❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Problematika Ubiquiti hardware.
David2006

Re: moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Dám Ti šanci se mi zasmát - ani nevím kde se ten počet connection nachází - čím to sleduješ, Torchem? Kdyžtak poraď a kouknu se někdy u sebe, i když tam tolik asi netlačím. Každopádně pokud by někde Nanobridge M5(potažmo Raketa) nestačilo tak s těma paketama je to dobrý dotaz na pana Peterku s AirBQ který v 9GHz plánuji jako potencionálního nástupce někdy v budoucnu (pokud se ale nepletu tak střeva budou na UBNTu tak na počet paketů by to mělo asi chcípat přibližně stejně) . Vidím to tak že AirBQ bude do pár km díky 40MHz kanálu srovnatelný případně i rychlejší (pingem asi neznatelně horší) jak dual nstream a nezas*ru si 5GHz a co je asi dost důležité cenově to vyjde buď stejně nebo jen poměrově o třetinu dráž (nikoliv několikanásobně viz přirovnání nákladů na dual nstream vs. NB M5) . No a pokud bude AirBQ na tohle stejný "bazmek:))" tak je tuším ještě ve vývoji AirTik případně klesnou ceny 10GHz (sice nejspíš kosmeticky, ale přeci) .

PS: Ano, Waveant si udělalo velmi špatné jméno svojí (ne)kvalitou antén to je bez diskuze.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Tak to sem se opravdu zasmal ze ani netusis kde se v tiku podivas na pocet paketu staci si rozkliknout dany iface a tam je to krasne videt .AirBQ sem zatim nevidel na to zadny reference takze nemuzu soudit . Osobni zkusenost s jejich vyrobkama nemam a nemam ani nikoho kdo by to mel nasazeny talkze se zdrzim komentare.
Nstreme dual ma taky vyhodu trebas v tom ze mam boda kde mam tri dual spoje , kazdej teda miri jinym smerem ale prijimaci anteny vsech tri spoju jedou na stejnym kanale a nemam problem ... hodne zalezi na kvalite anten takze vaveant skrtam se seznamu :mrgreen:
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

No a teď z jiného soudku:
1. Setkal jste se někdo s potížemi v podobě zatékání při těch soustavných deštích? V kontextu montáže dle tohoto obrázku (nutno na něj kliknout pro zvětšení) jsem se rozhodl být opatrnější v instalaci a to UBNTu logo na zářiči dávat tak jak je na něm a ne vzhůru nohama jak se mi na pár parabolách stalo. Protože pak jsou kontakty konektoru níž "zemi" a může tam líp asi natéci pokud ty "paprsky" loga jsou obráceně tedy nahoru.
quote]
Picture mn 087.jpg
Picture mn 087.jpg (168.28 KiB) Zobrazeno 2486 x
Picture mn 086.jpg
Picture mn 086.jpg (168.07 KiB) Zobrazeno 2486 x

Pokud ty "paprsky" loga jsou obráceně ,tedy nahoru,snizi se hladina vnitrniho jezirka.Lepe je ale provest upravu-viz obrazky.Pak uz ma voda kudy odtekat a rozumny prodejce nebude mit pripominky o ztrate zaruky,stejne se jedna o vyrobni vadu.Na vrtak[cca 2 mm] navleknete trubicku a ponechejte vysunute cca 3 mm delky vrtaku.Stejnym zpusobem vyvrtejte otvor i ve spodni casti tmeleneho spoje krytu ozarovace.

Petr Stourac
Naposledy upravil(a) stouracpetr dne 25 Mar 2011 08:40, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

on se ptal na počet spojení, ne na počet paketů.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

hapi píše:přesně takhle mluví užvatel co tomu houby rozumí a kupuje nastavený UBNTu hračky to za prvý. Za druhý, srovnáváš CM9 tedy Ačko s dvoupolariozačním Nkem. To je srovnání hodný UBNTu userů. Mimochodem, 20MHz v Nku na dvou polarizacích jede krutě nad 100Mbit na mikrotikách celkem levou zadní. Jak odpovíš na tohle?

1) s mikrotikem delam skoro 8 let, to zaprvy.

2) na ten 1.5km spoj jsem Nko v mikrotiku zkousel a neuspesne, budto se to vubec nespojilo, nebo to jelo par kB... RoS v. 5.6. Setup byl strasnej, je to proste beta. krome toho ta Nkova karta R52n je tragicka, je extremne nachylna na ruseni od jinych karet, takze se musi davat samotna, coz prodrazuje...

nez se sr*t s Nkem v mikrotiku,ktery stoji min 3x vic a nakonec stejne nefunguje, tak si tam radeji dam NB M5 a jsem vpohode.Jednou to clovek nastavi (a je to fakt easy) a jede to. Az to mikrotik bude mit funkcni a snadne alespon jako Acko, tak se o tom muzeme bavit, ale soucasny stav je tristni.

hapi píše:Tam co ty máš vyždímanej strop 80Mbit si mikrotik na 80Mbit ševelí v latencích do 10ms a ještě zbejvá prostor. No ale nebudu ti kazit iluzi, mohl bych se tu rozpovídat o výkonech co lezou s těch NB ale to je myslim zbytečný jelikož každej vý že regulace nikdy nebyla a neni silnou stránkou UBNT.

Me takto Nko v mikroitku nefunguje, stravil jsem na tom hodiny a prd z toho. Mozna to je rukama, ale mam pocit ze jsem vyzkousel vsechny mozny i nemozny kombinace a stejne to nejelo. Mozna ze dnesni beta uz jede lepe, ale na pater si ji davat nehodlam. Ad regulace: myslim, ze tak jak to mam ja, to neni o moc horsi, nez standardne prepaleny mikrotik, ktery ma, alespon v mem okoli, dost lidi.

hapi píše:Mimo to, kdo si dneska koupí síto na 5GHz, je podle mě magor. Tim tě nechci urazit ale jedna mokřejší sněhová vánice a anténa je vyřazená z provozu dokud nejsou teploty nad nulu.
Vporadku, me tim neurazis, nevim totiz kde jsi prisel na to, ze jsem si koupil sito na 5GHz :)
hapi píše:Je to dobrý, seš dobrej, hlavně že si myslíš že máš super spoj protože to je tvoje jediná útěcha :wink:

Sorry, ale to je trochu zoufaly, nemyslis? Ja mam dobry spoj za vyborny penize, to mi dosti tezko rozmluvis :)
0 x

hapi

no tak 4.17 neni beta a Nko tam funguje bez problemu. Jo je tam halda nastavení a je třeba si něco o tom přečíst ale zdokonalování sama sebe je žádoucí. Jestli ti to nejelo tak jako sorry ale deláš něco totálně blbě. Nka na mikrotiku jezději už celkem dlouho bez problemů. Ono to je tim že komu to jede, ten to sem nenapíše. Je zajímavý že nedavno jsem na stole testoval R52n s R52Hn v jednom zařízení, obě na 20MHz kanálech a od sebe pouhý 40MHz rozestup od středních frekvencí. Samozřejmě pokud si to smažil nad 20dB například v RB433 tak se neni o čem bavit. Ovšem ve dvou RB411 to neni problem.

No a vlastně sem si typnul správně a realita i ukazuje že "amatéři" používaji UBNTu protože jsou líný se něčemu přiučit a dva kliky jim vyhovujou bez znalosti problematiky a "profesionálům" zůstává mikrotik. A já jsem za to neskonale rád.
0 x

Walkeer

hapi píše:no tak 4.17 neni beta a Nko tam funguje bez problemu. Jo je tam halda nastavení a je třeba si něco o tom přečíst ale zdokonalování sama sebe je žádoucí. Jestli ti to nejelo tak jako sorry ale deláš něco totálně blbě. Nka na mikrotiku jezději už celkem dlouho bez problemů. Ono to je tim že komu to jede, ten to sem nenapíše. Je zajímavý že nedavno jsem na stole testoval R52n s R52Hn v jednom zařízení, obě na 20MHz kanálech a od sebe pouhý 40MHz rozestup od středních frekvencí. Samozřejmě pokud si to smažil nad 20dB například v RB433 tak se neni o čem bavit. Ovšem ve dvou RB411 to neni problem.

No a vlastně sem si typnul správně a realita i ukazuje že "amatéři" používaji UBNTu protože jsou líný se něčemu přiučit a dva kliky jim vyhovujou bez znalosti problematiky a "profesionálům" zůstává mikrotik. A já jsem za to neskonale rád.

Hele jako amaterem bych se asi uplne nenazval, ikdyz pravda je, ze mikrotik me tedy nezivi. Na stole mi to taky jelo krasne, v tom problem neni, ale na 1.5km mi to poste dobre nejelo a nejsem zdaleka jediny, komu to nejede. Koukni na MK forum. Nacteno mam taky. Problem vidim v mizerne karte R52n a v mizerne implementaci Nka v MK. Problem je ten, ze i kdyby to jelo, tak to porad stoji nasobne vice, pokud se bavime o MIMO 2x2 spoji na 1.5km.
Dalsi vec je AirMAX vs. nv2. ktere hodne mizerny latence kdyz je spoj nezatizeny, tohle airmax nema.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Hezkej spor tik x ubnt user :) tak do to ho se vlozim taky , sem teda tik user , ubnt me odrazuje ale to hlavne svejma antenama ty sou na bliti , tici a jejich pokus sxt taky blevajz a co se tyce karet r52hn je nepovedena karta , par sem jich testnul a vratil sem se ke klasice bud cm9 nebo r52n . Ne vse se tikum povedlo. Pokdu nekdo nadava ze mu neco nejede v beta verzi , tak proto se to znaci jako beta aby lidi na chyby upozornily a je jedno kdo je vyrobce jesti tik nebo ubnt , proste beta je beta a kdo nadava ze neco nejede v beta verzi a kvuli tomu to zavrhuje je mamlas. Zatim jedinej padnej argument kterej tu ubnt user hazej je cenovka , kdyz spocitam celyho boda tak zas tak velkej rozdil nejni , pokud budu boda delat ve stejny kvalite stejne musim dat poradny anteny a na zbytku bude rozdil par stovek s tim rozdilem ze kdyz dam trebas bullety tak stejne musim dat nejakej router . Zaver je takovej ze ani jeden vyrobce nema dobrej celej komplet , oba horej na antenach s tim rozdilem ze k tikovi si pripojim snaze co potrebuju a diagnostika v nem je luxus .
A argument s tikem delam osm let ... manzelka taky ridi 8 let a stejne bych ji ty pazoury obcas radeji urazil a auto ji sebral :mrgreen: Komu neni shury dano v apatyce nekoupi :wink:
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Co se tyce anten vseobecne a jejich konstrukcnich vad a nevhodnosti pouzitych typu asi by nejlepe rozepsal stourac , protoze vetsina lidi tu jen ceri vodu bez potrebnej teoretickejch znalosti a stavej jen na tom co jim nahodou kde jelo . Priznejme si kolik z nas si tu umi zmerit parametry anteny a ma na to patricne vybaveni v odpovidajici kvalite ? KOlik lidi tu zna teorii jak vlastne signal vsude lita a proc ? Vetsina tu jen mele to co kde vyzkouseli bez patricnych teoretickych zakladu , protoze kdby si trosku pocetli tak nemuzou obcas napsat ty nehorazny kraviny co tu obcas litaj . Zkusenosti sou super ale kdyz si je nedokazu dat do souvisloti proc se tak deje sou mi k prdu .
Tak a ted me zas kamenujte :mrgreen:
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Někdo někde hezky napsal: teorie bez praxe je neplodná a praxe bez teorie slepá.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

pfadmin píše:Někdo někde hezky napsal: teorie bez praxe je neplodná a praxe bez teorie slepá.

Krasne shrnuti mych nekolik dlouhych vet do jedne vystizne a vserikajici :mrgreen:
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

ano, také se přidávám k názoru že nko na mikrotiku funguje pouze na stole.

ten kdo napíše, že to jede venku OK, tak ať sem dá demo na spoj, který je minimálně 1,5km a já se mu omluvím...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

ppp76 píše:Hezkej spor tik x ubnt user :) tak do to ho se vlozim taky , sem teda tik user , ubnt me odrazuje ale to hlavne svejma antenama ty sou na bliti , tici a jejich pokus sxt taky blevajz a co se tyce karet r52hn je nepovedena karta , par sem jich testnul a vratil sem se ke klasice bud cm9 nebo r52n .

Walkeer psal o shit R52n, ty píšeš o R52Hn a že si se vrátil zpět k R52n. Tak jak to je.

Mám z více zdrojů že Nko na mikrotiku funguje bezvadně. Např. 5km, šťourače anteny, 20MHz, jedna anténa = 50Mbit HD. Samozřejmě v limitech. Ostatní parametry jiných spojů si nepamatuju ale je jich víc kterým to jede. Bohužel v příštích dnech budu nasazovat pouze nstreme dual v Nku což neni klasický Nko takže to neni přesně vypovídající.
0 x

Walkeer

ppp76 píše:Co se tyce anten vseobecne a jejich konstrukcnich vad a nevhodnosti pouzitych typu asi by nejlepe rozepsal stourac , protoze vetsina lidi tu jen ceri vodu bez potrebnej teoretickejch znalosti a stavej jen na tom co jim nahodou kde jelo . Priznejme si kolik z nas si tu umi zmerit parametry anteny a ma na to patricne vybaveni v odpovidajici kvalite ? KOlik lidi tu zna teorii jak vlastne signal vsude lita a proc ? Vetsina tu jen mele to co kde vyzkouseli bez patricnych teoretickych zakladu , protoze kdby si trosku pocetli tak nemuzou obcas napsat ty nehorazny kraviny co tu obcas litaj . Zkusenosti sou super ale kdyz si je nedokazu dat do souvisloti proc se tak deje sou mi k prdu .
Tak a ted me zas kamenujte :mrgreen:

Anteny na NB M5 jsou mozna spatne, ale pokud mi ten spoj rekneme "legalne" jede 60Mb na 1.5km, tak mi to je uprimne dost jedno. Proste porovnavam cenu reseni 2x NB M5 vs. 2x RB411 + 2 R52n + 2x nejakej box + 2x MIMO 2x2 antena +2x zdroj + 2x wifi kabel a to proste vychazi nasobne draz, to se nezlob. Navic, Nko na MK je proste otaznik, nekomu jede, nekomu ne, nv2 je take beta, kalisckej nstreme je ve srovnani s Airmaxem zastaraly a hlavne nastavit NB je proste fakt easy.

Krome toho, ja se porad povazuji za MK usera, cela moje sit jede na MK (vcetne OSPF), ale kdyz jsem ted na pater nasadil NB a jede to jak vino za par supu a s minimem usili, tak mozna svuj postoj zreviduji.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:ano, také se přidávám k názoru že nko na mikrotiku funguje pouze na stole.

ten kdo napíše, že to jede venku OK, tak ať sem dá demo na spoj, který je minimálně 1,5km a já se mu omluvím...

Bohuzel ho sem nemohu hodit , ale kdyz si prijedes tak ti ho klidne ukazu jak chodi rebas na 4,2 km
0 x