musel jsem v nějaké síti se připojit pomocí M5 (ne v mé síti)
dojmy s porovnáním mkčka 411 a parabolou maxlink 22dB
složení celé skládačky je náročnější než složit anténu maxlink 22 a za ní dát krabici s mkčkem, celá skládačka ubnt je vlastně z plastu, kovovej je pouze držák a talířek. dost bych se tedy bál používat na dešti a hlavně ve velkém teplu na střechách. já to montoval na krytém balkoně.
Problém je také v tom, že kdyby jste chtěli odpojit zařízení od utp kabelu tak to musíte složitě celé rozložit a šroubovákama dost složitě vyrýpnout, no prostě na střeše si to nedovedu představit.
Pokud jde o ledkový měřák signálu, vždycky jsem doufal, že toto bude docela dobrý nápad, ale prdlačka. ať s tím hejbu kam chci tak to ukazuje pořád stejně, nejspíš to má celkem pomalou odezvu, tedy pro jemné ladění naprosto k ničemu, používám to pouze pro detekci jestli je anténa zapojena .
Dále ještě zopakuji, že bych se fakt bál používat celé zařízení venku, protože tam může zatéct, když je ve vzduchu 99% vlhkost. Jsou tam dost škvíry v tom plastu. Použil bych to tedy max. na balkoně.
Co se týká softu tak to sice vypadá jednoduše a je to i jednoduché, dají se tam nastavit takové ty základní parametry jako na každé china krabičce. Osobně mi ten systém nějak nepadl do oka, je to takové možná přeplácané, to je asi každého vkus.
Pokud se jedná o regulaci výkonu tak zařízení se dá nastavit na min hodnotu 3dB tedy 3dB+22dB anténa, to by ovšem bylo v normě, ale problém je v tom, že pokud se to nastaví na 3dB tak zařízení nefunguje protože ve skutečnosti vůbec nevysílá, prej je to nějaká chyba nevím čeho. Tedy zařízení se musí nastavit alespoň na 10dB+22dB a to ještě ideálně nefunguje. Jsem připojen asi na 200m a aby se to rovnalo kvalitě klasického sektoru 5G v nstreamu tak musím mít výkon na max. tedy 23+22 dB LoL, přitom na tuto vzdálenost rb411+r52n jsem udělal v poho plnej rate se signálem o 10snr více a celkovým výkonem na výstupu 25dB.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5
moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:musel jsem v nějaké síti se připojit pomocí M5 (ne v mé síti)
Problém je také v tom, že kdyby jste chtěli odpojit zařízení od utp kabelu tak to musíte složitě celé rozložit a šroubovákama dost složitě vyrýpnout, no prostě na střeše si to nedovedu představit.
Pokud jde o ledkový měřák signálu, vždycky jsem doufal, že toto bude docela dobrý nápad, ale prdlačka. ať s tím hejbu kam chci tak to ukazuje pořád stejně, nejspíš to má celkem pomalou odezvu, tedy pro jemné ladění naprosto k ničemu, používám to pouze pro detekci jestli je anténa zapojena .
Dále ještě zopakuji, že bych se fakt bál používat celé zařízení venku, protože tam může zatéct, když je ve vzduchu 99% vlhkost. Jsou tam dost škvíry v tom plastu. Použil bych to tedy max. na balkoně.
Co se týká softu tak to sice vypadá jednoduše a je to i jednoduché, dají se tam nastavit takové ty základní parametry jako na každé china krabičce. Osobně mi ten systém nějak nepadl do oka, je to takové možná přeplácané, to je asi každého vkus.
Rozdelam to za 3 vteriny, protoze vim, kam ten sroubovak strcit

Ledkovy drzak treba nastavit, ono kdyz je tam rozsah -94 az -75 db, tak to sviti porad ze

Netece do toho a uz jsme testovali i lepkavy tajici snih.
Nastaveni je rychle, je to na 3 kliky plus napsat ssid

Takze proste jsi mikrotik fanatik, UBNT nenavidis a nasel jsi veci, ktere funguji akorat tobe nejsou po chuti

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
ma tu nekdo vyzkousenou konfiguraci roket s UBNT sektorem vs nanobridge?
0 x
Bývalý ISP...
hmm, to co zde píšeš jsou tvoje dojmy po víceletém používání, já když se na to kouknu tak mě to fakt nepřesvědčuje. to že víš jak to rozdělat je sice pěkné, ale v návodě není ani popis.
dle mého přesvědčení není ten plast ani uv odolnej a to bude velkej problém
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
to soooc: záměrně si vynechal tu část s regulací že. Za koule do průvanu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
regulace na tom normálně funguje s fw 5.2 nebo 5.2.1, jestli tam měl původní, tak to je jeho chyba
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
U vyrobku UBNT plati maximalne, ze aktualni FW je nutnosti ! 

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
Já osobně proti UBNT nic nemám, používám to jen u kliošů. Oproti kombinaci anténa+pigtail+indoor klient to má svoje výhody včetně propracovanějšího FW než je v Ovislinku atd. Snad jen mechanický provedení AirGrid a Nanobridge by mohlo být vychytanější. Ten zaklapávací mechanizmus fakt není zrovna nejlepší řešení, obzvlášť když montér balancuje na zasněžené střeše a při -20°C do toho rejpe šroubovákem ve zkřehlých rukách. Navíc provedení vývodu UTP takřka přesně v místě, kde trčí šroub třmenu je taky libůstka a při jakékoliv manipulaci v zimě bude určitě montér štěstím bez sebe. Podle mě měli zvolit vývod zezadu jako u Bulletu, aby kabel nebyl hovadsky zalomenej.
Co se týče regulace: Nahrál jsem do AirGridu s 28dB anténou poslední FW, když jsem navolil velikost antény, regulatory domain na CzechRep a zaškrtnul Dodržovat předepsaný výkon, tak mě to automaticky nastavilo výkon na -1 a nastavení nešlo uložit..
Co se týče regulace: Nahrál jsem do AirGridu s 28dB anténou poslední FW, když jsem navolil velikost antény, regulatory domain na CzechRep a zaškrtnul Dodržovat předepsaný výkon, tak mě to automaticky nastavilo výkon na -1 a nastavení nešlo uložit..

0 x
okoun píše:hmm, to co zde píšeš jsou tvoje dojmy po víceletém používání, já když se na to kouknu tak mě to fakt nepřesvědčuje. to že víš jak to rozdělat je sice pěkné, ale v návodě není ani popis.
Osobne nesnasim ubnt kvuli nekvalitnosti anten, ale tej uv odolnosti bych se nebal ta tam je a myslim z evydrzej rozhodne vic nez klasickej utp kabel

Jinak soft je delanej pro idioty ktery nezvladbnou vic jak ty tri kliknuti , na tikovy je tech kliknuti vic i kdyz taky neco maj nebo budou mit jeste sem po tom nepatral co umozni tri kliky a jedem , jsem ale punta a rad si s tim nastavenim vyhraju a je to pak znat , na tri kliky udelam pripojeni ktery jede ovsem kdyz s i s tim hraju 15 minutek i s testama tak z teho ve finale vyrazim dalko vetsi propustnost a stabilitu. Nez neco pohanim tak si to taky vytestuju . Nanobridhe x mtik ze stejnyho stozaru na "tri kliky" oboje jelo 15mb v nanobridge se vic kouzlit nedalo ,upload ubnt 10 mb tik 12mb , chvilka hrani s tikem a par nastaveni a najednou byl down 26 a up 24 a to uz je pro me duvod proc radeji tik s dobrou antenou . Nehlede na to ze kdyz klientum ukazu ze maj max propustnost 25 mb a kolik jim to teoreticky muze jet svitej blahem a ja vim ze tam hodne let nepojedu menit zarizeni a jedinej styk s klientem bude ten platebni smerem na muj ucet

Jinak jeste k tem "trem kliknutim" je to fajn ze muzeste sebrat nekoho z ulice ukazat mu tady trikrat klepni a je z nej razem technik ... par takovejch taky znam

0 x
No, ja si nemuzu pomoct, ale montazni technik si nema co hrat s nastavenim jakehokoliv hardwaru. Ten ma jen zanest MAC adresu do systemu, primontovat a nasmerovat antenu a natahat kabelaz. Do AP jen na dva kliky nahraje konfiguraci, kterou vytvoril spravce site a maximalne stahne vykon pri kratsi vzdalenosti.
Muj pocit z mikrotiku je cim dal tim vic hlavne o tom, ze kazdej Chrobak Truhlik, kterej umi natukat navod z mikrotik.wiki do krabicky vcetne chyb se pak citi jako strasnej king.
Muj pocit z mikrotiku je cim dal tim vic hlavne o tom, ze kazdej Chrobak Truhlik, kterej umi natukat navod z mikrotik.wiki do krabicky vcetne chyb se pak citi jako strasnej king.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
Několikrát se mě stalo, že v UBNT nechodily korektně některý síťový funkce. Několikrát se stalo, že i při nejnovějším FW špatně chodilo mapování portů, takže klientům nefungovalo dálkový řízení topení a jiný aplikace a nebo jinde se zase rozpadalo VPN. Vše pořešilo nasazení MK. Vzhledem k tomu, že klesly ceny RB711, tak začnu i ke škudlilům cpát MK.
0 x
stretol sa niekto s tym ze na novom fw 5.2.1 sa zacalo UBNT preladovat sam na blizke kanali. robi to len s tymto fw. zo ziadnim inym nebol do teraz problem.
0 x
nemáš zaplou funkci DFS ?? to by pokud by to totiž správně fungovalo mělo samo přelazovat na kanály, pokud je "nekdo" resp radar na tom kterej tam maš nastavenej....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše:nemáš zaplou funkci DFS ?? to by pokud by to totiž správně fungovalo mělo samo přelazovat na kanály, pokud je "nekdo" resp radar na tom kterej tam maš nastavenej....
mal som to zapnute, ked to vypnem tak by to malo byt v poriadku?
0 x
jj presně tak...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček