Vsetko sa vyvija, zober si wireless pred prichodom ubnt, co vsetko trebalo nastavit v mikrotiku a aj tak to neslo ako ma...prislo ubnt, urobis par zakladnych nastaveni a ide to nadstandardne....
ked je nejaky problem, ako napr. chyba ktora behom 2 dni po ohlaseni viedla k uvedeniu novych firmwarov.....hovorte si co chcete....myslim ze tento router+ubnt komunita zlepsi parametre a kvalitu mnohych sieti.....
edit: nemusi to byt konkretne lite verzia.....
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
EdgeMax Lite válec.
já bych řek že pravej opak. Než přišlo ubntu tak byl v eteru klid. To samí v nastavení, je zajímavý že mě na mkčku stačilo nastavit cca 4 parametry tak aby to jelo výborně v nstreme. To samí musíš udělat v airmaxu protože jedna důležitá funkce tam zapnutá není že? a to nepočítám tupostt lidí kteří ubntu používají. Ne teda všichi jsou tupý ale většina ano a maji naprosto totálně zkreslený informace o mikrotiku atd... jé já bych mohl vyprávět a válet se smíchy po zemi... ROFL
ale dočkejem času... já si mezi tim prohlídnu to RFC2544
ale dočkejem času... já si mezi tim prohlídnu to RFC2544
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
myslim ze srovnavat MK nastave vs UBNT je hola hloupost. Nastaveni trva stejne, vyhoda je v administraci zarizeni v pripade servisu jsem schopen u MK mit 2x vice info o problemu nez UBNT. Ale ubtn zasadilo valecnou sekeru na trh, a nebyt jejcih cenove politiky tka jeste dnes kupujeme RB411 za dva tisice s dani, cm9 za sedm set, a gentlebox za necelej litr. A dnes? dnes je cely komplet o 50% levnejsi... neli vic... za to muzeme podekovat dobre cenove politice UBNT. MK si drzel pricku hodne vysoko, protoze jej nikdo nezhazoval. Tak ted teprve uvidime jak MK pujde s cenama vsech eth routeru dolu. Nechapu proc by se to nekomu nemohlo libyt. Tak ci tak budou levnejsi produkty na trhu, tzn kdo chce koupi si ubnt, kdo ne bude miti levnejsi MK. Tak se tady prestante precuravat jak maly Jardove. JAk jsem jiz psal, jsem rad ze ubnt rozsiruje portofolium, a tak se dostaneme do sitace, ze se nemusi kombinovat architektury a zarizeni vice vyrobcu, a sit se bude snad dat postavit jenom na jednom druhu technologie od jednoho vyrobce. Take mam nejake mista kde proste uz nestihaji RB750 a chtel bych je vymenit za RB450 a lepsejsi, a kdyz ubtn bude fungovat tak proc ne, jeste staci ze by p. Sys dodal podporu, pro tyto zarizeni a jsem v suchu.
MK je super, vsechny ficurky jsou uzitecne, i kdyz jsou porad nektery ktery nevyuziji, ale proc nenasednou na jiny vlak, kdyz pojede stejne dloho jizdenka bude levnjsi a komfort dorovnaji? Proc ne, myslim ze je velice brzo delat unahlene zavery.
S Pozdravem hezkeho vecera
Richard
MK je super, vsechny ficurky jsou uzitecne, i kdyz jsou porad nektery ktery nevyuziji, ale proc nenasednou na jiny vlak, kdyz pojede stejne dloho jizdenka bude levnjsi a komfort dorovnaji? Proc ne, myslim ze je velice brzo delat unahlene zavery.
S Pozdravem hezkeho vecera
Richard
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
rado3105 píše:hapi co sledujem teba, tak ty vies len vseobecne rozpravat ale nepostrehol som este ze by si niekomu nieco konkretne poradil.....co sa tyka mikrotiku a qos je tam viac problemov, ktore pochopis az ked ich riesis....ono mal som qos, to mi par rokov fungovalo bez problemov(aspon som si myslil....), a po druhe, aby si nieco pochopil potrebujes na to riadny manual a ukaz mi riadny manual na qos v podani mikrotiku....nehovoriac o nefunkcnom fore, kde sa maximalne riesia screeny hotspotu a fotky instalacii.....
silno sa mi nechcelo o takejto dobe niekde prispievat, ale nedalo mi to a musim sa zastat v tejto veci hapiho. hoci ma niekedy stve jeho alergia na ubnt, aj tak si myslim, ze je to jeden z lepsich odbornikov tuna na fore a mozem s kludnym svedomim povedat, ze napriek tomu, ze vacsina jeho prispevkov ma utocny charakter, tak pomohol asi najviac ludom tuna na fore... jasne ak sa nerata taky guru ako zdenek a pod.

ja len dufam, ze si raz prizna, ze aj to prasive ubnt moze fungovat celkom fajn. a tiez dufam, ze si prizna raz aj to, ze ubnt doslo na trh a ujalo sa prave preto, lebo vyvojari mikrotiku robili jednu hlupost za druhou (vratane hw a sw). mozno to jemu funguje, mozno ma iny prostredie, alebo stoja pri nom vsetci svati mikrotikaci, ale mne proste niektore veci nechodili jak mali. mozno je to moja nevedomost, ale nemyslim, ze sa toho da tolko skazit pri konfiguracii spoja. krasa ubnt je v jednoduchosti... mozno je chyba MK prave v tom, ze ponuka prilis vela moznosti a mozno prave tuna plati zlate pravidlo, ze niekedy je menej viac.
0 x
Da se uz nekde sehnat balicek s gui do debianu nebo vyatty? celkem by me zajimalo jak to vypada a co se s tim da delat.
0 x
Pokud ti jde o ovládání stroje na debianu/vyattě přes web, použij webmin. Není to sice vyloženě síťařská záležitost a nevypadá na pohled tak hezky jako webgui ubnt, ale uděláš tam cokoliv, u některých věcí i rychleji než kdyby sis sedl ke grafickému rozhraní přímo na stroji. Má to i plnohodnotný příkazový řadek. Možná by pak bylo jednodušší napsat si do webminu plugin co by shrnoval nastavení sítě.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
webmin znam, mne slo prave o to ubnt guiko. CO me tam nejvice zajima je ovladani quaggy....
0 x
Pokud ti jde jen o quaggu, ta se dá ovládat webminem, ale existuje na to i celkem použitelné samostatné web rozhraní. Pokud nepotřebuješ, aby to mělo přesně ubnt design, podívej se na clearos.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
vyzera to zaujimavo:
napatie 9-24V, openvpn, netflow, ipv6, ...
napatie 9-24V, openvpn, netflow, ipv6, ...
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Na domaci routovani, kdy si k tomu pridam meteostanici a USBcko (po hacku), si to predstavit umi. Ale na pater ani napad, MIPS bude rad, ze bude stihat beh web rozhrani. Zkusme si polozit a "zvednout" otazku, proc takove Cisco, navzdory vsem akceleracim a podobne rve do heavy-duty firewallu napriklad totok:
Hardware: ASA5525, 8192 MB RAM, CPU Lynnfield 2394 MHz, 1 CPU (4 cores), ASA: 4096 MB RAM, 1 CPU (1 core), Internal ATA Compact Flash, 1024MB
Hardware: PIX-535, 1024 MB RAM, CPU Pentium III 1000 MHz, Flash i28F640J5 @ 0x300, 16MB
Hardware: ASA5550, 4096 MB RAM, CPU Pentium 4 3000 MHz, Internal ATA Compact Flash, 256MB
Hardware: ASA5580-20, 8192 MB RAM, CPU AMD Opteron 2600 MHz, 2 CPUs, 4 cores, Internal ATA Compact Flash, 1024MB
Hardware: ASA5520, 512 MB RAM, CPU Pentium 4 Celeron 2000 MHz, Internal ATA Compact Flash, 256MB
... i ten blbej Celer bude na to xy krat lepe nez (byt multicore) MIPS ...
Hardware: ASA5525, 8192 MB RAM, CPU Lynnfield 2394 MHz, 1 CPU (4 cores), ASA: 4096 MB RAM, 1 CPU (1 core), Internal ATA Compact Flash, 1024MB
Hardware: PIX-535, 1024 MB RAM, CPU Pentium III 1000 MHz, Flash i28F640J5 @ 0x300, 16MB
Hardware: ASA5550, 4096 MB RAM, CPU Pentium 4 3000 MHz, Internal ATA Compact Flash, 256MB
Hardware: ASA5580-20, 8192 MB RAM, CPU AMD Opteron 2600 MHz, 2 CPUs, 4 cores, Internal ATA Compact Flash, 1024MB
Hardware: ASA5520, 512 MB RAM, CPU Pentium 4 Celeron 2000 MHz, Internal ATA Compact Flash, 256MB

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
lwq píše:Na domaci routovani, kdy si k tomu pridam meteostanici a USBcko (po hacku), si to predstavit umi. Ale na pater ani napad, MIPS bude rad, ze bude stihat beh web rozhrani. Zkusme si polozit a "zvednout" otazku, proc takove Cisco, navzdory vsem akceleracim a podobne rve do heavy-duty firewallu napriklad totok:
Zkus si raději položit otázku proč o tom točíš, když jsi to neměl v ruce a nepočkáš na testy od jiných co si to koupí

0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
David2006: proc ? Nebo nektere veci jsou dane a velmi rad se prijemne mylim, ale bojim se ze to zde nehrozi ... 

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
nemýlíš se, nenech se vytočit nějakym EdgeMax Lite křápem
aneb pokud to neni od ubnt tak to neexistuje 
fakt mě baví jak si ubnt useři myslí jak si zkompilují věci podle potřeby, jak to bude otevřený a člověk si tam dá co chce... že to teda neudělají i na jinej hw... jo aha, ono to neni od ubnt

fakt mě baví jak si ubnt useři myslí jak si zkompilují věci podle potřeby, jak to bude otevřený a člověk si tam dá co chce... že to teda neudělají i na jinej hw... jo aha, ono to neni od ubnt

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
hapi píše:nemýlíš se, nenech se vytočit nějakym EdgeMax Lite křápemaneb pokud to neni od ubnt tak to neexistuje
hapi porovnavame tu mikrotik s ubnt co sa tyka pps a routingu.....a tam to je aj mierene a myslim ze este budes prekvapeny...a lotysi ti budu musiet zdvihnut sponzorske aby si tu oblboval ludi mikrotikom
0 x