❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AirMAX Rocket Dish 5 GHz Duplex MIMO, 34 dBi,

Problematika Ubiquiti hardware.
stouracpetr

Re: AirMAX Rocket Dish 5 GHz Duplex MIMO, 34 dBi,

Příspěvekod stouracpetr » 15 years ago

Selič píše:Nabizim k testu 30dBi dish + 2*Rocket M5. .

K testu postaci pouze Rocket M5,parabola neni pro zmereni vykonu potreba.2 ks rocket se pro mereni hodi,zjisti se rozptyl hodnot u jednotlivych kusu.Mereni podobne jako na :
http://www.czfree.net/forum/showthread. ... genumber=8
pomoci detektoru HP a opakovaneho zaznamu na dig.osciloskopu,kalibrace urovni podle miliwattmetru HP 436A a vykonoveho cidla HP 8484A,kalibrovano v CMI Radiova 3 Praha dne 16.6.2010.Podrobnosti na tel. 722529732.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 15 years ago

Kdyz uz bude nejaky mereni probihat , nebylo by na skodu zmerit nejaky ty nkovy zmetky vsech vyrobcu jestli opravdu bezej v 20mhz kanale nebo jak se vseobecne vi spis tech 25 a prot je ctu nerado v eteru vidi :D
0 x

stouracpetr

ppp76 píše:No me desite lidi ze pujdu hltat jezky :D , takze dohodnete nekdy termin mereni a rad se teho pokud mozno zucastnim ... predem dekuji za dodane jezky s jablky :mrgreen:

Predpokladany termin mereni - tento ctvrtek 26.8. od cca 11.oo do vecera pobliz Kromerize.Na mereni je toho vic nez jen Rocket a ty mrsky stejne vylezaji az pri setmeni.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Sakra hosi to ste nejak rychly , ja sem na dovoleny :(
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

zdravim chlapi, tak jak dopadlo měření ?
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 15 years ago

Měření dopadlo v případě rocket5 poněkud rozpačitě, report připravim večer.
Ale aspoň jsem cestou domu sehnal jednoho ježka...
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Pockat jestli si sehnal jezka tak to znamena ze to zregulovalo do normy ... ale jestli sou vysledky rozpacite zadnyho jezka nepolknu :mrgreen:
Cekam na report sem moc zvedavej co vam z teho mereni vylezlo :twisted:
0 x

stouracpetr

ppp76 píše:Pockat jestli si sehnal jezka tak to znamena ze to zregulovalo do normy ... ale jestli sou vysledky rozpacite zadnyho jezka nepolknu :mrgreen:
Cekam na report sem moc zvedavej co vam z teho mereni vylezlo :twisted:

Zadne obavy,bude stacit jenom pul jezka,byli bychom nespravedlivi s pozadavkem na celou porci.Vysledky jsou dost presne,rozpacity je spis celkovy dojem,zase konstrukteri ci programatori udelali nekde chybu.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tim chces rict ze se vam podarilo zregulovat 30dB talir popr 34dB od ubnt tak aby jel v limitu? Jestli jo tak lituju ze jsem jel na dovolenou :mrgreen:
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

jedine co je na offsetkach na prd je mechanicka konstrukce, povetsinou hlavne drzaku, uz jsem jich videl hodne pootocenych od vetru a to jak satelitnich tak 5g, jinak skvela smerovost a ohromnej zisk.
0 x

Selič

Takze k mereni byla pouzita sonda HP8484A pripojena k digitalnimu osciloskopu a generator pro kalibraci vykonu. Mereny byly dva kusy Rocket M5. Jeden byl z prvni prezentace ubnt v Praze a druhy z prvni varky dovezene i4wifi, jak jsem dohledal. Merilo se na kanale 5660MHz. Firmware posledni z webu v5.2 build 1536? (pod stejnou verzi maji dva buildy)

Vysledek:

Kód: Vybrat vše

Nastaveno       Skutecnost CHAIN 0         Skutecnost CHAIN 1
1.kus
MAX 27dBm     25,2dBm                          26,9dBm
MIN    8dBm     -4,4dBm                          16,9dBm
delta 19dB       29,6dBm                          10,0dB      (rozsah regulace)

2.kus
MAX 27dBm     25,9dBm                          25,3dBm
MIN    8dBm     -7,5dBm                          16,4dBm
delta 19dB       33,4dBm                          10,9dB      (rozsah regulace)

Nejistota mereni bude +-1 az 2dB.

Jak jsem si overil, oba kusy maji zavadu na CHAIN 0. Na 1.ks pri prepnuti z 19 na 18dBm padne signal o vice nez 10dB a link se rozpadne. Na 2.ks dojde k nepravidelnemu padu signalu pri prepinani vykonu od 17 k 15dBm, v obou pripadech dojde k rozpadu datoveho toku pres tento chain. Jeste zkusim dohledat popis teto zavady na foru ubnt. Udajne je tento problem hardwaroveho razu a postihuje snad nekolik prvnich vyrobnich serii. Pri nastaveni nad 20dBm jede spoj OK.

Zaver je tedy: ze tyto konkretni kusy na UFO 34dBi antene provozovat v limitu bez dalsich opatreni nelze.

Mimo to bylo naplni dne overeni vhodnosti pouzite metody a vybaveni - ukazalo se ze HP 436A vzhledem k pouzitemu principu mereni nelze pouzit na tento ucel. Dale byly mereny karty UBNT UB5, AR5211A (z PROXIM Tsunami MP11.a, ovislink 5460 s posledni firmwarem, mnozstvi pigtajlu a jedna a MIMO sektorka 5G17 120°.

Chtel bych podekovat Petru Stouracovi za jeho cas a vynalozene usili a jeho zene za trpelivost a obcerstveni- zkoncili jsme po desate hodine vecerni.
0 x

Selič

...
Naposledy upravil(a) Selič dne 29 Aug 2010 08:41, celkem upraveno 1 x.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 15 years ago

mám tu na jednom spoji bullety M5 na 24dbi prowaxech, dlouho jsem to měl jako pokusnej link a hrál jsem si tam s regulací, chovalo se to tak, že záleželo z kolika na co se přepínalo, třeba ze 6 na 12 to skočilo o jeden - dva db, a ze šesti na 15 to skočilo o 14db, myslím si že tam je nějaká bota ve fw
0 x

stouracpetr

Selič píše:Takze k mereni byla pouzita sonda HP8484A pripojena k digitalnimu osciloskopu a generator pro kalibraci vykonu. Mereny byly dva kusy Rocket M5. Jeden byl z prvni prezentace ubnt v Praze a druhy z prvni varky dovezene i4wifi, jak jsem dohledal. Merilo se na kanale 5660MHz. Firmware posledni z webu v5.2 build 1536? (pod stejnou verzi maji dva buildy)

Vysledek:

Kód: Vybrat vše

Nastaveno       Skutecnost CHAIN 0         Skutecnost CHAIN 1
1.kus
MAX 27dBm     25,2dBm                          26,9dBm
MIN    8dBm     -4,4dBm                          16,9dBm
delta 19dB       29,6dBm                          10,0dB      (rozsah regulace)

2.kus
MAX 27dBm     25,9dBm                          25,3dBm
MIN    8dBm     -7,5dBm                          16,4dBm
delta 19dB       33,4dBm                          10,9dB      (rozsah regulace)

Nejistota mereni bude +-1 az 2dB.

Jak jsem si overil, oba kusy maji zavadu na CHAIN 0. Na 1.ks pri prepnuti z 19 na 18dBm padne signal o vice nez 10dB a link se rozpadne. Na 2.ks dojde k nepravidelnemu padu signalu pri prepinani vykonu od 17 k 15dBm, v obou pripadech dojde k rozpadu datoveho toku pres tento chain. Jeste zkusim dohledat popis teto zavady na foru ubnt. Udajne je tento problem hardwaroveho razu a postihuje snad nekolik prvnich vyrobnich serii. Pri nastaveni nad 20dBm jede spoj OK.

Zaver je tedy: ze tyto konkretni kusy na UFO 34dBi antene provozovat v limitu bez dalsich opatreni nelze.

Mimo to bylo naplni dne overeni vhodnosti pouzite metody a vybaveni - ukazalo se ze HP 436A vzhledem k pouzitemu principu mereni nelze pouzit na tento ucel. Dale byly mereny karty UBNT UB5, AR5211A (z PROXIM Tsunami MP11.a, ovislink 5460 s posledni firmwarem, mnozstvi pigtajlu a jedna a MIMO sektorka 5G17 120°.

Chtel bych podekovat Petru Stouracovi za jeho cas a vynalozene usili a jeho zene za trpelivost a obcerstveni- zkoncili jsme po desate hodine vecerni.
Drobna oprava v prispevku: Detektor 8484A byl pouzit pro mereni referencni urovne z generatoru.Pro mereni digitalniho signalu byl pouzit detektor HP rady 33330B.Odchylka mezi urovni digitalniho signalu s plnym tokem dat a urovni pri funkci ,,majak,, se pohybovala do 0,3 dB.
0 x

Selič

Jo jeste bych zapomel: nastaveni antena gain a cable loss "funguje" pouze pri zapnuti "obey regulatory domain" a to tak ze nastavi zaruzku na posuvniku vykonu. Umi spocitat a nastavit na obrazovce hodnoty mensi nez 8dBm, ale hned tam zasviti policko, ze je hodnota mimo rozsah a odmitne ji ulozit.

Peyrak: Nastavovani vykonu jsem jel od maxima dolu s krokem 2dB. Kolem mista padu jsem projizdel opakovane s mensim krokem. Zajimave bylo ze ustaleni vykonu v oblasti padu trvalo nekolik sekund. Co jsem koukal, tak se pri zapisu jen odecte nejaky offset (u NS bylo myslim 5dB) a zapise se to.
0 x