❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT NanoBridge

Problematika Ubiquiti hardware.
dubrma

Re: UBNT NanoBridge

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

Teď jsem zjistil že když při zapnutém airmaxu zacpu spoj udp pakety, tak se odezva drží na 13ms (teče zhruba 80M).
Bez airmaxu, klasické n, jde odezva do nekonečna. Stejné jako u a,b,g.
Předpokládám že tohle umí i nv2.

Edit: kecal jsem je to kolem 25ms...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ne NV2 to neumí. NV2 to umí líp. Když to zacpu UDP paketama na doraz tak většinou nepřekročim 10ms a jsem na rychlosti 110MBit. Pokud nastavim TDMA period size na 1ms tak latence klesne někam k 5ms při max rychlosti 80Mbit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

dubrma

hapi píše:ne NV2 to neumí. NV2 to umí líp. Když to zacpu UDP paketama na doraz tak většinou nepřekročim 10ms a jsem na rychlosti 110MBit. Pokud nastavim TDMA period size na 1ms tak latence klesne někam k 5ms při max rychlosti 80Mbit.

vím, nv2 je prostě božská :D
Neboli uplně to samé...
0 x

hapi

co to kecáš? 10ms@110MBit vs 25ms@80Mbit... to je to samí?
0 x

dubrma

hapi píše:co to kecáš? 10ms@110MBit vs 25ms@80Mbit... to je to samí?

Tak zaprve, propustnost u nv2 a airmaxu je uplně to samé, protože je to postavené na nku na modulaci OFDM a i kdyby se programátoři stavily na hlavu tak z toho víc nevytlačí.

Zhruba:
1x1 anténa
20Mhz 50M
40Mhz 115M

2x2
20M 90M
40M 190M

Tohle dá airmax i nv2, Omlouvám se že to nemám přesně spočtlé, je to z toho co jsem měřil...

Můj spoj je v 2x2 a signál není nejlepší.
Naposledy upravil(a) dubrma dne 10 May 2011 22:23, celkem upraveno 1 x.
0 x

dubrma

Ale v té odezvě pravděpodobně je nv2 lepší. Možná taky proto, že se vozí po lepším hw.
0 x

hapi

kecej si co chceš, L1 vrstva je 300Mbit a nad ní si můžou programátoři upravit co chtěji a to taky NV2 nebo airmax upravuje. Vůbec tu nejde o to jestli to je Nko nebo kdoví co, jde o L1 vrstvu. Všechno nad ní je softwarově upravitelný. To je jako 10GHz spoj kterej žádný Nko, MIMO a podobný věci nemá a na 28MHz kanále protlačíš už léta před Nkem přes 100Mbit protože se tam defakto pouští RAW z ethernetu bez nějakýho zasranýho 802.11 protokolu kterej ti ufikne z přenosový rychlosti minimálně 1/3. Jak si jinak vysvětluješ že obyč 802.11 dá na stole max cca 24Mbit a s nstreme dáš 40Mbit? Jo u Nka se to zvedlo ale to je díky tomu že se upravil 802.11 protokol a NV2 nebo airmax ho pouze upravily a vylepšily a proto z toho jde dostat ještě víc omezením režijích dat. Přece vidíš že je bitrate wifiny je 54Mbit a dosahuješ poloviny protože zbytek je režije. U Nka se trochu rozšířila maska aby se tam vešel větší bitrate. Dej si schválně na spektrák Nkovou a Ačkovou kartu a uvidíš to okamžitě.

Takže ne, propustnost nv2 a airmaxu neni ta samá.

Jako další bod říkám že 1x1 na 40MHz a 2x2 na 20MHz dá uplně to samí pokud to máš spojený na 130/130 nebo 150/150. Závisí pouze na nastavení NV2 nebo airmaxu který to dost ovlivní v poměru s latencí.

a abych ti něco ukázal jak mění nastavení propustnost/latenci.

nv2, TDMA period size 1ms

nv2_1ms.jpg
nv2_1ms.jpg (113.88 KiB) Zobrazeno 3245 x

nv2, TDMA period size 3ms

nv2_3ms.jpg
nv2_3ms.jpg (115.56 KiB) Zobrazeno 3245 x
0 x

dubrma

Tak jak tak sleduji Airmax je v mimu nějaký slabší, asi je to důsledkem antén?

jop NV2 je na tom líp, vidím klasické n ko... no možná 10% nahoru a TDMA.
0 x

hapi

no já si hlavně myslim, že ubnt s airmaxem mlží a říká tomu TDMA. Podle mě to je totiž klasickej upravnej nstreme. Hlídaji se tam a zhlukují bloky dat který se pak přenášeji a defakto to cyklicky obsluhuje klienty což mi silně připomíná nstreme. Defakto celej výklad airmaxu mi silně připomíná před lety nstreme a dokonce podle mích testů vychází rychlolostně airmax na stejně jako nstreme. Navíc to zvedání latencí je stejný jako u nstreme. Dost náhod na to aby to nebyla pravda. Ono totiž TDMA je o nečem trochu jinym než airmax ukazuje. Jak na airmaxu začne jeden klient tahat, druhýmu se zvedá latence. Věř tomu, že na NV2 se tohle nestane a jeden stahující klient ani nehne s latencí ostatních. NV2 je totiž na TDMA založená technologie s tvrdým nehnutelným časováním a když se k jednomu klientu nestačí tlačit dost dat tak neubere ostatním ale prostě ho přibrzdí protože se musí dostat na ostatní a o tom je TDMA. Jsou tam časový hranice, který NV2 nepřekročí ať klient žádá dat sebevíc. Airmax tohle nějak nedělá a předně ukazuje jak rozděluje klienty pěkně popořádku což opět smrdí nstremem a říkaji tomu TDMA. Neříkám to jenom proto, že jsem fanda mikrotiku ale prostě jako holej fakt kterej jsem si otestoval.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

hapi píše:kecej si co chceš, L1 vrstva je 300Mbit a nad ní si můžou programátoři upravit co chtěji a to taky NV2 nebo airmax upravuje. Vůbec tu nejde o to jestli to je Nko nebo kdoví co, jde o L1 vrstvu. Všechno nad ní je softwarově upravitelný. To je jako 10GHz spoj kterej žádný Nko, MIMO a podobný věci nemá a na 28MHz kanále protlačíš už léta před Nkem přes 100Mbit protože se tam defakto pouští RAW z ethernetu bez nějakýho zasranýho 802.11 protokolu kterej ti ufikne z přenosový rychlosti minimálně 1/3. Jak si jinak vysvětluješ že obyč 802.11 dá na stole max cca 24Mbit a s nstreme dáš 40Mbit? Jo u Nka se to zvedlo ale to je díky tomu že se upravil 802.11 protokol a NV2 nebo airmax ho pouze upravily a vylepšily a proto z toho jde dostat ještě víc omezením režijích dat. Přece vidíš že je bitrate wifiny je 54Mbit a dosahuješ poloviny protože zbytek je režije. U Nka se trochu rozšířila maska aby se tam vešel větší bitrate. Dej si schválně na spektrák Nkovou a Ačkovou kartu a uvidíš to okamžitě.

Takže ne, propustnost nv2 a airmaxu neni ta samá.

Jako další bod říkám že 1x1 na 40MHz a 2x2 na 20MHz dá uplně to samí pokud to máš spojený na 130/130 nebo 150/150. Závisí pouze na nastavení NV2 nebo airmaxu který to dost ovlivní v poměru s latencí.

a abych ti něco ukázal jak mění nastavení propustnost/latenci.

nv2, TDMA period size 1ms

nv2, TDMA period size 3ms

Hůstý, už mi kolega staví 2xRB600a proti sobe jdu to vyzkouset :)) Pokud to pojede víc než 200 na L2, do 14 dní zbastlíme vzorky M0R na MT. Jaký železo na tom máš?

Airmax nám reálně teď dává cca 190mbit SDX, ale latence hopsa tak 5-18ms..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 14 years ago

dubrma píše:U 40Mhz pravděpodobně NB nestačí procesor? :D

pripoj sa na ssh na NB a pozri load. ak nebudes prihlaseny na web rozhrani, tak typujem pri max vytazeni load niekde na urovni 0.01. UBNT ma tu vyhodu, ze data netecu cez CPU ako napr. pri RB.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

hapi

andreas4all píše:
dubrma píše:U 40Mhz pravděpodobně NB nestačí procesor? :D

pripoj sa na ssh na NB a pozri load. ak nebudes prihlaseny na web rozhrani, tak typujem pri max vytazeni load niekde na urovni 0.01. UBNT ma tu vyhodu, ze data netecu cez CPU ako napr. pri RB.

Předně to musí týct skrz cpu a pak to vytížení 0.01 co píšeš u loadu neni vytížení cpu ale spíš něco jako kolik operací tam právě probíhá. A jelikož tam probíhá jenom přenost dat, tak se to projeví právě tim loadem na 0.01. Tedy load ten co ty říkáš neni vytížení CPU protože při kompilaci jádra v linuxu se můžeš běžně dostat tan číslo 4.00 a víc, záleží jak moc smažíš procesama.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 14 years ago

ja viem, ze load nie je vytazenie v percentach. mal som stroje, kde load bol aj na urovni 1500.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

hapi

Insider píše:
Hůstý, už mi kolega staví 2xRB600a proti sobe jdu to vyzkouset :)) Pokud to pojede víc než 200 na L2, do 14 dní zbastlíme vzorky M0R na MT. Jaký železo na tom máš?

Airmax nám reálně teď dává cca 190mbit SDX, ale latence hopsa tak 5-18ms..

až teď si uvěřil? všechno je jenom o nastavení nv2 či nstreme na MKčku. Chceš větší latenci nebo rychlost. Obojí logicky nelze. RB600 nedoporučuju. Jako ani RB800 neni žádnej zázrak ale furt lepší než RB600. Já to mám na přetaktovaných alixech 500@600MHz a okoun v době screenshotů na to koukal takže mi potvrdí, že to byl UDP test. Bohužel nemůžu otestovat TCP jelikož to žádný zařízení na ethernetech co tam jsou neutahne. Jediný co vim jistě je to že alixi na tcp testu vytahnou 55FDX, víc nestačí procesory generovat. Můžu se nějak pokusit o spojení sil RBček na jedný straně proti RBčkům na druhý straně v TCP ale na to potřebuju čas pro rekonfiguraci ip adres.

Jo no, až někdy doladí aby rate běželo na 300Mbit, tak se to ještě zvedne.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

potvrzuji :lol:
bylo to kruté!
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...