❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EdgeMax Lite válec.

Problematika Ubiquiti hardware.
ludvik

Re: EdgeMax Lite válec.

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Hapi ... nemám slov, to je skoro osobní urážka. Když něco nepotřebuji, tak to přeci nebudu používat jenom proto, abych dokázal, že to umím. Používám takové věci, které nejlépe splní mnou požadované úkoly. Takže tam kde potřebuji malý router je mikrotik (450G nebo tisícovky), kde potřebuji velký je linux na Xeonech. Kde nepotřebuji router, je jen řiditelný switch. Kde potřebuji wifi je buď mikrotik, nebo UBNT (dle skladby klientů, teď spíš to UBNT na nových sitech). Páteřní spoje také dle potřeby - od starších MK/RB/CM9 přes UBNT, různé typy alcom/rayů/ericssonů a 80GHz spojů po optiku.

Ale nikdy jsem neměl potřebu použít: 3G, USB, SAMBU (na MK), PPP, DNS, UPnP, MetaRouter, a dál se mi nechce vzpomínat. Takže proto tvrdím, že router který splní požadavky (tedy bude rychle routovat) a bude spolehlivý (což má souvislost se stylem operačního systému, s jeho složitostí), tak ten převezme kategorii RB450-1200AH. A pokud si tam budu moci hodit libovolný další soft (momentálně mě napadá apcupsd) tak jedině dobře. Tady mi bude chybět opravdu asi jen MAC telnet a PCQ ... ale ani to nepotřebuji všude. A že to má málo portů? Ty mi chybí skoro vždy, takže skoro vždy tam je stejně switch ... opět dle potřeby buď řiditelný, nebo neřiditelný ale průmyslový. Holt místo pětky/osmičky switche tam dám rovnou velkou 24. Ona stejně vyjde relativně levněji.
Dokonce i hotspot (což je obecně dobré řešení) potřebuji vlastně jenom jeden. I když z historických důvodů mám tři. A ten jeden nemám problém používat společně s UniFI a vzdálenější body připojovat mikrotikáckým EoIP.

Mimochodem kolik máš na síti RBček?

rado3105: mluvíš mi z duše. Přidal bych oblíbený problém s rychlostí ethernetu na řadě 1xxx to je věc která dokáže vytočit na nejvyšší míru, protože na to při běžných testech nemám šanci přijít. O různých wifi duchařinách ani nemluvím.
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

ano, mluvíte tady o rychlosti a pak jak bude 500MHz mips rychlý. Mluvíte tady o tom co do toho dáte ale neuvědomujete si že 500MHz mips je nic. Porovnejte si někdy platformy. Ano, dualcore je výhoda ovšem mips stojí vždy na kraji s výkonem pro aplikace. Mluvíte tady o tom jak to chcete na hlavní gw a jak do toho chcete rvát věci... hahaha... zdá se mi že mluvim s dětmi co nikdy neviděly počítač nebo co. Můžete mi vysvětlit jak krabička za 2 tisíce utahne routing, shaping, nating a nějakou serverovou věc na 500MHz mipsu? Jak to nacpete shapingem tak to pude do kopru jako všechno. Na shaping neni hw akcelerace, na nat neni hw akcelerace. Možná by bylo dobrý se podívat jak to vůbec akceleruje a co. V drtivý většině totiž pojmeme akcelerace výrobci uvádí výpomoc procesoru se zpracováním paketu a ta výpomoc je důležité slovo.

Nemusim otvírat oči, MK používáme my i ostatní na x86 bez problemu, náhodný resety? co to je? změna konfigurace? to je jako co? jeden vadnej kus ze sta? až budete do toho rvát věci co budete považovat za nutný tak se pak pobavíme o stabilitě.

fakt očekáváte že krabka za 100 doláčů ukočíruej provoz celí sítě... :-) proč vlastně lidi maji na těch branách xeony to je mi záhadou :-D

kolik máme na síti RBček? asi něco kolem 600.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

ale nebudeme se tady hašteřit aby jsme nenaštvali Zdeňka. Já si počkám na realitu a na vaše nechápavý kroutící hlavy protože to dopadne tak jako při mém testu RB1100AHx2 což je celkem výborný zařízení na páteře kdy utahne krutě moc dat ale nesmí zasaovat do datovýho toku protože pak vychcípe na zátěž.... pokud se nepletu tak to RBčka má také hw akceleraci, že?
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 13 years ago

hapi mna by len zaujimalo kolko ti lotysi platia....a ak to robis zadarmo tak sorry ale si blbec....
0 x

hapi

ja nemuzu za to ze nemas dost mozkovych bunek aby jsi mikrotik pochopil. Fura siti jede stabilne na mk ale ty ne, to je divny ne? Fakt se tesim az si po siti nasadis debiana a neco se vysere a ty budes po netu hledat prikazy jak vypsat nejaky seznamy pro diagnostiku atd.

jinak souhlas, sem blbec kterej vubec nezna nic z toho o cem tu mluvi.
0 x

rado3105

bavme sa k teme......tvoja specialita je pitchovat na vsetko co nie je mikrotik....kedze toto nie je mikrotik tema tak tu nemusis prispievat nikto ti to nekaze.....
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Dle některých zpráv by tam měla být nějaká z variant tohodle CPU: http://www.cavium.com/OCTEON-II_CN60XX.html
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

rado3105 píše:bavme sa k teme......tvoja specialita je pitchovat na vsetko co nie je mikrotik....kedze toto nie je mikrotik tema tak tu nemusis prispievat nikto ti to nekaze.....

ne, já jenom říkám že existují i jiné varianty ale dokud ti je neukázalo ubntu tak o nich nevíš. Připadáš mi jako milovník applu. Taky co nenajdou v apple store tak to neexistuje.
0 x

rado3105

hapi tak prosim ukaz mi ich, napis kompletnu zostavu, vyslednu cenu.....som velmi velmi zvedavy....
0 x

hapi

a já jsem zvědavej jak ti na mipsu poběží nějaký servery (dns, http, atd...)

měl si někdy debiana na nějakym mipsu? rovnou ti říkám ža alix je rychlík proti nim. Jo pro zpracování síťových operací neni tak dobrej i když podle lidí co tu píšou je lepší a já se k nim kloním protože mi tu 3 alixi leží na stole a dva běhaji na jedný páteři lépe než jakejkoliv mips s wifi kartou. Jenomže x86 je pro serverový věci x86. Pusti si webserver na alixu a mipsu, pusti si cokoliv na alixu a nějakym mipsu. I tak osekaný geode v alixu je prostě lepší pro zpracování těhle operací. Dál můžu uvést třeba do disku. Ano, RBčka maji problem s tim že tam jsou malí nandy. Jenomže když se člověk zamyslí, tak je to jedině dobře. Lidi by tam cpaly data a nand by šel do kopru. Navíc ten nand je krutě pomalej. Zkus si rozject metarouter na MKčku... tam nemůžeš rozchodit ten tvůj apc soft? nicméně tam uvidíš jak je nand ubohej když nemá k sobě ty speciální řadiče co jsou v ssd discích. Proč myslíš že se balíčky do MKčka kopírujou tak pomalu? protože nand je připojenej do cpu s primitivním řadičem takže zatěžuje CPU a je pomalej. To samí bude tady. atd.. atd.. navíc se bude pěkně rychle opotřebovávat.

fakt přestaň věřit pohádkám že to šoupneš na hlavní GW a rozjedeš tam shaping s nějakými službami. Seš najivní... tak jak to u ubntu userů bejvá.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

Moment, on je tu vážně někdo, kdo to chce nasadit na hlavní bránu? :shock: Jako je (bude) to asi lepší než všechny ty plasťáky a na takové to domácí žvýkání to asi nebude špatné ale někam nedejbože na páteř? To je jako routovat na AP TP-Linkem za 300,- :mrgreen: Lidi probuďte se, libovolný Alix s voyage a nějakým web frontendem tomu výkonově natře...
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

rado3105

ok, nema zmysel pokracovat v tejto debate, pockame si na realne vysledky....
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 13 years ago

rado nehnevaj sa, ale aj podla mna to vykonom nejako neohuri. Akonahle ten CPU bude musiet nieco robit, tak hned aj skonci. mal som v rukach uz nejednu dosku s MIPSom a nikdy ma to vykonom neohurilo.

OK, akceleracia pomoze, ale je nutne povedat aj na co ta akceleracia je. Pretoze moze byt len na prehadzovanie paketov z jedneho iface na druhy a tam to skoci, takze moze to dobre zvladat bridge mod (pripadne routing). Ale urcite FW to polozi na kolena, Mangle ani nehovorim.

uvidime aky to bude mat realny vykon. mozno to bude dobre aby si do jedneho portu dal bullet(groove), do dalsieho rocket(rb711) a do tretieho LAN(panelak). a medzi nimi si spravil routing, bridge alebo vlan. ale nemozes cakat, ze to odroutuje 100mbps s prstom v nose.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

Tak těžko říct, dokud nebude zařízení na trhu. Pro ISP používající UBNT zařízení budou asi mnohem zajímavější EdgeRouter, EdgeRouter MAX a PRO. Lite je už podle toho co mají na webu na domácí hraní. Myšlenka těch zařízení je zajímavá, ale nesmí to zabít ten MIPS.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

MIPS na routování páteře? A ještě QOS? Na to rovnou zapomeňte. Dle mě ta cena vypovídá i o kvalitě komponent (součástek).
Ty víceportové modely pokud budou mít lepší CPU tak možná. Ale ta tříportová lite verze nevím na co bude dobrá...
0 x