❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT NSM5 napájená dvěma zdroji

Problematika Ubiquiti hardware.
Peyrak

UBNT NSM5 napájená dvěma zdroji

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

co to provede? oba zdroje byly 24V UBNT POE, kabely se liší délkou o cca 7m, čekal bych od toho že to pojede ze zdroje s vyšším napětím, po jeho vypnutí z toho druhého, vím že u RB to jde, ale co tady???? díky za názory
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

A jak bys to chtěl k tomu stejšnu připojit? :)
0 x
T-T

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

úplně normálně, vždyť má dva porty :roll:
0 x

query

Příspěvekod query » 13 years ago

testovali jste to na jedné z prvních verzí NSM5. Tam to fungovalo. Ale v té době SW neuměl ovládat poe passthrough a byl pořád sepnutý. Tak nevím, jak dneska u novějších verzí firmware, kde poe pass. už funguje. Každopádně je tady riziko, že vlivem rozdílných potenciálů budeš přetěžovat napájecí kontakty a NS může jít do kytiček třeba za pár týdnů.
0 x

matrooni

Příspěvekod matrooni » 13 years ago

Jis sem to skousel. Jeden zdroj odejde do vecnich lovist. Reseni je si postavit malinkatej tistak se 4 diodama. Makato jak ma. Napajim tim nanostationu na bytovce od 2 lidi. Od te doby je klid.
0 x

tom-tom

A obráceně přes POE panel by to nešlo? Případně na něj připájet ty diody.
0 x
T-T

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

tom-tom píše:A obráceně přes POE panel by to nešlo? Případně na něj připájet ty diody.

Zdravím,
nejsem si jistý ,zda jsem pochopil správně, co se tím má řešit.
Já jsem se setkal ve své praxi setkal s častým případem, že mám na střeše wifinku přijímač pro více jak jednoho klienta. Pak je tu malý problém, který se ovšem potom za určitých okolností dost zvětší a to je napájení. Adaptér s POE vyhýbkou dostal při zřízení jeden z klientů. Když za čas odjel tento master-klient např. na dovolenou, tak vypl zpravidla jističe a to je potom průser. A měl jsem i případ, že jeden nechtěl platit elektřinu za druhé a adaptér vypínal.
Řešení je jednoduché. Jak píší kolegové, vše řeší klasická POE vyhýbka s diodovou zábranou. Protože počet případů narůstal, udělal jsem si i plošné spoje a malinké krabičky do zásoby. Tato drobnost vyřešila spoustu problémů. Např. i to, že pokud odešel adaptér u jednoho, může to napájet druhý. Funguje to spolehlivě.
Snad jsem to zadání dotazu pochopil správně.
mpcz, 01.09.2012
0 x

tom-tom

Přesně tak a úplně stejný problém - a to jsem si myslel, že jen já mám takové klienty, kdy jeden soused za druhého by ruku do ohně dal, ale zaplatit pár korun měsíčně za elektřinu, to ne :)
0 x
T-T

Jenya

Příspěvekod Jenya » 13 years ago

mpcz píše:
tom-tom píše:A obráceně přes POE panel by to nešlo? Případně na něj připájet ty diody.

Zdravím,
Já jsem se setkal ve své praxi setkal s častým případem, že mám na střeše wifinku přijímač pro více jak jednoho klienta. Pak je tu malý problém, který se ovšem potom za určitých okolností dost zvětší a to je napájení. Adaptér s POE vyhýbkou dostal při zřízení jeden z klientů. Když za čas odjel tento master-klient např. na dovolenou, tak vypl zpravidla jističe a to je potom průser. A měl jsem i případ, že jeden nechtěl platit elektřinu za druhé a adaptér vypínal.
Řešení je jednoduché. Jak píší kolegové, vše řeší klasická POE vyhýbka s diodovou zábranou. Protože počet případů narůstal, udělal jsem si i plošné spoje a malinké krabičky do zásoby. Tato drobnost vyřešila spoustu problémů. Např. i to, že pokud odešel adaptér u jednoho, může to napájet druhý. Funguje to spolehlivě.
mpcz, 01.09.2012

Zdravim,

to je zajimavy a obecne velmi vyuzitelny napad. Mohu poprosit o zverejneni schematu, pripadne i tistenych spoju?

Dekuji
0 x

mpcz

Jenya píše:
mpcz píše:

Zdravím,
mpcz, 01.09.2012

Zdravim,

to je zajimavy a obecne velmi vyuzitelny napad. Mohu poprosit o zverejneni schematu, pripadne i tistenych spoju?
Dekuji

Zdravím,
můžu ti poslat hotovou vyhýbku i v casíčku na přichycení. Barva černá. Na dva nebo 3. klienty.
mpcz, 09/06/2012
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

tohle je všechno sice pěkný ale když je pak potřeba zařízení vypnout a zapnout tak je problem.

Klienti co napájejí zařízení maji slevu na internet a pak se nehádají.

Tak jako tak připojení víc klientů na zařízku ztěžuje plánování sítě a ani jeden způsob není nej. Nej je aby každej měl svoje zařízko.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

hapi píše:tohle je všechno sice pěkný ale když je pak potřeba zařízení vypnout a zapnout tak je problem.

Klienti co napájejí zařízení maji slevu na internet a pak se nehádají.

Tak jako tak připojení víc klientů na zařízku ztěžuje plánování sítě a ani jeden způsob není nej. Nej je aby každej měl svoje zařízko.

Zdravím,
asi budu vypadat jako úplný blbec, ale co to je to "zařízko"?
Mám v naší malinké síti mnoho takto řešených napájení a za ty roky co se dělala a už se nedělá 133 se 3 porty nebyl s tím napájením ani sebemenší problém. To je zvláštní, že někdo v tom vidí snad problém č. 1.
A naopak, kde to napájení je klasické, jsou problémy stále.
To je praxe, ne názor.
Děkuji.
mpcz, 06.09.2012
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

zařízko = zařízení

občas to zařízení je třeba někdy vypnout a zapnout. Pokud ho napájí dvá a víc, je problem. Máme tu několik více portových RBček kde je třeba 5 lidí a vim moc dobře co je problem s napájením obzvlášť když se ten co to napájí stěhuje. Nicméně problém č. 2 je v tom že když ne zrovna v pořádku proběhne například upgrade RBčka tak je potřeba ho vypnout a zapnout. V tomhle případě je to ještě větší průser než když mám ject řešit napájení. Slova do telefonu aby vše vypnul a pak zapnul jsou pak nic neřešitelný.

Je třeba se na to podívat i z druhý strany věci. Ano, taky jsem uvažoval nad tím dát tam poe od každýho ale pak sem si tohle uvědomil a dospěl k názoru že potřeba vyp/zap je přednější protože v tomhle případě musim k zařízení na střechu už nutně.

Ale tak každýho věc.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

hapi píše:zařízko = zařízení

občas to zařízení je třeba někdy vypnout a zapnout. Pokud ho napájí dvá a víc, je problem. Máme tu několik více portových RBček kde je třeba 5 lidí a vim moc dobře co je problem s napájením obzvlášť když se ten co to napájí stěhuje. Nicméně problém č. 2 je v tom že když ne zrovna v pořádku proběhne například upgrade RBčka tak je potřeba ho vypnout a zapnout. V tomhle případě je to ještě větší průser než když mám ject řešit napájení. Slova do telefonu aby vše vypnul a pak zapnul jsou pak nic neřešitelný.

Je třeba se na to podívat i z druhý strany věci. Ano, taky jsem uvažoval nad tím dát tam poe od každýho ale pak sem si tohle uvědomil a dospěl k názoru že potřeba vyp/zap je přednější protože v tomhle případě musim k zařízení na střechu už nutně.

Ale tak každýho věc.

Zdravím,
aho, tak to je jasné. To vidím jako teoretický problém. V těchto skupinkách to funguje tak, že přijímač napájí pouze jeden klient a ti druzí mají pouze u sebe v šuplíku zdroj. Z toho je vidět, že restart proběhne úplně stejně jako u sólo přípojek. ALE, pokud dotyčný odjede např. na dovolenou, tak se jednoduše zapne druhý, třetí zdroj a jede se dál. Nepamatuji se, že by vznikl v tomto směru problém.
No a pokud se RB sekl, tak s ním byl amen a oživení jedině kabelem.
mpcz, 06.09.2012
0 x