. Já to testoval na power bridge M5 a to je něco jinýho.
0 x

Jardax

hapi píše:sem to psal, zapnu airmax, zatrhnu agregation, nastavíš 20/40MHz. max rate dáš na max a hotovo. Víc nic. Test jsem prováděl na tom testu co je v ubnt. Reálnej provoz ničim nevygeneruju. Otázkou zůstává, jestli nanobridge nejsou až moc vosekaný na vysílací části. Já to testoval na power bridge M5 a to je něco jinýho.

Tak co sem s tim lezes, kdyz tu resime NanoBridge??? :D
Spis nez vysilaci cast bych si tipnul procesor, tam bude asi zadrhel.
0 x

hapi

dole mě nebude, ten test je udp a to dá dneska i nanobridge. Mimo to jsem to psal už na začátku že to je power bridge.
0 x