❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Litebeam AC 2x2 Mimo ac radio za 60 Dolarov

Problematika Ubiquiti hardware.

Gemb

Příspěvekod Gemb » 9 years ago

Dobry crep, gbit ethernet na dve veci, AC v nasich podmienkach na dve veci (maximalne na nejake usadlosti za kopcom) na PtP by som to nepouzil ani keby to rozdavaju zadarmo - smerovost nula, je to vsesmer tak ako powerbeam a spol (na powerbeam sa da dat aspon limec ked uz nic). Dobre akurat tak ku kliosom v dedinach, do mesta urcite nie. Zase tam nezabudli dat plastovy bazmek do stredu cez ktory bude radio spolahlivo svietit aj dozadu. :lol: Otazka je este aj zivotnost toho zariadenia, hadam niekdo neveri, ze to vydrzi viac ako 2 roky....
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 9 years ago

predtym ako nieco napises tak si to najprv odskusaj, s ubnt ac idem cez 100 000cove mesto a funguje to lepsie ako N, aj lepsie ako N,AC od Mikrotiku...a toto je urcene na klientov...a tam ti je defakto jedno ze to nieco ziari dozadu....podla diagramov to ma lepsie parametre anteny ci uz ako sxt alebo ako sextant...ak to chceme porovnavat s MK...a samozrejme lepsie ako nanostation, nanobeam....co sa tyka kvalitnych anten na to su urcene powerbeam iso....
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 9 years ago

Nechcem vyvolavat ziadny flame, je to len moj nazor. Ano u klienta ti sice moze byt jedno, ze to ziari aj dozadu ale pasmo je stale len jedno a to iste.... Na UBNT komplety som uz celkom alergicky po tom co som naskenoval jeden zo spojov na nanobridgoch asi o 2 km dalej (odzadu!) so signalom, okolo -65 a to som sa ani nepozeral na site odkial to pali....podotykam, ze ten spoj je zregulovany a ma na sebe limce.
Sorry ale v jednu vec naozaj neverim, 30klientov na PtMP v meste a sypat odtial viac ako 100Mbit? Dokial to neuvidim tak neuverim :) Proste pokial spustim sken zo sektoru, naskenujem 50 sieti, kazda frekvencia minimalne 2x pouzita vratane indooru a signalovo -40 az -75 vsetky frekvencie tak ako to potom moze fungovat?
0 x

rado3105

- nepreferujem ani Mikrotik, ani Ubnt - pouzivame pre istotu obe technologie a snazime sa pol na pol pre pripad...
- ubnt vsak aktualne vedie hlavne vdaka druhemu cipu pre tdma a airview...to ze to dokaze radio za 60 dolarov a navyse ac..tu niet o com...uz len do zapadakovych oblasti to je nesmierne vyhodne riesenie...uvidime aky bude realny ohlas, marne teraz o tom pisat...
- ostatne debaty tu nemaju zmysel...
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 9 years ago

ac chodi uplne fajnovo...otazka je co to povie v litebeame, ja som celkom zvedavý.
0 x

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 9 years ago

Gemb píše:Nechcem vyvolavat ziadny flame, je to len moj nazor. Ano u klienta ti sice moze byt jedno, ze to ziari aj dozadu ale pasmo je stale len jedno a to iste.... Na UBNT komplety som uz celkom alergicky po tom co som naskenoval jeden zo spojov na nanobridgoch asi o 2 km dalej (odzadu!) so signalom, okolo -65 a to som sa ani nepozeral na site odkial to pali....podotykam, ze ten spoj je zregulovany a ma na sebe limce.
Sorry ale v jednu vec naozaj neverim, 30klientov na PtMP v meste a sypat odtial viac ako 100Mbit? Dokial to neuvidim tak neuverim :) Proste pokial spustim sken zo sektoru, naskenujem 50 sieti, kazda frekvencia minimalne 2x pouzita vratane indooru a signalovo -40 az -75 vsetky frekvencie tak ako to potom moze fungovat?

+1
Tenhle nazor se da podepsat. Pokud si toho nekteri nevsimli, trendy jdou smerem, kdy v podstate jedinou selektivitou uz je pouze antena. A pokud neni udelana poradne, sviti WiFiny vsude, coz samozrejme vede k tomu, ze jsou pasma vice obsazena a nic nefunguje, protoze vsichni se vzajemne rusi. F/B pomer anteny je celkem jasny udaj, ktery rika mnohe. Na prezareni ovsem nejvic trpi vetsina offsetovych parabol a pak samozrejme ruzne pseudo paraboly typu perforovane sito, jako u zmineneho LiteBeamu. Ale kdo chce kam, pomoz si sam.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

David2006

Příspěvekod David2006 » 9 years ago

NS M5 i M5Loco jsou nasazeny desítky tisíc, před 5-6 lety se síčkovalo jaké to nejsou šmejdy. A trh to nasazoval i nasazuje dál. Tohle s parabolou bude když ne lepší tak asi ne horší. Že vás to ještě baví nimrat se v blbostech.
0 x

rado3105

David2006 píše:NS M5 i M5Loco jsou nasazeny desítky tisíc, před 5-6 lety se síčkovalo jaké to nejsou šmejdy. A trh to nasazoval i nasazuje dál. Tohle s parabolou bude když ne lepší tak asi ne horší. Že vás to ještě baví nimrat se v blbostech.

ano suhlas a stavim sa ze to bude menej ziarit bordel do okolia ako nanostation, sxt....kedze aj sxt su pekne ziaricky...
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 9 years ago

Lepsi nez Nanostation to bude. Neni to plastova "vsesmerka". Ale za me maximalne na par desitek metru, jako pripojku pres ulici, misto LocoM5. Jinak proste klient dostane PowerBeam ISO a pokud veeelmi nadava na prachy ci proste nema, tak nonISO. Ale jak uz tu nekdo psal, v dnesni dobe maji vsichni radia +/- stejny. Jedine "bonusove body" lze ziskat antenou ... Tedy neni to jedina vec, treba delka spoje, fresnelka atp, ale nekvalitni antena "udela sve" ... 8)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

Příspěvekod hapi » 9 years ago

jak moc se bude v těch dírách držet sníh? :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Že by 1/10 toho co na airgridu?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 9 years ago

asi si nepamatuješ síta že? parabolu jsme zamrzlou neměly ale síta jo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Pamatuji Proxim Symphony 802.11, ale tos byl ještě ve škole. Opět to vidím na zástupný problém, obzvlášť někdo kdo jede defacto Mikrotik only, tak mu to vadí nejvíc :) .

Btw, koukám na Skynet a drahnou dobu vidím 250Kč. Nepsals někde že 290 nebo smrt?
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 9 years ago

David2006 píše:NS M5 i M5Loco jsou nasazeny desítky tisíc, před 5-6 lety se síčkovalo jaké to nejsou šmejdy. A trh to nasazoval i nasazuje dál. Tohle s parabolou bude když ne lepší tak asi ne horší. Že vás to ještě baví nimrat se v blbostech.

To jsou takovy reci o nicem. Trh funguje dokud je spektrum. Ty nejvetsi "chudaci" pak prvni krici, ze je vsude plno. Praveze je toho ve vzduchu mraky a jen tak to nezmizi. Problematika se nezuzuje pouze na F/B pomer, ackoliv ten jsme resili, ale je to o komplexnich vlastnostech anten. Kdyz uz byl pouzit primer, tak nevyhoda NS a vetsiny podobnych sektorovych anten vyleptanych na plosnaku byla a je ta, ze jsou uzky pouze v jedne rovine. Obvykle ve vertikalni a v horizontalni jsou pomerne siroky. F/B pomer to ma ale celkem solidni. Naproti tomu parabola ma vyzarovak uzkej v obou rovinach podobne, ale kdyz se blbe vyrobi a umisti ozarovac, F/B je naprd. A protoze je v pripade UBNT pouzivana stredova parabola s plastovym drzakem feedu, je blbej F/B pomer jen nasledkem nevhodne konstrukce, protoze tou dirou uprostred ti prolejza VFka za antenu. Chapu, ze to asi nechces slyset, ale je to tak.

Parabola obecne se vic hodi na spoje bod-bod, zatimco sektorka je vhodnejsi na AP v rezimu multipoint. Optimalni radiova sit typu AP-klienti, by mela vyuzivat sektorovku na AP a maximalne uzky anteny na strane klienta, aby pokud mozno nesvitily jinam nez na svoje AP. Prvni site postaveny na jednotkach typu Canopy nebo UBNT NS rozhodne mely zbytecne sirokej vyzarovaci diagram, coz tehdy nevadilo, ale s hustotou provozu to zacalo vadit. Nicmene i ta NS se da v pohode uchytit napriklad do ofsetovyho reflektoru po Canopce a pak to zas je jina liga. Tak jednoduse to s plastovyma hrackama ala Nanobridge/LiteBeam atp nejde.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art