❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PBM10 ukončení prodeje

Problematika Ubiquiti hardware.
hol
antispam: Ano

Re: PBM10 ukončení prodeje

Příspěvekod hol » 8 years ago

Jenya píše:Nedivil bych se, kdyby UBNT pracovalo na AF-10X, nebo AF-10FX, po tom co je uzivatele stale bombarduji pozadavky po takovem spoji.

Otazka, jak se to prodava jinde. CR je urcite nevytrhne a ze by to nekdo pouzival v licenci...divil bych se, ze by to technicky vyhovelo. A pokud jo, nebude to za 20tis spoj.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 8 years ago

SXT, nv2, RoS 6.30.2, zel ted nezkusim esi se to chova stale ok, je to zcvaknute na 100Mbit portech, slo to jako nahrada za PBM10... ale predtim kdyz to bylo piclé na Gigu to tech cca 140 dalo. Nic si z toho nedelej, asi taky neumim ladit 5G spoj, ctu tady uplne snova cisla co lidi z 5ty tahaj, pro me nedosazitelne sci-fi :smiley:
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Jenya

Příspěvekod Jenya » 8 years ago

hol píše:
Jenya píše:Nedivil bych se, kdyby UBNT pracovalo na AF-10X, nebo AF-10FX, po tom co je uzivatele stale bombarduji pozadavky po takovem spoji.

Otazka, jak se to prodava jinde. CR je urcite nevytrhne a ze by to nekdo pouzival v licenci...divil bych se, ze by to technicky vyhovelo. A pokud jo, nebude to za 20tis spoj.

Uz delaji AF-11FX, standardni licencni spoj a v 56MHz dual to protahne cca 720Mbps, za 60kKc. Pozadavky na nelicenc desitku jsou i z jinych zemi nez CR.
Trochu to poladit nize by pro ne nemuselo znamenat velke naklady a ja bych 360Mbit desitky za sedesat rozhodne kupoval.
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Ma to jeden hacik, ten AF11FX podla datasheetu je uplna kravina z pohladu parametrov. Neviem ci zle citam alebo co ale....AF11FX v SISO, cize jedna polatizacia pri 56MHz urobi 343Mbit (1024qam) oproti tomu Alcoma v 56Mhz urobi 459Mbit (1024qam) a este s tym rozdielom, ze AF11FX ma citlivost -52,5dBm, alcoma -58dBm. Troska dost rozdiel...cena zariadenia sice dost rozdielna ale licencia stoji tolko isto nie ? Podstatne je, ze na marketingovom oddeleni si UBNT zaskrkne fajku - AF11FX prenesie 1375Mbit :joy: (mimo + fdx)
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 8 years ago

Desitka za 60 tis ktera umi 360 mbits je 10ghz Racom ray 2.

Ono tak ani nejde o to kolik to dokaze, ale je potreba si uvedomit, ze v pripade 56MHz kanalu mas je dva frekvencni pary. To jen tak pro zajimavost. Takze pak toho na site taky moc nenasadis.
0 x

Jenya

hocimin1 píše:Desitka za 60 tis ktera umi 360 mbits je 10ghz Racom ray 2.

Ono tak ani nejde o to kolik to dokaze, ale je potreba si uvedomit, ze v pripade 56MHz kanalu mas je dva frekvencni pary. To jen tak pro zajimavost. Takze pak toho na site taky moc nenasadis.

Je to doufam cena s 60cm antenama, 2x2 v 28MHz kanalu.
0 x

hocimin1

Je to cena bez anten.

Ray 2 10g jede v jedne polarizaci 28mhz s 256 qam da 180 mbits v 56 mhz s 256 qam da 360
0 x

Jenya

hocimin1 píše:Je to cena bez anten.

Ray 2 10g jede v jedne polarizaci 28mhz s 256 qam da 180 mbits v 56 mhz s 256 qam da 360

56MHz neni uplne košér. Pripadne jaka je praxe?
0 x

hocimin1

Jenya píše:

Vsak koser to neni protoze jsem to o par prispevku vyse psal. Praxe je takova ze jsem to skusil a funguje to. Ale vratil jsem to na 28mhz na vetsi rychlosti jsou jine spoje.

Ale kdyz nebudu brat ohledy tak do nejake dediny to poslat muze byt dobre
0 x

hol

hocimin1 píše:
Jenya píše:

Vsak koser to neni protoze jsem to o par prispevku vyse psal. Praxe je takova ze jsem to skusil a funguje to. Ale vratil jsem to na 28mhz na vetsi rychlosti jsou jine spoje.

Ale kdyz nebudu brat ohledy tak do nejake dediny to poslat muze byt dobre

Ctu ti za to pokutu dat muze, ale z pohledu pasma je to ok. Uplne stejny stav, jako bys dal 2x racom 10 vedle sebe. Cili dalsim fdd spojum na stejne lokaci to na rozdil od PMB10 nijak zvlast neskodi.
0 x

hol

Zalezi ceho. FDD radii i na 2 parech frekvenci das pri optimalnim rozlozeni a zachovani LO/HI na lokaci tak 8. TTD das 2, protoze se rusi na stejne odesilaci a prijimaci frekvenci a tak kanaly nelze zopakovat :(
0 x

hocimin1

hol píše:

Zalezi ceho. FDD radii i na 2 parech frekvenci das pri optimalnim rozlozeni a zachovani LO/HI na lokaci tak 8. TTD das 2, protoze se rusi na stejne odesilaci a prijimaci frekvenci a tak kanaly nelze zopakovat :(

Ja jsem prave reagoval na TDD, ze kdyz bude mit 56Mhz tak si moc nepomuze. Jen jsem to nerozvinul. U FDD je to lepsi
0 x

hol

hocimin1 píše:
hol píše:

Ja jsem prave reagoval na TDD, ze kdyz bude mit 56Mhz tak si moc nepomuze. Jen jsem to nerozvinul. U FDD je to lepsi

Fajn. Radeji jsem to doplnil, kvuli ostatnim, aby byl ten rozdil jasny :)
0 x

Filipová Ludmila

Příspěvekod Filipová Ludmila » 8 years ago

Tak jsem se náhodou doklikala na blog i4wifi a početla si něco co psal pan Klečka a docela mne spadla čelist. Zdroj zde: http://i4wifi.blog.cz/1202/kterak-jsme-hada-na-prsou-hrali
Cituji co mne udivilo:
Posuďte sami, zde uvádím poslední výsledky našich testů v reálných podmínkách:

"Délka trasy 3,8km, výkon snížený na 0dBm (limit ČTÚ), měřeno mezi Mikrotik RB1000 a RB1200, MCS automatic, tx packet size 1500, signál -64dBm, šifrování nastaveno na WPA2/AES TKIP

Výsledek: download 97,5 Mbps, upload 97.5 Mbps (omezení 100Mbit síťové karty), latence: min. 1ms, max. 9ms, průměr 4 ms."

Zajímavá je také poznámka technika pod čarou: "Ruší okolní 10GHz spoje na stejné frekvenci, ale samotný UBNT spoj zůstává téměř nezarušený."

Pro úplnost dodávám, že test probíhal mimo území EU. PBM10 totiž právě prochází testováním u tzv. notifikované osoby a brzy pravděpodobně dostane přidělený certifikát CE. Zkrátka nám bylo jasné, že máme v ruce zařízení, které za cenu cca 16 tis. Kč dělá čáru přes rozpočet všem "desítkářům" v Čechách.

Takže zde pan Klečka připouští, že se spojem byl problém - rušil v momentu kdy jej měla notifikovaná osoba v testování.

Pak je dobrá ještě tato, zdroj je stejný jako výše.
.........S pány od ČOI se naštěstí dobře známe, jsou to rozumní lidé.

Dobré vědět.
LF
0 x

i4wifi

Příspěvekod i4wifi » 7 years ago

Příznivce PBM10 zklamu, nepříznivce potěším. Z ubiquiti již nejde dodat ani kus a o náhradě není ani zmínka. Na 10 GHz máme summity, ale jsou samozřejmě cenově jinde. Případně pak máme 17/24GHz nebo 80GHz Siklu.

Martin Simandl
0 x