❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MIMO a 802.11b/g

Problematika Ubiquiti hardware.
Jirka 76
antispam: Ano

MIMO a 802.11b/g

Příspěvekod Jirka 76 » 13 years ago

Zdravím ve spolek,
chtěl bych se zeptat, zda spolu komunikuji MIMO zařízení a obyčejné 802.11b/g routery.
Se sousedy máme malou sít 10-15 klientů ve které jsou různé WI-FI routery (ovislink,tplink,straightcore). Nyní přestal fungovat jeden klient, tak ho budu měnit a chtěl bych tam dát Ubiquiti AirGrid M2 HP MIMO. Ale nevím zda je možné zapojit normální router (AP - TP-LINK TL-WR543G) a MIMO zařízení (KLIENT - Ubiquiti AirGrid M2 HP MIMO).
Nebo zda musí být vždy MIMO proti MIMO.
Časem bych chtěl udělat AP z Ubiquiti Networks Rocket M2 + Ubiquiti AMO-2G10 všesměrová anténa AirMax MIMO a klienty postupem času měnit.

Předem děkuji
0 x

routerboardista

Příspěvekod routerboardista » 13 years ago

Nechci tě nějak odrazovat, ale právě aigridy jsou šroty, stačí jeden blesk do stromu poblíž a můžeš to hodit do kotle a ze síta si udělat rošt na gril.

Jestli chcípla krabička, tak na aukru seženeš další (nechcípnul jenou zdroj?) a jestli chceš modernizovat za rozumnou cenu, tak bych nahradil krabičku na vysílání za OVISLINK N.POWER (výkon+FTP) a původní pak použil na klientovi.
0 x
Nic není v síti horšího, než vytočený znalec Linuxu. :-)
Jaký Vánoční dárek pro školáka ? no přeci WiFi Jammer
¡¡¡ ıʇıs ʌ ɔǝןǝɹʇǝʌ ıpɐʌ ıʇ pnʞod 'uǝʇuɐ ɥɔʎɯ po ןɐp ǝs zɹp

Jirka 76

Vcelku je mi jedno zda použiji AIRGRID nebo NANOBRIDGE či NANOSTATION, chtěl jsem to do budoucna značně vylepšit a hlavně se chci vyhnout obyčejným routerům jako Ovislink,TP link, které vždy fungují cca do jednoho roku a pak začnou dělat potíže. Po výměně routeru za jiný je zase chvilku klid. Proto chci něco na úrovni. A tak chci vědět, zda technologie MIMO komunikuje i s obyčejným routerem, který nemá MIMO.

Díval jsem se na ten OVISLINK N.POWER, vypadá to zajímavě, máš s tím osobní praxi? Funkce:Bandwidth Control / Traffic Shaping - umí přidělit rychlost pro každého klienta zvlášť (třeba podle MAC nebo IP adresy), nebo to umí omezit rychlost pro WLAN(všichni stejná rychlost) a zvlášť pro LAN. (Takto to umí můj současnýTP link - WIFI klienti mají všichni stejnou rychlost a na LAN můžu pro každý port dát jinou rychlost).

Chtěl bych AP, který umí pro každého klienta jinou rychlost.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

1. Airgrid nie je MIMO :) Teda ma len jednu polarizaciu.
2. Spokojne to môžeš pripojit. každý AirOS sa dokáže pripojiť aj na obyčajné 802.11a, v pripade 2,4g aj na 802.11g.

Ak použiješ MiMo zariadenie (NSM2,M2L) pripoja sa ti obe polarizácie. V praxi to vyzerá, že ak pripájaš M2 nano na 802.11g jednopolarizačnú všesmerovú anténu tak sa ti pripoja oba chainy CH0/CH1 napr. (64/-80)
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Hodne si jako AP slusnou antenu a RB Groove A-5Hn a ke klientum RB SXT a mate zas na par let absolutni klid ...

Teda zalezi kolik je AP, kolik je klientu kde a jak daleko to maji ... Pripadne lze pouzit i MikroTik OmniTIK OMN5HnD - aby to zas nebyla takova palka ...

Ano, jsou to uplne jine naklady, ale vysledek taky je uplne jinde ... :wink:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Jirka 76

midnight_man píše:1. Airgrid nie je MIMO :) Teda ma len jednu polarizaciu.
2. Spokojne to môžeš pripojit. každý AirOS sa dokáže pripojiť aj na obyčajné 802.11a, v pripade 2,4g aj na 802.11g.

Ak použiješ MiMo zariadenie (NSM2,M2L) pripoja sa ti obe polarizácie. V praxi to vyzerá, že ak pripájaš M2 nano na 802.11g jednopolarizačnú všesmerovú anténu tak sa ti pripoja oba chainy CH0/CH1 napr. (64/-80)

ad. 1 na stránkách ubnt.com není jediná zmínka o tom, že airgrid je MIMO (toho jsem si nevšim), zmátlo mě např. http://wifi.aspa.cz/ubnt-airgrid-m2-ant ... n-z103023/ a http://interlink.tsbohemia.cz/ubiquiti- ... 31913.html kde se píše že je to MIMO
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

v pohode.... ten groove vs. SXT :) je to len o tom či chceš mikrotik alebo UBNT....verim ze mikrotik riesenie je tak isto dobre. Kazdemu co mu chuti :)
0 x