❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Tuhnoucí Rocket M5

Problematika Ubiquiti hardware.
ludvik

Re: Tuhnoucí Rocket M5

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

20 metrů nahoru a 20 metrů dolů není dohromady 40 metrů relevantních pro výpočet zatížení proudem.

Kromě toho - on nepotřebuje 5A jedním kabelem. On potřebuje maximálně jeden! a to dost přeháním ... Počítám s 24V.

A z praxe - 20m není naprosto žádný problém pro pasivní POE. Na Cat5E (samozřejmě nemyslím gembird, ale solarix apod.). A určitě máme i víc (teď poslední komín je ve výšce 20m - plus nějaké horizontální trasy a rezervy, a jeden starší komín má cca 60m trasy), ale tyhle údaje moc nesledujeme. Ano, dáváme tam raději průmyslové tvrdší zdroje. Ale ne proto, aby to "propálili".

Spíš bývají problémy s fyzickým provedením - nekvalitní konektory atp.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 11 years ago

Myslím že když to máš 20m tak pro výpočet musíš počítat cestu nahoru i cestu dolů takže to 40 m bude.
část odporu má kabel nahoru část odporu má kabel dolů.
20m problém nebude ale když to pak osadíš 4 porty zátěží tak to už něco udělá hlavně při nabíhání celého systému.
Když by si každý zařízení vzalo maximálně 500mA při nabíhání tak máš stejně problém 5x0,5A - 2,5A jedním 20m kabelem.
to už tam 24V nebude.

Ale konektory slabá místa budou určitě
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

ale ale, omnitik a z něj 4 zařízení (2xRB711, 2x Bullet M2). Zdroj 24V, 3A. No problemo. Moc bych to nehrotil. Tazatel by si měl koupit obyč měřák na UTP kabely a zjistit jestli jsou v pořádku. Jo a mimo to, ty poe omnitiky nepoužíváme, kupujem normálně a doletováváme je. Netroufnul bych si dávat na to jejich směšný poe rocketa. Pokud má rocket takovou spotřebu jako RB911G tak se neni čemu divit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Počítá se to tak ... spotřebič je na konci těch 20m. Kdyby nebyl, tak je to kraťas a je mi vcelku fuk, jak tlustej je ten kabel.

Nemáš 5x0.5A při bootu jedním kabelem! Přeci se nepředpokládá, že POE injektor napájíš také POE injektorem! Tam je snad extra zdroj, s dimenzovaným kabelem. Nebo to někdo dělá jinak?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 11 years ago

ludvik píše:Počítá se to tak ... spotřebič je na konci těch 20m. Kdyby nebyl, tak je to kraťas a je mi vcelku fuk, jak tlustej je ten kabel.

Nemáš 5x0.5A při bootu jedním kabelem! Přeci se nepředpokládá, že POE injektor napájíš také POE injektorem! Tam je snad extra zdroj, s dimenzovaným kabelem. Nebo to někdo dělá jinak?

No tak takto se to nikdy nepočítalo ale to je celkem fuk
Ne já jsem jen předpokládal že když napájím Omnitika s aktivníma 4 portama tak jedním kabelem přes ETH1 napájím 5 zařízení ( omnitik + 4 další navěšený na eth2-eth5)
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

ludvik

Aha ... tak tento způsob mě opravdu nenapadl. A podle mě snad ani není reálně provozovatelný. Přesně z těch důvodů, okolo kterých se tu motáme ...
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

Zdravím,
přiznám se, že přesně nechápu jádro sporu, který zde probíhá, ale konstrukci OMNITIK nebo RB951/750 mám v "plné" konfiguraci v provozu na několika místech již dlouho a v pohodě. Absolutně žádný problém. Zdroj polský, (u nás naprostá jednička mezi zdroji), záloha 12V/18AH - ideální kapacita pro překlenutí oblíbené činnosti EONu - vypnutí 07.00-15.00, někdy i déle, cena velmi příjemná, konstrukce v klasice bez spousty elektroniky. Jen v jednom případě konfigurace - kabel ze sklepa na střechu okolo 20m, nastal problém s úbytkem, po vypnutí 230V spadlo napětí na střeše na cca 8V a přestalo to fungovat. Nový kabel se mi nechtělo tahat, když tak bych stejně natáhl dvojlinku černá/červená a pořádným průřezem, vyřešil jsem to malým měničem 12->24V/max. 6A a je po problému.
Ještě bych chtěl dodat, že to spadnutí všech AP při přepnutí na zálohu způsobovala jedna 711-ka, která vyráběla divné odběrové nárazy. V tom okamžiku se začaly startovat všechny zdroje v AP naráz a už se nerozběhlo nic. Bylo to vidět až na paměťovém osciloskopu. Ta 711-ka funguje jinde v pohodě, asi z podobných důvodů je spínaný zdroj/měnič(e) skoro na každé sérii RB trošku jiný, "vylepšený".
mpcz, 10/12/2013
0 x

Zuhan

Příspěvekod Zuhan » 11 years ago

Tak jsem vyzkoušet vypnout jednotlivá AP na Rocketech, abych tomu odlehčil a nepomohlo to - tím, myslím, můžu spolehlivě vyloučit, že by zdroj tohoto chování byl v napájení. Zato jsem všechny klienty z těch Rocketů přeladil jinam a najednou to tuhnutí ustalo - Rockety vysílají ale nejede na nich žádný provoz. Tzn. to tuhnutí způsobuje nějaký druh provozu - má prosím někdo z Vás nějaký nápad, co by to mohlo být ?? Už jsem fakt v koncích.
Samozřejmě chápu, že když tam sviští data, zvýší to jeho odběr, ale dle mého pozorování nijak výrazně - Rocket v klidu mi ukazuje že konzumuje nějakých 3,5W a zatížený provozem něco přes 4W.
0 x

mpcz

Zdravím,
sice tuším, ale co to je přesně "klienty přeladil jinam"? Zkusils přesunout tuhnouci AP dolů ke zdroji?
Už jsem zažil případ, že jsem měl parabolu na příjem a OMNITIK na AP v jenom bodě. Parabola měla jako jediný klient vzdáleného AP velice mizerný BW test. Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, že je rušená tím OMNITIKEM i když byl frekvenčně úplně jinde a nic nevysílal. Když jsem stáhl výkon na OMNITIKu na minimum, problém zmizel.
mpcz, 10/12/2013
Naposledy upravil(a) mpcz dne 10 Dec 2013 09:22, celkem upraveno 1 x.
0 x

Zuhan

Příspěvekod Zuhan » 11 years ago

No, přeladit jinam = vytvořil jsem na tom OmniTiku virtuální AP se stejným SSID a přejmenoval jsem SSID těch Rocketů na nějaký dočasný název. Tzn. klienti se de-facto pochytali na OmniTik a Rockety nic neřeší. Ta vzájmená interference s OmniTikem mě taky napadla, ale torchu mě svádi z cesty fakt, že podobných instalací máme hodně a nikde jinde tento problém nenastal. Ještě to vyzkoušíme namontovat dál od sebe.
0 x

mpcz

Zuhan píše:No, přeladit jinam = vytvořil jsem na tom OmniTiku virtuální AP se stejným SSID a přejmenoval jsem SSID těch Rocketů na nějaký dočasný název. Tzn. klienti se de-facto pochytali na OmniTik a Rockety nic neřeší. Ta vzájmená interference s OmniTikem mě taky napadla, ale torchu mě svádi z cesty fakt, že podobných instalací máme hodně a nikde jinde tento problém nenastal. Ještě to vyzkoušíme namontovat dál od sebe.

Zdravím,
no bezva, teď už jen postupně přepojovat do původního stavu, chvíli vždy počkat a třeba na to kápněš. Nebo taky ne ...
mpcz, 10.12.2013
0 x