❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vyresetovaná všechna UBNT na sajtu

Problematika Ubiquiti hardware.
DarkLogic

Vyresetovaná všechna UBNT na sajtu

Příspěvekod DarkLogic » 11 years ago

O víkendu se mi stala zvláštní věc a nejsem schopen zjistit, co se stalo. Na jednom rodinném domku mám malý sajt pro pár zákazníků složený z:

* NanoBridge M5
* Bullet M5
* Bullet 2

Hned z rána mi Smokeping začal hlásit nedostupnost zařízení. Tak jsem se tam rozjel a na místě zjistil, že všechna jsou vyresetována do defaultu. Při pokusu o obnovení konfigurace ze souborů se každé ze zařízení chovalo jinak:

* NanoBridge M5 - při napájení přes náhradní napájecí zdroj konfiguraci akceptoval a fungoval. Po připojení původního napájecího zdroje konfiguraci ztratil...i při opakovaných pokusech. S novým zdrojem OK.

(u dalších zařízení už nebyl čas laborovat se zdroji, takže se všechny vyměnily za nové a pokračovalo se v pokusech o obnovení konfigurací)

* Bullet M5 - pingal na defaultní IP 192.168.1.20, ale nepustil do managementu. Tím jsem s ním skončil.

* Bullet 2 - pustil do managementu, ale po nahrání konfigurace ze souboru a kliknutí na Apply naběhl znova, ale zase s defaultní konfigurací. Pomohlo postupné nastavovaní položka po položce, po každé změněně provést Apply. Nicméně u některé položky nastavení nezměnil...např. při pokusu změnit normu z "B/G" na "B only" se vždy po Apply vrátil na "B/G".

Ještě abych upřesnil zapojení:

Od všech UBNT vedou stíněné kabely do rozvaděče, kde jsou zakončeny ve stíněném patch panelu, který je samozřejmě uzemněn. Z něj vedou už nestíněné patch kabely do orig. UBNT zdrojů 24 V. Kabely pak dále pokračují do obyčejného 8 port TP-Link switche. Zdroje jsou zapojeny do el. zásuvkového panelu s přepěťovou ochranou a filtrem. A tento panel je zapojen do běžné APC Back-UPS.

Napadá někoho, co se mohlo stát a hlavně co udělat, aby se toto již neopakovalo? Jediné příčina, co mě napadá, je, jestli se nedostalo něco nepěkného přes zemnící vodič. Elektrika je totiž brána z dílny majitele domu a bůhví, co v dílně mohl provádět. Mně se ale o ničem nezmínil.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 11 years ago

bude to problém toho patch panelu a vody v některém konektoru, jak jeden navlhne že nasimuluje reset přes ubnt zdroj, ten patch panel to vnutí i ostatním, už se mi to asi dvakrát taky stalo
0 x

DarkLogic

Díky za reakci, ale moc této teorii nerozumím - v obyčejném stíněném patch panelu (není tam PoE patch panel) je společné pouze zemění. Jednotlivé konektory se přece nijak neovlivňují a jsou plně samostatné. Jestli jsem dobře vyčetl, jak se provádí vzdálený reset, tak by se mělo do datových vodičů pustit na chvíli 24 V a tím by se UBNT mělo vyresetovat. A těchto 24 V přece patch panel nepošle do všech konektorů. Taky mi to asi nevysvětluje důvod, proč se dále zařízení chovala zvláštně (viz popis pokusu nahrání konfigurace do Bullet 2 a Bullet M5). V rozvaděči jsem se díval po stopách vody, ale nebyla tam ani voda ani "mapy" po odpařené vodě.
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

To sou ty UBNT hracky :) u RB se ještě nestalo že by se vyresetoval... 8)
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 11 years ago

Vypini fuknkci reset u těch zařízení.
U nekrotiku se stavaji horší věci než resety do defaultu.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

vymenit kable, vymenit napajacie elementy a hotovo. Nikde nevypiname RESET v zariadeniach. Pokial je kabelaz a napajanie v poriadku HW sa nema dovod resetovat.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

O tom se dá pochybovat. Třeba kvalitu zdroje nejsi schopný posoudit. A už vůbec ne jeho vývoj v čase. Pak stačí jeden dropout na elektrice a je po konfiguraci.
midnight_man píše:vymenit kable, vymenit napajacie elementy a hotovo. Nikde nevypiname RESET v zariadeniach. Pokial je kabelaz a napajanie v poriadku HW sa nema dovod resetovat.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

reset

Příspěvekod reset » 11 years ago

reset 8) taky nevypiname , stalo se mi to jen jednou , pak jsem prisel , ze problem byl v kabelu ,
videl bych to , ze ti tam zateklo, nebo neco jineho podobneho se ti s tim prihodilo
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 11 years ago

vyhod ten tplink.

ted jsem mel stejnej problem na jednom sajtu se mi proad restartoval jeden NBM5 do defaultu. Delal jsem s tim pri skusy, preckaval snad 20 konetkrou 2x menil privodni kabel. Rikal jsem si ten TPlink to nemuze prece delat, zvdyt ma jen 4 draty. No a delal vymenil jsem ho a uz je vse OK
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

UZ sem taky zazil kdyz je switch spravne nakopnutej, ze funguje jako reset pro vsechny UBNT hracky nebot se na datove vodice nahodne dostava napeti co staci k resetu ... Vzdy prvni vymenim switch + zdroje a podivam se po vode ... A snazim se mit konektory tak, aby do nich zatyct nemohlo (s trochou stesti), tedy svisle kontakty nahore ... 8)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

DarkLogic

Chlapi, díky za tipy. Trochu rozvinu dedukci.

Přímo do APček na střeše asi zatéct nemohlo - Bullety jsou našroubovány zespodu všesměrovek, takže FTP kabely vycházi vespod a nemohla kolem nich voda natéct dovnitř. NanoBridge mi nikdy nezatekl a taky by byla náhoda, aby všechna APčka zatekla současně.

Propojení s rozvaděčem je řešeno outdoor kabely, které jsou navíc v chráničce a jsou tam dávány přes pár měsíci, takže ani nikde na trase by se do kabelu voda neměla dostat. Opět by taky byla náhoda, aby se dostala naráz do všech tří použitých kabelů.

Dostáváme se do rozvaděče. Stopy po vodě uvnitř jsem neobjevil. Faktem je, že teoreticky kabely propojující napájecí zdroje s patch panelem by mohly do panelu svést nějakou vodu, pokud by tam byla. Stejně tak switch by mohl způsobit reset APček. Ale ptám se:

* Během několika měsíců zařízení fungovala bezchybně, rozvaděč celou dobu nebyl otevřen a ani jedno z APček se za celou dobu svévolně nerestartovalo. Že by se najednou z nenadání stalo hned tohle?

* Přítomnost vody v rozvaděči nebo chybu switche bych bral, kdyby se APčka jen zresetovala. Tady to ale nechalo následky v podobě nedostupného managementu Bullet M5 a podivného chování při novém konfigurování Bullet 2. Podotýkám, že pokusy o přístup i konfigurování byly řešeny mimo zmíněný switch přímým propojením k notebooku a byly použity nové UBNT zdroje. Vážně by byl schopen switch nebo proklouznutá kapka vody takto poškodit tato APčka a ještě k tomu naráz?

Přikládám foto rozvaděče, ať mluvíme konkrétně.

rozvadec.jpg
rozvadec.jpg (132.78 KiB) Zobrazeno 2367 x
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Krásně udělanej sajt. Ale přeci ta UPS, rozvaděč, patch panel a ostatní není úplně levné. Tak co tam dělá ten TPlink? Z mýho pohledu to je jako pěst na oko.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

Co vsichni mate proti tem tp-link switchum? dyt na mensi sity, jako je tento to funguje neskutecne dobre... jde to napajet od 9 do 24 (pry bez uprav, to nevim, ja to vsude napajim 12V bez uprav) a nikdy se mi nestalo, ze by ten switch haluzil, nebo se seknul, nebo cokoliv jineho...

Co tedy pouzivas za swich (unmanaged), ktery je "profi" a jde napajet DC napetim bez bastleni?
0 x
Jan Ptáček

DarkLogic

Nechci odbocovat od tematu a resit typ switche. Jen zminim, ze je to sajt asi pro 10 lidi a na tomto miste pouze potrebuju, aby switch spolehlive switchoval a to tento zakladni typ v pohode zvladne a pracuje bez problemu.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

nerobi ti problem ten patch panel? Nie je dobre mat POE napajanie prehnane este cez patch panely a podobne. Ideal ked je to priamo...
0 x