❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

TOUGH switche

Problematika Ubiquiti hardware.
hapi

Re: TOUGH switche

Příspěvekod hapi » 12 years ago

to jo ale co ta cena. Ta je dost vysoká.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pmaster

Příspěvekod pmaster » 12 years ago

ja planujem vyhodit rb433 a dat tam RB-750POE a namesto sektoriek ktore tam mam tam hodim UBNT rocketky, kde to RB mi zaroven bude riesit pppoe koncentrator predpokladam ze bude aj lepsia priepustnost voci 433 kedze ta sa stara aj o wirelles a to poe mi poriesi pripadne vytuhnutie UBNT cize centralnme to restartnem a mam to..
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

len si tie rockety pekne doma odskusaj na BT teste...ta 750 UP mala velky problem tahat rocket, toboz nie 2-3 ks. Mozno s novým FW sa to vyriešilo ale aj tak by som to preveril.
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

njn.. 750 maj ty procaky na koko*
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

pmaster

Příspěvekod pmaster » 12 years ago

nieje tam rovnake CPU ako na rb433, alebo zle porovnavam?
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

Papirove mi to pripadlo stejny. Ale 433 bez minipci karet mi pripadne dosti vykonejsi.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

no u tych 750tok vždy došla ram...CPU nestihol :mrgreen:
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Na první pohled switch vypadá dobře. Není to přehnané na webu (i když tím pádem leccos asi ještě chybí). Pěkné statistiky ihned na první stránce, jsou to takové dnes moderní omalovánky. Což bohužel bude dělat problém jak na malých displejích, tak v textovém browseru.
Umí to ping watchdog - a následně restartovat přes POE zařízení na portu. Ohledně nastavování VLAN by se mohl MK (i např tplink) od UBNT učit. Je tam Atheros AR7240, switch čip (AR8327) a dedikovaná síťovka pro management v bridgi se switchem (což lze vypnout). Firmware je hodně podobný AirOSu jako takovému, dokonce iwconfig, tcpdump apod je tam k nalezení. O netfilteru ani nemluvě (ale nemá to web rozhraní). Jádro 2.6.32.

Klasické CLI v pojetí switchů tam není. Běžný bussybox či co to je.

Takže pokud bude stačit flash, i router z toho půjde udělat :-)

SNMP skoro prázdné a neuvádí vlastně ani řádek ohledně čipu, takže pro dohled je to nepoužitelné. Náhled do CAM tabulky není. dhcp-snooping není, loopback-detection a igmp také ne - otázkou je, jestli to je v tomto případě potřeba, nepředpokládám připojování koncových stanic (a nedejbože switchů) uživatelů. Ani další vyšší funkce, které by čip měl umět nejsou: ACL, broadcast&multicast storm suppression, cable test. Snad se tam z toho leccos časem objeví. Ale spousta z toho je k nastavení/zjištění pomocí CLI příkazu tswconf.

RBčko napájet z toho lze (a to i na gigabitu). Měl jsem trochu strach ... Co mě ovšem zaráží - 18W POE na port, 5 portů, ale jen 24V/2.5A zdroj.

Když jsem tak četl, co by měl umět ten switch čip, tak jsem narazil na jednu jeho variantu AR8327N. A ta má HW podporu NATu. Nevíte někdo, v čem přesně to spočívá? Jestli jen pravý NAT (tedy 1:1) nebo i PAT (čemuž bych moc nevěřil).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 12 years ago

Tak uz mame 2 nasazene(5port), jeden byl na testovacim miste kde byl malej tok a napajel jen 2veci. A mesic bez zaseku nebo nejakeho jineho tuhnuti.

Pred dvouma dnama jsme nasadili uz na vetsi bod kde napajime vsema 5portama NSM5/NBM5 a jako privod do switche jsme pouzili ten configuracni port, kterej jsme tu testovali btestem ze tu 100vku to protlaci, ackoli na bod mame privod "jen" 34Mbit 10GHz. Funguje to zatim bezvdne a mohli jsme aspon vyhazet 5xPoE adaptery + 1xSwitch.

Ackoli to stoji docela dost tak to hodne usnadni praci na bodech a hlavne vim ze muzu "natvrdo" resetit tim ze odpojim poe...
0 x
Daniel Tasáry

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 12 years ago

Nevim zdali to nikdo odtud nepouziva, nicmene na i4wifi ted dorazila nejaka varka a hned byla pryc. Pred tydnem jsme predplatili 5ks, dnes expedovano a dalsi termin az brezen..

Mame zatim nasazene dva a neni o nich vedet funguje to dobre..
0 x
Daniel Tasáry

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Nevim co tu chcete vsichni slyset o techto ToughSwitchich, je to switch ne router tak co by se na nem melo kousat ze? :-)
Ja jsem nekolikrat nasadil Gbit switch NetGeary 48V a jedou paradne.
0 x

ludvik

Jde o to, co od nich chceš. Pokud switch s poe a "nějakým" dohledem, je to dobrý, Pokud "access switch", tak samozřejmě prd. Co slibuje, to plní, dost lze udělat z CLI a zbytek se snad do FW dodělá.
Svoji sílu to ukáže s EdgeMax ... wan, lan, AP.
Ladik píše:Nevim co tu chcete vsichni slyset o techto ToughSwitchich, je to switch ne router tak co by se na nem melo kousat ze? :-)
Ja jsem nekolikrat nasadil Gbit switch NetGeary 48V a jedou paradne.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Chci od toho switch. EdgeMax je router a ten mit POE nebude.
0 x

ludvik

Postupem času se ukazují problémy.

a) v podstatě během několika málo dnů se nám odporoučely dva. Malý i velký, naprosto stejným způsobem. Switch jako takový funguje, včetně VLAN (tedy to konfiguraci neztratilo) a třeba SNMP. Ale na ping nereaguje, na web se většinou přihlásit lze - ale tím to také skončí, SSH jen nabídne klíče a login už nevyhodí. Většinou se to povede jen jednou, pak je nutný restart (nic to neřeší, samozřejmě).

b) ve firmware 1.2 je bug v ukládání konfigurace. Chybí tam "management port only" (by mě zajímalo, kde to má tedy uložené). Což je fajn, pokud s tím člověk někde počítá ... pak si vyrobí krásnou smyčku na ethernetu. Na zabití.
0 x