❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EdgeMax Lite válec.

Problematika Ubiquiti hardware.
ludvik

Re: EdgeMax Lite válec.

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Tak jsem na to zvědavej. Prostě jsem se zeptal (pokud moje a googlovská angličtina stačila), proč naměřili mikrotiku tak málo. http://forum.ubnt.com/showthread.php?t=59693 Jestli to je pravda a měřili tak jak mikrotik doporučuje, tak je to s RBčkem docela hodně špatný ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 13 years ago

"In accordance with Tolly's Fair Testing Charter, Tolly personnel invited representatives from the competing companies to review the testing. MikroTik did not respond to Tolly's invitation."

There was also either Stig or AnCheng posting that they talked to mikrotik before the tests and those were the ports MikroTik told them to use!

I'm googling/forum searching for that post, but I don't think it's been indexed yet.

obzvlast toto je zaujimavy prispevok

Quote:
Originally Posted by esseph
I'm talking about getting packages supported in the web interface, not from the command line.
Adding features to the Web UI basically means changing the HTML/javascript code to add "tabs", "fields", "dialogs", etc., which should already be possible once people get their hands on the product.

As mentioned previously, the packages build stuff is pretty much all standard Debian, so one can create a new package using Debian tools and everyone else should be able to use it. And of course, if it is good we might even include it in our image!

dalsi zaujimavy od vyvojara.....a toto je to co je super, spolupraca spolupraca spolupraca.....
0 x

ludvik

Tak už je to tady. Měření na RB1100AHx2 byla mezi porty 1,6 a 12. Jsem zvědavý, jestli to zopakují i s portem 11. Ale jeden z argumentů je, že to bylo již omezený procesorem, takže vysvětlování špatným výběrem portu je prý mimo mísu.
Naposledy upravil(a) ludvik dne 17 Sep 2012 19:04, celkem upraveno 1 x.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

rado3105

Aky je v tom rozdiel? v com je specificky port 11?
0 x

ludvik

Je přímo v procesoru, mimo PCI-E. Ale je fakt, že mi také moc hlava nebere, proč by měl v kategorii 1Gbit tento argument hrát roli.
rado3105 píše:Aky je v tom rozdiel? v com je specificky port 11?
0 x

rado3105

no nezda sa mi ze by na krabicke bolo napisane ze 12,13 port su najpomalsie a 11 je najrychlejsia......Toto je logika mikrotiku.....po precitani viacerych linkov som coraz viac presvedceny ze ubnt to mysli smrtelne vazne a tie testy su objektivne kedze su robene tretou stranou a navyse pozyvali aj mikrotakov ktori pozvanie odmietli......ale hadam necaka niekto od mikrotiku ze bude seriozny.....dufam sa to uchyti a ludia budu viac nuteni robit a ucit sa na linuxe a ich vedomosti resp. vedomosti komunity sa budu rozsirovat co sposobi podstatne vacsi plus ako ked sa ktosi nauci na mk....a nikto iny tomu nerozumie a clovek je obmedzeny len na mk.....takto ked sa nauci robit na edgecore bude vediet pracovat so vsetkymi linuxami.....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

víte pánove, ona je hlavně potíž v tom, že v tom testu maji napsáno cca 1800Mbit skrz RB1100AHx2. Což je divný protože i na testu když tahle krabička vyšla jsem měl duplexně víc než oni a procesor stíhal v pohodě. To samí potvrzuje i routerboard na jejich webu a že to má propustit 2x tolik. Proto prostě nemůžu ten test považovat za validní.

Lidi že se něco naučí? koukni na sebe, bez urážky, jenom kritizuješ mk ale taky si se s nim ještě nenaučil. Většina lidí co dělá s mkčkem si nepřečetla ani ten stupidní manuál na netu k mkčku a ty chceš od takových lidí aby se hrabali v něčem kde se musí psát a vědět co psát? Gramotnost lidí na počítači klesá. Jo ano, všichni umí vlíst na FB ale už neumí si zapnout třeba wifinu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Teď tvrdí, že použili i port 11 beze změny výsledků. Podle mě upravili původní post ...

S měřením je jeden problém: musí se měřit stejným způsobem. Rozdíl výsledků mikrotiku a tolly je vysvětlitelný jen jedním způsobem - nikdo neví, jak to mikrotik měřil. Teoreticky je možné, že to je traffic jen mezi dvěma porty - když UBNT, resp Tolly tvrdí, že omezení je na CPU a typ portu nehraje roli. V každém případě lze očekávat, že to přeměří i někdo jiný. Problémem je, že málokdo je toho schopen. A abych pravdu řekl, Tolly je dost nezávislá firma.

Rozhodně je ten rozdíl více než zarážející.
0 x

rado3105

hapi co sledujem teba, tak ty vies len vseobecne rozpravat ale nepostrehol som este ze by si niekomu nieco konkretne poradil.....co sa tyka mikrotiku a qos je tam viac problemov, ktore pochopis az ked ich riesis....ono mal som qos, to mi par rokov fungovalo bez problemov(aspon som si myslil....), a po druhe, aby si nieco pochopil potrebujes na to riadny manual a ukaz mi riadny manual na qos v podani mikrotiku....nehovoriac o nefunkcnom fore, kde sa maximalne riesia screeny hotspotu a fotky instalacii.....

K tomu edgerouteru: Ak to bude len scasti splnat to co hovori, tak mikrotik sa bude musiet zamysliet nad svojim fungovanim, lebo tym padom konci potreba kupovat ich produkty....
ale dost bolo kecov uvidime na realitu.....a hlavne ci uverejnia vcas zdrojaky a ci zakomponuju myslienku pouzivania uzivatelskych repozitarov s vlastnym uzivatelskym softwarom resp. doplnkov....pamat 3Gbyte je maximalne dostacujuca.....
0 x

ludvik

Píšou, že srovnatelné výsledky naměřili i mezi dvěma porty - jedničkou a šestkou.
0 x

hapi

rado3105 píše:hapi co sledujem teba, tak ty vies len vseobecne rozpravat ale nepostrehol som este ze by si niekomu nieco konkretne poradil.....co sa tyka mikrotiku a qos je tam viac problemov, ktore pochopis az ked ich riesis....ono mal som qos, to mi par rokov fungovalo bez problemov(aspon som si myslil....), a po druhe, aby si nieco pochopil potrebujes na to riadny manual a ukaz mi riadny manual na qos v podani mikrotiku....nehovoriac o nefunkcnom fore, kde sa maximalne riesia screeny hotspotu a fotky instalacii.....

HTB v mikrotiku troufám si říct rozumim do nejmenších detailů. Troufnu si říct že v týhle oblasti neznám vůbec nikoho kdo by o tom věděl tolik co já a to včetně tohodle fora. (šance pro ostatní :-)) . Problém v QoS může bejt kdekoliv. Jedna chyba a funguje to jinak nebo spíš nefunguje to tak jak si člověk představuje. Najdi si na netu manual k HTB a čti ho tak dlouho než pochopíš souvislosti. Pak vystřihneš správně fungující QoS z paměti. Dej přístup do routeru a já tě zjebu co máš špatně (v dobrym slova smyslu). Troufám si říct že QT a firewall v mikrotiku je rock stable. Nikdy s tim nebyl problem. Problem bejvá v lidech. Opravoval jsem spousta lidem QoS a po náležitém vysvětlení který je někde i na tomhle foru to sami uznaly a našli další chyby. Ne chyby v MK ale chyby v zadání parametrů. Do tý doby si totiž myslely že maji vše v pořádku. Já si to kdysi myslel taky než jsem si manual k HTB přečet. Teď to podle mě dělá i Systems4ISP a všichni kdo ho používají vědí proč generuje QT tak jak ho generuje a proč mě lidi žádají o demo na náš router aby se právě na QT a mangle podívali. Díky tomu QoS jsme dokázaly před lety úspěšně každý večer stropovat linku do plnech aniž by to nějakym způsobem omezovalo hráče/voipy a to bez nějakých priorizací služeb.
0 x

ludvik

Proto jsem někde psal, jestli hapimu někdo neukradl účet :-) Přijde mi, že je to někdy jiná osoba. Ale na jeho obranu: spoustě tazatelů se odpovídá hodně špatně. Chtějí detailní analýzy a odpovědi, přitom nedají dostatečné informace. A neuvědomí si, že se nedá každý den investovat hodina dvě odpovídání zde na fóru. Kromě toho třeba já mám dost často i problém porozumět psanému textu některých tazatelů (u slováků je to ještě horší, bez urážky). V každém případě to sem momentálně nepatří (ale nejsem příznivcem moderování!).

K věci, teď se tam objevil stav toho RBčka v době testu:
[admin@MikroTik] > /tool profile
NAME CPU USAGE
ethernet all 46.7%
console all 0.2%
management all 0.2%
idle all 0%
profiling all 0.5%
queuing all 52.2%
0 x

hapi

to asi zapoměly přendat frontu na iface na hardware.. možná. Čím to testovaly? co tam bylo použitý? vim že když nám tu dial testoval lajnu skrz náš router tak ho totálně odrovnalo 100Mbit i když na btestu dal gigo.
0 x

ludvik

Zařízení bylo v defaultu, MK 5.18, vypnutý conntrack. A test dle RFC2544. Edit: ale koukám, tímhle RFC se ohání i mikrotik. A teď kdo kecá?
hapi píše:to asi zapoměly přendat frontu na iface na hardware.. možná. Čím to testovaly? co tam bylo použitý? vim že když nám tu dial testoval lajnu skrz náš router tak ho totálně odrovnalo 100Mbit i když na btestu dal gigo.
Naposledy upravil(a) ludvik dne 17 Sep 2012 22:14, celkem upraveno 1 x.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 13 years ago

rado3105 píše:hapi co sledujem teba, tak ty vies len vseobecne rozpravat ale nepostrehol som este ze by si niekomu nieco konkretne poradil.....co sa tyka mikrotiku a qos je tam viac problemov, ktore pochopis az ked ich riesis....ono mal som qos, to mi par rokov fungovalo bez problemov(aspon som si myslil....), a po druhe, aby si nieco pochopil potrebujes na to riadny manual a ukaz mi riadny manual na qos v podani mikrotiku....nehovoriac o nefunkcnom fore, kde sa maximalne riesia screeny hotspotu a fotky instalacii.....

K tomu edgerouteru: Ak to bude len scasti splnat to co hovori, tak mikrotik sa bude musiet zamysliet nad svojim fungovanim, lebo tym padom konci potreba kupovat ich produkty....
ale dost bolo kecov uvidime na realitu.....a hlavne ci uverejnia vcas zdrojaky a ci zakomponuju myslienku pouzivania uzivatelskych repozitarov s vlastnym uzivatelskym softwarom resp. doplnkov....pamat 3Gbyte je maximalne dostacujuca.....

A myslíš si že ten router sa ti skonfiguruje sám ? Ty by si chcel aby ty tu každý napísal riadok za riadkom manuál šte aj stým kde na čo kliknúť.
Manual k mikrotiku je super , len knemu treba mať aspon základné znalosti sietariny. Čo ty dokazuješ na x fórach že nemáš. Videl si niekedy manuál k ciscu ? Z toho by si bol uplne v prdeli ked si nevieš poradiť ani s tikom . To že nevieš so zariadením pracovať ešte neznamená že to zariadenie je zlé.
0 x