❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EdgeMax router otestován s AirFibrem.

Problematika Ubiquiti hardware.

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

a teď tu pohádku o karkulce. Když jsem tu mě na test RB1100AHx2 tak to dalo podstatně víc s podstatně menší zátěží... považuji to za fake bez bližšího popisu konfigurace.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

nazhodou ja si eng. pohadky ctu docela casto... a nevidim na tom nic spatneho, kdyz budou lhat, tak se jim to 100x vrati v uzivatelych produktu...
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 13 years ago

pracuju na tom chlapici co robili v juniperi a ciscu....a ubnt sa vyznacuje stabilitou...ktora poslednu dobu pre mk je daleky pojem lenze vy vsetci mk zaslepeni budete riesit downgrade....a my budeme kludne spavat....tesim sa na to nehorazne.....nehovoriac o tom ze to je debian, kde sa da doinstalovat co chcem, ma to 3GB flash pamate....hapi ved uz aj mikrotak ako ty musi pochopit ze toto zariadenie predstavuje sen mnohych....
0 x

hapi

jakej sen? vemu atoma, nahraju debiana a jedu. Chceš server pro služby nebo router? Obojí lze ale stojí to za houby.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Hapi? Neukradl ti někdo účet? Poslední dobou mi přijde, že pod tvým jménem píšou minimálně dva lidé, ne-li tři ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

jakto? píšu vyváženě, ukazuju obě stránky.

Super věc to sice je ale když tam narveš do edgemax routeru nějaký věci ale k čemu mi tam budou? Když tam narvu smtp server, dns server atd.. tak už přece nebudu takovej vrah aby to routovalo a naopak, ne? Léta tady máme platformu alix a extra na to voyage linux postavenej na debianu a teď když s tim přijde ubntu tak se všichni posadíte na prdel s votevřenou hubou jak je to otevřený a výborný... fakt nechápu.
0 x

ludvik

Zatím si všichni slibují hlavně výkon. A otevřenost systému (v porovnání s MK) jako plus. Pak není potřeba ALIX s voyage, maximálně fakt jako malý aplikační servřík. Ale on i ten alix je vlastně dražší, než $99. Nebo srovnatelný.
A hlavně - zatím je to vše teorie :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

rado3105

ano je to teoria, alix je jednojadrovy, vykonovo nie moc vykonnejsie ako rb433ah, ked tam das routeros, vychadza mi to tak o 20% vykonnejsi....v tomto je dvojjadro, je to optimalizovane, otvorene, a ak budu vyvojari plnit poziadavky uzivatelov este to moze byt velmi zaujimave....
Ano je to moj sen, lebo hladam nahradu za hlavnu branu....
0 x

hapi

už se těšim na tvoje sklamání :-D
0 x

ludvik

Jo, zatím nejsou zkušenosti. Syntetické testy jsou vcelku naprd ... ALE - styl testu (pomíjím srovnávací grafy) je shodný. Prostě testerem pustíš proud paketů zkrz. RB1100AHx2 má 916kpps při 64B, UBNT o něco víc, 1000kpps. S 512B pakety je to 630kpps vůči 705kpps. Nezní to tak výrazně. Porovnával jsem nejvyšší hodnoty. Zvýrazní se to při porovnání ceny :-)
U max paketů dokonce UBNT uvádí o něco horší hodnotu než RB. Takže to nejspíš z prstu vycucané hodnoty nejsou.

A porovnáváme dle hapiho zaprděný 500MHz MIPS vůči PowerPC na víc jak dvounásobné frekvenci.

A co si budeme nalhávat - na údaje z datasheetu RBčka jsem se nikdy při testu nedostal. A to ani z daleka.

No a když se zamyslím nad počtem portů a uznám, že EdgeMax LITE není konkurence pro RB1100AH, ale pro RB450G - tam jsou rozdíly tak obrovsky velké, že to ani vypisovat nebudu.

A také musíme přiznat, že o tom routeru zatím moc nevíme. Ani jsem nikde nenašel potvrzený typ čipu. Takže tam:
a) klidně může být opravdový akcelerátor, ne jen "podpora". Ať už na čipu, nebo bokem.
b) OS je založený na Vyatta - a ta klidně může mít upravený kernel, různé optimalizace. Čemuž bych i věřil. A optimalizace dokáží udělat opravdu hodně, studií jsem četl dost.
0 x

hapi

no vidíš to, to je jako že mkčko vypustí výsledky testů ale už neřekne že to je routing a conn. tracking vypnutej. To samý ti neřeknou u ubnt. Neříkám že ten ubnt je zaprděnej... vlastně jo je protože mu pomáhá ta akcelerace. Chápu že vyatta umí optimalizovat na daný hw ovšem i tak prostě nějaký věci hardwarově akcelerovat nejdou a na tom ten údajnej mips64 vyhoří. Takže ano, mips bude ovládat ospfko, bude plnit routovací tabulky, bude zpracovávat management a na to bude stačit. Ale nebude stačit na oshapování sto lidí. Ačkoliv mu hardware ty pakety přežvejká tak stejně bude muset cpu hnout zadkem a zasahnout do datovýho toku a to bude bolet stejně jako u RBček.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

rado3105 píše:ano je to teoria, alix je jednojadrovy, vykonovo nie moc vykonnejsie ako rb433ah, ked tam das routeros, vychadza mi to tak o 20% vykonnejsi....

Tak touhle vetou jsi me dostal , asi neusnu. Mel jsi vubec alix nasazeny ? Ja je mam na siti a kupodivu jsem je nasazoval tam, kde rb433AH jeli na 70 a vice %. Alix jede na 10-20%
To mi jako 20% narust vykonu neprijde.
Navic , kde jsem dal alix, tam neni servis.
Kdybych mel penez plno, tak nedavam nic jineho nez Alix.
0 x

hapi

bingo, x86 je proste x86, frekvence nehraje roly.
0 x

rado3105

rovnaka konfiguracia, len som zmenil rb433ah za alix, zlepsenie max o 20%, ked budem doma tak tu mozem hodit grafy....tiez som mal uplne ine ocakavania od alixu, realita je ina....
0 x