❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Problematika Ubiquiti hardware.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

hapi píše:
ppp76 píše:Me zatim rbcka vykonove postacily i na ty nejvytizenejsi spoje ale pravda jel sem zasadne rb600 nebo 800 nic mensiho sem diyk koncepsi bodu nedaval . Nebo jakej mas duvod hapi pro alixe?

ani tak nejde o výkon jako o samotnýho alixe a vědomí že každej druhej kdo má na jednom zařízení dual nstreme + nějakej další sektor nebo ptp spoj dřív nebo později bude chtít třeba sektor upgradovat a s dual nstreme může bejt problem. Jako jestli spoj tak pěkně samotnej aby se změnou jednoho spoje nezměnily parametry druhýho spoje, tedy oddělené zařízení. Chápej, dual jednou nasadíš a jedeš, žádný další vylepšování tam neni ale na sektoru pro lidi ano. Duálu si nemusíš všímat ale sektoru ano a budeš tam upgradovat na novější verze. Když to budeš často dělat na dual nstreme tak se ti může rosypat a to je to poslední co u dual nstreme chceš protože ho nemůžeš lehce spojit. No a pak jasně, cena RB800 vs. alix je prostě tak obrovskej že RBčko hodíš do kopřiv. Toť můj názor.

Tak pravda je ze se mi zatim nepodarilo shodit nstreme dual spoj tak ze bych se tam nedostal , kdyz delam upgrade tak ho delam jako rpvni na spoji co mam jako testovaci a potom teprva to pustim dal , takze proto me zas netrapi delas spoje ciste samostatny ... ale to uz je ciste vec nazoru na sit jak to kdo chce .... I kdyz cenove zas tak velkej rozdil nebude , kdyz vezmu alixe ted do nej vsec co je potreba plus licenci tak to je rozdil par stovek ....
0 x

someboy
antispam: Ano

Příspěvekod someboy » 14 years ago

dubrma píše:Nově provozuji PtP s Nanobridge, výkon v normě, vzdálenost 4km, nezarušené pásmo, 40MHz MIMO. Tahám přes ně 20M FD s latence 2ms a nemám zatím problém. Měření od Ubnt se mi zdá trochu nadsazené, ale naměří 70M FD a 170M HD. Spektrální analizátor dobrá věc. Vytkl bych že funkce DFS skáče do zakázaného pásma (f<5,4GHz), kdyby tohle někdo vyřešil podělte se.

kolko tam mas signal na 4 km??
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 14 years ago

Tiez by ma zaujimalo aky tam mas signal. Skusal si kolko tadial realne pretecie? Potreboval by som taky spoj, pretlacit tam 20Mbit stabilne, tiez na nejakych 5km. Ja som pouzil zatial nanobridge u jedneho klienta na 1,2km, cez strom a neni som moc spokojny(loco malo signal -89, nanobridge ma -79).
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

viď moj podpis.. 5ghz cez strom nečakaj zazarak....normalne 4-5km 20-30mbps v pohode...pri 35 ping 10-15 ....
0 x

TOMIK

Příspěvekod TOMIK » 14 years ago

má NanoBridge M5 na poe resetovací tlačítko nebo ne ? nemůžu to nikde v manuálech najít ... kdyz ho dam na staožár nechcese mi tam porad lect pokud by se uplne seklo
0 x

maacher222
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maacher222 » 14 years ago

TOMIK píše:má NanoBridge M5 na poe resetovací tlačítko nebo ne ? nemůžu to nikde v manuálech najít ... kdyz ho dam na staožár nechcese mi tam porad lect pokud by se uplne seklo

PoE v baleni nema tlacidlo na reset
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 14 years ago

ale ked si pripojis poe s resetom, tak pojde resetnut, podporu maju vsetky M5 produkty.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

hapi píše:neklesne pouze rychlost. Vem si že si poslal data a přijde tak nějak polovina takže musíš opakovat, opákneš a přijde zase polovina. Nko má obecně problem i s tim když jedna polarizace vykazuje signál o 10dB menší. V tomhle případě už neni možné dosahnout plný rychlosti a spoj se spojuje na nižší rate.

Nejsem vylozene expert na MIMO, ale mam pocit, ze tak jak to popisujes, to uplne nefunguje. Neni to tak, ze by jedna polarizace posilala jednu polovinu dat a druha druhou (to dela bonding), ale je to udajne pomerne sofistikovane reseni, ktere vyhodnocuje ruzne fazove posuny a ja nevim co vsechno vsech moznych kombinaci, takze u MIMO 2x2 obe prijimaci anteny vyhodnocuji signal od obou vysilacich anten a podle toho, jak dobre se jednotlive anteny slysi, tolik dat z toho umi "zrekonstruovat" nebo "dekodovat". Stejne jako kdyz v mikrotiku vyberes oba chainy a ty mas pritom zapojeny jen jeden, stejne spoj pojede pomerne dobre (to jsem vcera zkousel). MIMO je puvodne urcene pro vsesmerova APcka, kde by mely byt az 3 anteny idealne kolme na sebe a klient ma vyhodnocovat vsemozne odrazy a fazove posuny od vsech vysilanich anten.
Proto i kdyz v MIMO zarusis jednu polarizaci, spoj stale jede, samozrejme pomaleji (kdyz to neni mikrotik :P )

http://en.wikipedia.org/wiki/MIMO
ten clanek na wifi fakt doporucuju, predevsim pro matematicky zbehle to je velmi zajimave cteni
0 x

TOMIK

Příspěvekod TOMIK » 14 years ago

andreas4all píše:ale ked si pripojis poe s resetom, tak pojde resetnut, podporu maju vsetky M5 produkty.

a ty to mas odskousene jo ze vsechny M5 mají podporu resetu jo ? je mi pak divné proč teda výrobce k některým dává a lk některým nedává poe s resetem
0 x

andreas4all

ze by cena?
0 x
Pripojenie na Slovensku.

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Walkeer: no hele, můžeme se tu dohadovat jak chceme ale faktem je, že když máš 2x2 a jednu antenu silně zatlumíš tak aby signály na chainech byly třeba o 15dB mimo, tak mimo je MIMO a jde do kopřiv. Do kopřiv ve smyslu že rychlost jde do kopřiv. Jo když máš jeden chain proti dvoum chainum je něco jinýho.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

nikim007

Příspěvekod nikim007 » 14 years ago

TOMIK píše:
andreas4all píše:ale ked si pripojis poe s resetom, tak pojde resetnut, podporu maju vsetky M5 produkty.

a ty to mas odskousene jo ze vsechny M5 mají podporu resetu jo ? je mi pak divné proč teda výrobce k některým dává a lk některým nedává poe s resetem

podporu maji vsechny M5, musi to byt povolene v nastaveni, ale soucasti poe dodavanym k zarizeni to neni pravidlem, tusim ze jsem to videl u Rocket M5, ale da de to dokoupit zvlast poe vc. resetu
0 x

andreas4all

dodavaju sa len k rocketom, ale daju sa aj kupit. no a preco sa nedavaju napr. k nanostation? pretoze usrovi nemozes dat moznost resetnut zariadenie do defaultu.

offtopic: minule mi telefonoval clovek, ze mu nejde net, povedal som mu nech restartuje zariadenie. o par minu telefon znova s tym, ze to restartoval takym tlacidlom. Pytam sa tlacidlo restart? On na to, nie Reset tlacidlo. Pogratuloval som mu, ze si prave resetol zariadenie do defaultu. Clovek ma 2 cisco certifikaty.
0 x
Pripojenie na Slovensku.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

KOukam i certifikaty sou mu prd platny kdyz nepremjesli .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
0 x

andreas4all

urcite ich potrebuje, len router mal tusim dlink, tak mu boli na nic.
0 x
Pripojenie na Slovensku.