❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nanobeam dish 22 a 25dBi

Problematika Ubiquiti hardware.
satmag

Re: Nanobeam dish 22 a 25dBi

Příspěvekod satmag » 11 years ago

Odkial beriete stale ze nanobrige ma len tak malo dBi,a ako to je mozne ze 25ky na 6Km pri vykone 5dBm maju signal Horizontal / Vertical:-66 / -68 dBm,chcel by som vidiet kolko maju pri takom vykone a taku vzdialenost SXTcka,a co sa tyka zaruseneho prostredia tak urcite nepouzijem 2x2 ale len jednu polarizaciu,samozrejme H nie V ked na km2 su pouzite najmenej 5 vsesmeroviek od inych,a mam okolo 40mbit/s na 20Mhz kanale :) aj bez SXTcka
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

Tu druhu polarizáciu vypináš na NB?
PS: toto sú moje reálne skúsenosti, aj som tu niekde posielal výsledky...ked som vymenil nanobridge 25db za sxt lite a signalovo bol sxt lite mierne horsi...
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 11 years ago

Bavis se o jedne polarizaci, nebo MIMO? Jelikoz gentlebox jc323 je jednopolarizacni, ale rb911 je MIMO.

rado3105 píše:gentlebox jc323 ktory ma 22dBi(realnych) + rb911 ta vyjde na 80eur.

Nehovoriac o tom ze stare nanobridge ak vezme 25dBi maju realne max 20dBi a signalovo pri rovnakom vyziarenom vykone je sxt lite5 na tom lepsie ako nanobridge 22dBi.

Co sa tyka rychlosti, na ubnt v zarusenom prostredi ptm nedosiahnes viac ako 30mbit/s. Na mikrotiku v rovnakom prostredi neklesnes pod 45mbit/s...

Nevyhoda mikrotiku vyssie latencie pri nv2, vyzera to tak ze mikrotik dosahuje vyssie rychlosti zvysovanim latencie a naopak ubnt ma rovnaku latenciu ale nizsiu rychlost....
0 x

rado3105

sekol som sa myslel som 320 a 220
0 x

Jenya

Aha, takze pises ze v tom MIMO ti to bezne jede 45Mbps i v zarusenu? Na jake vzdalenosti, kolik tam je klientu?

Resim totiz vymenu AP a klientu a nevim za co. Varianty jsou Rocket a Nanobeamy, ePMP Cambium, Mikrotik.
Mam tam ted sektor, Bullet M5, 35 klientu s Bulety M5 + 23dBi anteny a par Airgridu 23, vse ver. 5.4.4. Vzdalenosti 100m az 1500m, AP ukazuje CCQ 99%. Ruseni zatim ne mnoho, ale proste nejede to. Download je v pohode, ale jakmile nekdo zacne uploadovat, propustnost je v hajzlu. Airmax ten upload sice resi, ale drasticky snizuje propustnost, takze je vypnuty, nadavam, kudy chodim, proc ten Airmax nefunguje, tak resim za co to vymenit...

rado3105 píše:sekol som sa myslel som 320 a 220
0 x

rado3105

kolko ti to da download a upload?
Proste na miesta kde bola priepustnost na rocket sektor+rocket a ako klienti nanobridge, vzdialenost do 1,2 km..priepustnost bolo 22mbit/s, 1 tcp okolo 10mbit/s....po zmene za mikrotik technologiu, ta ista antena, nayse na klientov sli sextatny a lite....co su omnoho parametrovo slabsie anteny, signaly boli lepsie a priepustnost vyse 45mbit/s.....takze to je moja realna skusenost...
na jednom zarusenom spoji som mam nanobridge m5-nanobridge m5, jednu stranu som vymenil za nanobeam m5, nic sa nezlepsilo, navyse este zhorsilo...priepustnost poklesla.....takze ubnt davam len na spoje z dovodu odozvy...ale ani tam sa mi nepodarilo dosiahnut viac ako 65mbit/s tcp....cize ak toto nebude stacit pojde sa do mikrotiku, kde sa daju dosiahnut bezne vacsie rychlosti....
ale za skusku ze das ako ap rb912 a klienta sxt lite5 nic nedas, skus to a napis tu vysledky....a ani ta to nevyjde vela....
0 x

Jenya

Download 25-30Mbps, ale pokud do toho nekdo zacne valit upload, treba jen 2Mbps, tak latence 600ms a problem.

Ano, vim jak Mikrotik dobre vali, mam jich taky par v N-ku a A-cku, PTP a PTMP par klientu, ale tohle je 90st sektor s 35 kliosema. Ocekavam, ze pokud na 912ctku dve SXT pripojim pojede to perfektne, ale co az jich tam bude 35 a vic, navic s mirnym, ci vetsim rusenim. Tohle uz jen tak snadno nevyzkousim.

Nove Nanobeamy maji mnohem lepsi konstrukci, nez predchudci a procesor 560MHz...
0 x

satmag

Příspěvekod satmag » 11 years ago

Nasa skusenost v dost zarusenom prostredi.Sektor Jirous 30 stupnovy,cim mensi vyzarovaci tym menej bordelu,samozrejme len jedna polarizacia to je H,za nou Bulet M5.Klienti vsetko Airgrid M5,vzdialenost priemerne 1km,kanal 20Mhz,po montazi pri skuske este bez shapingu pri speedtest.com upload aj download rovnako 40mbit/s aj to uz bol limit portu.
Hlavne ide o to pouzit spravny sektor aby sme sa s klientom trafili do vyzarovaceho diagramu sektorky,ked si raz mimo mozes pridavat vykon na AP aj klienta neviem kolko aj tak to nepomoze.Dalej umiestnit spravne AP,cim dalej od inych anten tym lepsie,odrusit ich jak sa len da,dalej aby hned nebola narusena fresnel zona hned na AP,ani na stranu ani dole.A to plati samozrejme aj pre klineta.A najdolezitejsie... :D cim menej vykonu do toho date aj na strane Ap aj klienta tym lepsie
0 x

rado3105

satmag píše:Nasa skusenost v dost zarusenom prostredi.Sektor Jirous 30 stupnovy,cim mensi vyzarovaci tym menej bordelu,samozrejme len jedna polarizacia to je H,za nou Bulet M5.Klienti vsetko Airgrid M5,vzdialenost priemerne 1km,kanal 20Mhz,po montazi pri skuske este bez shapingu pri speedtest.com upload aj download rovnako 40mbit/s aj to uz bol limit portu.
Hlavne ide o to pouzit spravny sektor aby sme sa s klientom trafili do vyzarovaceho diagramu sektorky,ked si raz mimo mozes pridavat vykon na AP aj klienta neviem kolko aj tak to nepomoze.Dalej umiestnit spravne AP,cim dalej od inych anten tym lepsie,odrusit ich jak sa len da,dalej aby hned nebola narusena fresnel zona hned na AP,ani na stranu ani dole.A to plati samozrejme aj pre klineta.A najdolezitejsie... :D cim menej vykonu do toho date aj na strane Ap aj klienta tym lepsie

A co ked mas bordel smerom na klientov a na strane ap je cisto...v pripade ubnt down 15mbit/2 polarizacie, skusana aj 1/ bez zlepsenia, upload 40mbit/s. Nasadeny mikrotik 45/45mbit/s .
Na ap ubnt boli pripojeni dvaja klienti, to iste neskor na mikrotik.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 11 years ago

rado3105 píše:A co ked mas bordel smerom na klientov a na strane ap je cisto...v pripade ubnt down 15mbit/2 polarizacie, skusana aj 1/ bez zlepsenia, upload 40mbit/s. Nasadeny mikrotik 45/45mbit/s .

porovnavas jednu jedinu tvoju skusenost, ked ti neslo korektne ubnt na vysielaci a po vymene za MK sa ti to rozbehlo. si strasne ovplivnitelny... nedavno si takto isto bojoval za ubnt a na zaklade jednej jedinej veci obhajujes MK, ako keby to bola svata vec.
nikto ti to neberie, len ludom, ktory sem dojdu a nemaju ta precitaneho, tak absolutne zdeformujes nazory.
zabudas na jednu vec: wifi je ducharina a kludne sa moze stat to, ze ten isty MK sektor das na druhu stranu mesta a nepojde ti to rozumne. vymenis to potom za ubnt a pojde to krasne. dovod ti nepoviem ani ja a ani nikto iny tuna. proste kazdy kto robi wifi dlhsi cas, tak si proste musi priznat, ze wifi je proste ducharina je kopec situacii, ktore v reali nemaju ziadnu logiku.

nemam nic proti MK, nove sxt su mi celkom sympaticke tak isto ako ubnt, ale proste sa bojim verzii routeros - hlavne co sa tu popisalo na forach, tak mam z toho proste strach. na strane ubnt ma zas serie rusenie zariadeni na vysielaci. kazde ma svoje pre a proti.
0 x

gsmsoft
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gsmsoft » 11 years ago

mato1 cista pravda.Moja rec
0 x

rado3105

mato1 píše:
rado3105 píše:A co ked mas bordel smerom na klientov a na strane ap je cisto...v pripade ubnt down 15mbit/2 polarizacie, skusana aj 1/ bez zlepsenia, upload 40mbit/s. Nasadeny mikrotik 45/45mbit/s .

porovnavas jednu jedinu tvoju skusenost, ked ti neslo korektne ubnt na vysielaci a po vymene za MK sa ti to rozbehlo. si strasne ovplivnitelny... nedavno si takto isto bojoval za ubnt a na zaklade jednej jedinej veci obhajujes MK, ako keby to bola svata vec.
nikto ti to neberie, len ludom, ktory sem dojdu a nemaju ta precitaneho, tak absolutne zdeformujes nazory.
zabudas na jednu vec: wifi je ducharina a kludne sa moze stat to, ze ten isty MK sektor das na druhu stranu mesta a nepojde ti to rozumne. vymenis to potom za ubnt a pojde to krasne. dovod ti nepoviem ani ja a ani nikto iny tuna. proste kazdy kto robi wifi dlhsi cas, tak si proste musi priznat, ze wifi je proste ducharina je kopec situacii, ktore v reali nemaju ziadnu logiku.

nemam nic proti MK, nove sxt su mi celkom sympaticke tak isto ako ubnt, ale proste sa bojim verzii routeros - hlavne co sa tu popisalo na forach, tak mam z toho proste strach. na strane ubnt ma zas serie rusenie zariadeni na vysielaci. kazde ma svoje pre a proti.

Toto nie je priklad jednej lokality v miestach najvacsieho rusenia ked tam ubnt malo problemy a prehodilo sa na mikrotik...tak bez problemov....
Co sa tyka PtM tak na troch zarusenych miestach mi ide mikrotik 2 az 5x rychlejsie ako ubnt s rovnakou sektorkou....
Co sa tyka spojov, na mikrotiku na ackovych kartach +nv alebo nstreme nemas problem dosiahnut s jednopolarizacnou antenou v zarusenom prostredi 30mbit/s, na dvojpolarizacnych antenach v zarusenom prostredi 70Mbit/s a viac..... na ubnt o tom mozes len snivat....
ano ubnt ma vyhodu v latenciach, cize to vyzera tak ze airmax na ukor rusenia znizuje prenosovu rychlost..pri zachoavani latencie...
mikrotik to robi opacne zachovava rychlost, zvysuje latenciu....
Ako som tu pisal dal som svoje skusenosti, nikomu tu nic nevnucujem, ludia co sa ozvali tak som im navrhol nech urobia testy ako, sam som na vysledky zvedavy...ale pribudaju mi body, kde je priepustnost max 25mbit/s co sa tyka ubnt - skusal som vsetko - kanaly, ine anteny...nic...takze uz ostane jedine mikrotik...lenze to treba vsetkych klientov pomenit...

a vlastne az teraz som po nejakom roku pochopil preco vacsina velkych tu migrovala na mikrotik.....

a dalsie faktory: sxt lite5 stoja 40eur, loco stoji 58eur...pricom loco ma omnoho horsiu antenu...navyse ak mas mikrotik na klientovi mozes si cez skripty testovat realne priepustnost tcp...co na ubnt neurobis - je tam len udp..a ten povie velke kulove....

PS: toto je moja skusenost, moj nazor nikomu ho nenutim...ziadny moj nazor...toto je forum o kazdeho subjektivnom nazore a skusenostiach...a kto si co z toho vezme je len na nom...
0 x

rado3105

Co je nevyhoda nv2 je obrovska odozva ako som uz pisal:
http://i59.tinypic.com/20pv4i0.jpg

toto je od klienta so signalom -60/-60 sxt lite5, vzdialenost 200m, priepustnost tcp up/down 90/90mbit/s, na ap su pripojeny 3x sxt lite5, najhorsi ma signal -70. Ping od klienta na ap, cize len cez vzduch. Pri viacerych pingoch mi ukaze priemerny 15ms, max 50ms.

odozva sa nemeni v klude ani v zatazi.....

na ubnt nemate viac ako 4ms....

takze je to teraz len o kompromise co a preco....
0 x

Jenya

Coze, toto je odezva bez, nebo s normalni zatezi? Me teda nv2 jede s 3 az 5ms. V max zatezi 10 az 15ms.

rado3105 píše:Co je nevyhoda nv2 je obrovska odozva ako som uz pisal:
http://i59.tinypic.com/20pv4i0.jpg

toto je od klienta so signalom -60/-60 sxt lite5, vzdialenost 200m, priepustnost tcp up/down 90/90mbit/s, na ap su pripojeny 3x sxt lite5, najhorsi ma signal -70. Ping od klienta na ap, cize len cez vzduch. Pri viacerych pingoch mi ukaze priemerny 15ms, max 50ms.

odozva sa nemeni v klude ani v zatazi.....

na ubnt nemate viac ako 4ms....

takze je to teraz len o kompromise co a preco....
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

nv2 se chova zajimave, nekdy mam ping na AP 5-25ms, ted treba jen 1-5ms, zadne stahovani, nic.. ale v zatezi je to vzdy do 5ms + - , zatim nas nikdo nekamenoval, tak jakypak starosti...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))