❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AirFiber AF-5X zkusenosti ?

Problematika Ubiquiti hardware.
Orel005

Re: AirFiber AF-5X zkusenosti ?

Příspěvekod Orel005 » 9 years ago

Yes, he have right ! But he forget, that many ( and many = each town or village ) are ISP which ignoring this limits :). But this is really for test.
0 x
https://www.ORELSOFT.cz - ISP CZ / https://www.ORELSOFT.pl - ISP PL / https://www.levneVPS.cz - Hosting / https://www.GAMEHOSTING.cz - Herni hosting

Proc se schovavat v anonymite ? Kdyz neco delas, delej to na 100%, nebo se na to vyser.

brokenik

Příspěvekod brokenik » 9 years ago

Yes. I know that limitations are obvious in Czech Republic and Poland too. But as far as i know - no body really care about it since 5GHZ band is ISM.
0 x

zzam

Příspěvekod zzam » 9 years ago

My jeden tento spoj máme nasazený a zatím pocity hodně rozpačité, čekali jsme, že to protáhne větší rychlost - spoj vzdálený 800 metrů, signál -46, mírné zarušení, slinkováno na 64QAM, Když spoj testujeme pomocí BTestu, tak proteče cca 80-90 Mbit. Při reálných datech padá modulace na 16QAM a rychlost kolísá mezi 40-60 Mbit. Odezvy jsou 1-3 ms.

Zkoušeli jsme měnit frekvenci, šířku pásma, tlumit výkon spoje, ale výsledky podobné. U jedné jednotky se nám navíc seklo www rozhraní, takže ani nemůžeme dále testovat a musíme ji zajet zrestartovat.
0 x

melvi

Příspěvekod melvi » 9 years ago

Přehlcený spoj a nebo rušení. Airfiber 5X je citlivý na rušení na vlastním site, je třeba použít ty jejich antény, ne standardní H/V, síla signálu by měla být kolem -55 až -60dB a pak to funguje dobře.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 9 years ago

zzam píše:U jedné jednotky se nám navíc seklo www rozhraní, takže ani nemůžeme dále testovat a musíme ji zajet zrestartovat.

to nemá SSH nebo telnet?
0 x

brokenik

Příspěvekod brokenik » 9 years ago

It has SSH and Telnet as regular UBNT gear.

To get the best performance of AirFiber 5X remeber to specify correct values for antenna. We had for testing purposes a link around 12km with small 24dBi antennas (Jirous 24 DupEX MIMO) and it didn't work completly when incorrect values had been type into values. After typing correct values and realign antennas - we have achievied synchronization and link came up. We had tried it in very noisy enviroment with success - even there were very close other 5GHZ links and sectors. There were no issues - of course you need at least 20MHZ separation for the channel from up and down.
0 x

livenet

Příspěvekod livenet » 9 years ago

Zdravím

Máte někdo reálné zkušenosti z provozu ?? Jak se ten spoj chová při zatížení atd.. kolik to dá při 20Mhz ?

Díky
0 x

erotel
antispam: Ano

Příspěvekod erotel » 9 years ago

Je to strašný krám.
Jeden máme na testování a je to opravdu nepoužitelné zařízení.
Nejde vypnout DFS a to je problém.Zkušebně jsem to dal na jirous duplex na 7km spoj.
Na frekvenci 5580 kde je čisto jsem nastavil výkon dle normy a ups na straně klienta RADAR DETECTETD.
WTF dobře dáme jiný kanál = RADAR DETECTED timeout na nové spojení 30 minut.OK zkusím airwiev jak to vypadá.Airwiev NEFUNGUJE = nelze zjistit rušení.OK než se dostanu k výměně dám na tu hodinu indor aby to jelo = NELZE.U CZ country code je jen 5500 - 5700.
Dal jsem tam zpět rocket M5 AC.Mám ten AF5-X na stole bez antény,zapnu a RADAR DETECTED.

Za mě hrozný průser.
0 x

jahpisin

Příspěvekod jahpisin » 9 years ago

za me zatim hodne velky pruser...na dilne vse bez problemu....nahodime na test na 1,6km v hodne zarusenem prostredi a samej radar detect pul hodky cekacka a zas a zas...docela se divim, ze jsem se jeste nepoblil :)))

jinak osazeno na rocket parabole 30dbi + v zadu vymeneno to cidlo na 45stupnu
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 9 years ago

jahpisin píše:za me zatim hodne velky pruser...na dilne vse bez problemu....nahodime na test na 1,6km v hodne zarusenem prostredi a samej radar detect pul hodky cekacka a zas a zas...docela se divim, ze jsem se jeste nepoblil :)))

jinak osazeno na rocket parabole 30dbi + v zadu vymeneno to cidlo na 45stupnu

S jakou to bylo verzi firmware?
0 x

jahpisin

momentalne se to rozjelo na zkousku 1,7 km na 20mhz 5840 realna propustnost 125Mbit na 18Mbit 8x/4x (vic nevyleze) duty na 75% ping pri plnem zatizeni 15-20ms, navic jsem musel ubrat parametr paraboly z 30 na 15dbi aby byl signal -46 dbm, jinak to bylo v haji, firmware 3.2 , pokud jsem pouzil frekvence pro CZ tak total v haji, jen radar detect. problem je ze na kazde frekvenci nekdo vysila at je to treba na -89 ...hned radar detect. hrozna silenost tohle zarizeni, jsem zvedavej jestli to pujde reklamovat kdyz to tu nelze vlastne pouzit.
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 9 years ago

jahpisin píše:momentalne se to rozjelo na zkousku 1,7 km na 20mhz 5840 realna propustnost 125Mbit na 18Mbit 8x/4x (vic nevyleze) duty na 75% ping pri plnem zatizeni 15-20ms, navic jsem musel ubrat parametr paraboly z 30 na 15dbi aby byl signal -46 dbm, jinak to bylo v haji, firmware 3.2 , pokud jsem pouzil frekvence pro CZ tak total v haji, jen radar detect. problem je ze na kazde frekvenci nekdo vysila at je to treba na -89 ...hned radar detect. hrozna silenost tohle zarizeni, jsem zvedavej jestli to pujde reklamovat kdyz to tu nelze vlastne pouzit.

Vkladal jsem do toho nadeje, ale jak vidim, tak nevim. No, kdyby se ti to melo valet na sklade, mel bych zajem to take otestovat a pripadne potom odkoupit.
0 x

jahpisin

my to budem rozhodne reklamovat, protoze fakt netusim kde bych to dle norem mohl nasadit tady u nas, leda tak mozna nekde nasamote v JZD z kravina do skladu sena o kousek vedle :)
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 9 years ago

Zdravim
Planujeme teraz kupit na skusku na jeden zaruseny spoj na 3 km kde teraz mame JRC24ex + rocket lite
a cez den to ide 70/70 a cez naval okolo 20:00 z otho spoja nedostaneme viac ako 45/40 nepomoze zmena kanala je to tak zarusene a tieto airfiber su zevraj vhodnejsie do zaruseneho prostredia....

Tu vidim ze doteraz kazdy na to len nadaval lebo mu robilo problem DFS ale to si myslim ze uz je v novych verziach poriesene a teda by to malo ist ako hodinky mate to niekto realne nasadene v zarusenom prostredi???
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 9 years ago

Doba pokrocila, novy firmware. Na ubnt fore to chvalia, ide to podstatne lepsie v zarusenom prostredi podla testov ako rocket prism....takze niekto kto to pouziva a je spokojny?
- s tym vysielanim je to tak, ze to stale vysiela naplno ako vsetky AF? (cize aj to by mohol byt dovod preco ludia o tom verejne pozitivne radsej nepisu:)
0 x