Díky všem za super diskuzi.
Je zajímavé, že jsou tady různé zkušenosti, když opomenu způsob instalace který může ovlivnit životnost, tak mne pak napadá že další vliv může být lokalita-více bouřek a dodavatel ( teď narážím na "kopie", kde mohlo dojít k použití méně kvalitních součástek ).
Pokud to tedy není tajné, zkuste sdělit lokalitu a dodavatele.
Já začnu, severní čechy a DISCOMP. U DISCOMPu beru ze zvyku už mnoho let a líbí se mi jejich férový přístup jak k obchodu tak k případným reklamacím.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Nejčastější závady UBNT
ASPA nebo IPMEDIA, východní čechy.
Včera mě jen u rocketu vypekla ta možnost resetu do továrny přes kabel, tak jsem se projel.
Včera mě jen u rocketu vypekla ta možnost resetu do továrny přes kabel, tak jsem se projel.
0 x
-
pridam aj ja svoju trosku:
odpalene porty na RB typu 600, 433 - odislo nam par portov. od nejakeho casu davame na kazdy port prepatovku.
nafuknute kondenzatory na RB4xx - zatial som menil len jednu seriu, uz sa zacinam tesit na dalsie
odpalene porty na UBNT NS - spominam si na jeden, ked v blizkosti udrel blesk.
odpaleny Rocket - priamy zasah do stoziaru, odisla radiova cast, port prezil (cinsky poe panel, obycajny 24V zdroj, netieneny kabel).
odislo nam cca 1% ciernych UBNT zdrojov - vacsinou pri prepati po sieti, alebo blizkom udere blesku. Ani jeden neodisiel, ze by bol "unaveny".
ako klientske radia pouzivame NSM5, NSM5 loco a NBM5 - staci nam DHCP, NAT (viacej klient nepotrebuje).
ako AP mame Rockety v bridge mode.
ako routre pouzivame v poslednej dobe RB493G, RB450G - routing, firewall.
odpalene porty na RB typu 600, 433 - odislo nam par portov. od nejakeho casu davame na kazdy port prepatovku.
nafuknute kondenzatory na RB4xx - zatial som menil len jednu seriu, uz sa zacinam tesit na dalsie

odpalene porty na UBNT NS - spominam si na jeden, ked v blizkosti udrel blesk.
odpaleny Rocket - priamy zasah do stoziaru, odisla radiova cast, port prezil (cinsky poe panel, obycajny 24V zdroj, netieneny kabel).
odislo nam cca 1% ciernych UBNT zdrojov - vacsinou pri prepati po sieti, alebo blizkom udere blesku. Ani jeden neodisiel, ze by bol "unaveny".
ako klientske radia pouzivame NSM5, NSM5 loco a NBM5 - staci nam DHCP, NAT (viacej klient nepotrebuje).
ako AP mame Rockety v bridge mode.
ako routre pouzivame v poslednej dobe RB493G, RB450G - routing, firewall.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk
My bereme v ASPĚ, dřív občas v I4 po krabicích.
Lokalita Praha a okolí.
Kondíky na RB4xx nám odešly zatím jen jednou.
UBNT zdroj snad neodešel ještě ani jeden (ty fakt vyzdvihuju, UBNT je dělá za ty prachy dobře).
Jinak používáme skoro stejné zapojení jako andreas4all - mikrotik 493G/AH jako router, rockety v bridge jako AP, NSM5/loco/NBM5 jako klient (přičemž poslední rok - rok a půl dáváme skoro jen ty NB, NS už skoro vůbec, jsou to všesměry).
Lokalita Praha a okolí.
Kondíky na RB4xx nám odešly zatím jen jednou.
UBNT zdroj snad neodešel ještě ani jeden (ty fakt vyzdvihuju, UBNT je dělá za ty prachy dobře).
Jinak používáme skoro stejné zapojení jako andreas4all - mikrotik 493G/AH jako router, rockety v bridge jako AP, NSM5/loco/NBM5 jako klient (přičemž poslední rok - rok a půl dáváme skoro jen ty NB, NS už skoro vůbec, jsou to všesměry).
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
wisp station - mrtvy ethernet. Meli jsme jich asi stovku v siti, postupne vyhazujeme vsechny a nahrazujeme zpatky pokorne za RB. Obvykle po bource. Jednak kvuli NV2/ TDMA, jednak kvuli homogenite site jako takove. Pokus s levnejsin UBNT hw se nam celkem prodrazil. NS jsem montoval pouze dva ks, a to nikoli v do nasi site. Bohuzel so MK zacal delat RB s integrovanym chipem a cpu na ethernetu, tak se skore wisp a RB rozloucivsich se po elektrostatickem vyboji pri bource pomerne sblizuje. Resime stinenymi kabely, potom to da zpravidla pokoj. Ale tak je to u nas, kazdy to ma jinak.
Jinak souhlasim ohledne UBNT zdroju. Doposud zadna mrtvola z asi stovky instalovanych.
Jinak souhlasim ohledne UBNT zdroju. Doposud zadna mrtvola z asi stovky instalovanych.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...
hapi píše:Třeba už jenom to že UBNT neumí fixnout DHCP.
Umí. Jen to nejde přes webové klikátko, musí se sáhnout na konzoli. Opruz, ale když je fakt potřeba, jde to.
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)
svestka píše:hapi píše:Třeba už jenom to že UBNT neumí fixnout DHCP.
Umí. Jen to nejde přes webové klikátko, musí se sáhnout na konzoli. Opruz, ale když je fakt potřeba, jde to.
sry za OT, mohl bys to prosim popsat konkretne?
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.
Jen poznamka: do wisp station lze nahrat FW ktery podporuje AirMAX, tedy TDMApatrik_ píše:wisp station - mrtvy ethernet. Meli jsme jich asi stovku v siti, postupne vyhazujeme vsechny a nahrazujeme zpatky pokorne za RB. Obvykle po bource. Jednak kvuli NV2/ TDMA, jednak kvuli homogenite site jako takove.
0 x
Walkeer píše:Jen poznamka: do wisp station lze nahrat FW ktery podporuje AirMAX, tedy TDMApatrik_ píše:wisp station - mrtvy ethernet. Meli jsme jich asi stovku v siti, postupne vyhazujeme vsechny a nahrazujeme zpatky pokorne za RB. Obvykle po bource. Jednak kvuli NV2/ TDMA, jednak kvuli homogenite site jako takove.
jakože třeba nový 5.5.2? já bych to i zkusil, jen abych neumrtvil zařízení na definitivno

0 x
Daxxim píše:svestka píše:hapi píše:Třeba už jenom to že UBNT neumí fixnout DHCP.
sry za OT, mohl bys to prosim popsat konkretne?
dá se to najít i na ubnt foru, ale i tady:
http://www.skfree.net/index.php?name=PNphpBB2&file=printview&t=7545&start=0
0 x
-
jakože třeba nový 5.5.2? já bych to i zkusil, jen abych neumrtvil zařízení na definitivno
nie, 4.0.1.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
Dneska nový mrtvý kousek se zajímavou závadou, LAN jen na 10Mbit a vytváří kruh a protože to bylo ve bridge s WDS, tak to do sítě tlačilo nesmysly a projevovalo se to výpadky celého LAN segmentu, opravdu vtipná závada.
0 x
melvi píše:Dneska nový mrtvý kousek se zajímavou závadou, LAN jen na 10Mbit a vytváří kruh a protože to bylo ve bridge s WDS, tak to do sítě tlačilo nesmysly a projevovalo se to výpadky celého LAN segmentu, opravdu vtipná závada.
Jo, přesně takhle nám jedno UBNT odešlo taky. Ale jak jsem psal výše, celkově nám (jakýmkoliv způsobem) zatím odešlo jen pár kusů z více než tisícovky na síti...
0 x
nie, 4.0.1.
5.5.2 do M-kove verze na AP. Tahle verze resi hodne problemu. A 4.0.1 do starych a-ckovych verzi ke klientu. Pak staci na AP zapnout Airmax a jedem.
BulletM2 jako AP proti Bulletum2 v mirne zalesnene oblasti dela hotove divy

0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
Je normální, že se Groove 5Hn hřeje jako prase? Jeden jsem si vzal na zkoušku a po pár minutách na stole na něm skoro neudržím ruku.
0 x