❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PtP spoj na 400m

Problematika Ubiquiti hardware.
bayern

PtP spoj na 400m

Příspěvekod bayern » 8 years ago

Zdravím,

jsem ve městě v domě připojený přes ISP anténu na střeše v 5Ghz pásmu s mikrotikem a rychlost mám 15mbps down a 30mbps upload a ping 3ms.

Druhý dům mám připojený na 1gbps optiku 1:1. Okolo 950mbps down i up. Dům č.2 má přímou viditelnost na dům č.1. Jde to nad střechami domů a bytovek. Relativně ve vzduchu nevidím žádnou překážku, když stojím ve štítě u tyče na anténu.

Zeptám se, existuje nějaké PtP řešení, které mi pošle z domu č.2 na dům č.1 internet o rychlosti 80-120mbps (down/upload). Samozřejmě nemusí to být 1:1 obousměrné, jakože když budu stahovat třeba 100mbps down, tak zaroveň nemusím mít ještě k dispozici 100mbps upload. Stačí vždycky ta plná rychlost v tom jednom směru.

Děkuji za Vaše případné nápady.
0 x

fiorino

Příspěvekod fiorino » 8 years ago

Na tech 400m by ti to mohlo krasne jet na UBNT Power Beam M5 AC ISO 300. Má to Gbit Eth takze nebude problem s rychlosti nad 100Mbit. V praxi v Ostrave mam vyzkouseno ze to je schopne na tak kratkou vzdalenost kdyz dobre nasmerujes a naladis dai i 108Mbit ve 20MHz kanalu, 40Mhz nemam testovano ale na 80Mhz kanalu jsme na 500m udelali 180Mbit. ( Vsechny rychlosti mereny TCP )
0 x

bayern

A ještě se zeptám, a co na to prostředí? Děkuji.

Skenováno anténou + Bullet M5: Anténa parabola 5GHz - MaxLink 22dBi, H/V, N-female, rozměr 30cm

Obrázek

Trasa podle mapy 310m (cca):

Obrázek
0 x

TheITman

Příspěvekod TheITman » 8 years ago

prostředí teda nic moc - ale pokud v 5g tak místo m5 iso bych šel dnes spíš už do ac iso, frekvence asi 5,5G
0 x

bayern

Takže byste spíš doporučovali toto 2x: https://www.i4wifi.cz//_d4458.html?refaspa=ubnt-powerbeam-5-ac-antena-300mm--pbe-5ac-300-iso-2x-22-dbi-airmax-glan-z106630 ?

Ale jde mi o to, aby skrz to prostředí to protáhlo cca 100mbps DOWN / UP, aby ta akce pro mě nebyla úplně zbytečná :-D.
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 8 years ago

To ti nikdo nezaručí a navíc si myslím, že v tom postovaném skenu nejsou vidět mikrotiky se zaplým nstreme a NV2
0 x

bayern

Pintero: Začínám se docela bát :-D. Takže to tedy spíš nakonec vypadá tak, že přes město dostat 100mbps vzduchem je asi Sci-Fi a investice do antény, která by fungovala jen o něco rychleji, než co mám do teď není rentabilní.

Existuje nějaké řešení, kde ta pravděpodobnost funkčnosti cca 100mbps bude reálnější ?

Je pravda, že v tom skenu chybí několik mikrotiků, protože vůbec nevidím to AP mikrotiku providera (které je stejným směrem).
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Chces zarucenu kapacitu ? Tak na 5g zabudni a na tu vzdialenost si kup siklu 80ghz a podla verzie budes mat aj ten gigabit vzduchom. Je to ale cenovo ine riesenie nez 5g hracky
0 x

Sidi

Příspěvekod Sidi » 8 years ago

Na tuhle vzdálenost s těma ISO powerbeamama se dostaneš +- na 100Mbit, ale bude to half-duplex. Prostředí není nijak moc zarušený (já skenuju 120+ sítí a se správnou kombinací antén jsem schopnej fungovat i při dodržení výkonů).

Víc 5Ghz pásmo reálně neumí - pokud nebudeš prase a nenapálíš výkon v 80Mhz kanálu s AC atp. Ale to tě okolí ukamenuje a antény ti strhne).
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

koupit 2x https://www.i4wifi.cz/AirFiber-24-GHz/P ... 5-GHz.html
a 2x https://www.i4wifi.cz/Ubiquiti-NS-Bulle ... -RSMA.html
a krásně rto frčí v limitu 130Mb jedním směrem.

na 5GHz ptp už zatím nic jiného :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

bayern

Sidi píše:Na tuhle vzdálenost s těma ISO powerbeamama se dostaneš +- na 100Mbit, ale bude to half-duplex. Prostředí není nijak moc zarušený (já skenuju 120+ sítí a se správnou kombinací antén jsem schopnej fungovat i při dodržení výkonů).

Víc 5Ghz pásmo reálně neumí - pokud nebudeš prase a nenapálíš výkon v 80Mhz kanálu s AC atp. Ale to tě okolí ukamenuje a antény ti strhne).

Takže se nemám bát koupit 2x toto https://www.i4wifi.cz//_d4458.html?refaspa=ubnt-powerbeam-5-ac-antena-300mm--pbe-5ac-300-iso-2x-22-dbi-airmax-glan-z106630 a nastavit pásmo 20Mhz a cca těch 80-100Mbps to pojede. Zkoušet různé volné frekvence. Tak half-duplex bohatě stačí ne? Při běžném používání uživatel více zatěžuje 1 směr vysílání. Málo kdy by se mi doma stalo, abych zároveň uploadoval a k tomu download. Při nejhorším by se to podělilo na 40 down / 40 up (chvilkově).
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Za tu cenu to je to najrozumnejsie riesenie, treba pozriet freq scan a podla toho sa zariadenit. Na 400m to bude nejako chodit. Ak budes mat stastie tak aj na 30Mhz kanale sa daju pekne rychlosti, pokial je rusenie v normale.
0 x