❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

QT strom + mrtě VLANů :-)

Návody a problémy s konfigurací.
sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

QT strom + mrtě VLANů :-)

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

Odborný dotaz na odbornou veřejnost...
Pokud mám hlavní router na kterým jsou 4 ifacy + na každým je vytvořených cca 10 VLANů.. jak nastavit správně QT, aby markovalo VEŠKEREJ provoz? Pokud dám hlavní parent na nějakej iface, logicky zbytek nebude funkční. Teď mám zkušebně UP i DOWN strom na global-out a zřejmě to počítá. Může tak být? NAT nepoužíváme, markuju přes forward.

Díky.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

Mam 40 dni UP, vlan + QT pouzivam UP i DOWN na global-out a znackuju forward a vypada ze to reze a pocita dobre.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

hocimin1 píše:Mam 40 dni UP, vlan + QT pouzivam UP i DOWN na global-out a znackuju forward a vypada ze to reze a pocita dobre.

alespoň nějaka dobrá zpráva dnes :) A jakou třídu Q používáš? My už máme nastaveno cca 2 roky pcq, máme strom s cca 2000 záznamů. Je to optimální? Já se ptám z důvodu, že začínám pozorovat, že pokud udělám od klienta, kterej je připojen třeba přes dva skoky na rádiu a má na iGW nastavený QT např 5/5Mbps, tak speedtest strašně kolísá. Pokud ale začnu stahovat něco z netu, jede to plných 5Mbps. Shapujeme pouze na iGW.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Taky jsem se divil, že UP+DOWN je v global-out :-)
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

pcq taky přes 2 roky. Shaper je taky na iGW. Speed test jsem nepozoroval, ale zkusim to omrknout a testnout.

QT mám menší, ja jsem ho optimalizoval na cca 300 záznamů. Ořezávám Lokality/Subnety . Do lokality jede QT a tam už řežu SQ klienta.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

pokud ti na jednom qtčku vysí jeden user, PCQ raději nepoužívej. Jo já vim, může to rozdělovat ještě na úrovni usera ale ruku na srdce... necháte to na starosti něčemu co vymysleli v mikrotiku a má se používat spíš jenom tak lehce v malim počtu stejně jako SQ? nebo raději použijete rock stable nativní kernelovou funkci léta ověřenou a zakopanou v kernelu SFQ? jo je to na vás, já doporučuju pro klid duše SFQ a přepočet u ní nastavit klidně na 1 sekundu.

Pokud neni jiná cesta tak global-out. Global-in bych raději nepoužíval.

To že v global-out je UP+DOWN je celkem logický ne? :wink: když paket přijde, musí odejít a to platí pro oba směry takže jednou projde global-outem na jednom iface a cestou zpět na druhym iface případně global-outem na x-tém iface.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

ja teda muzu potvrdit to, co tu hapi pise - taky sem leta pouzival PCQ, ale nebylo to ono.. stahovaci jeli na full, ostatnim lidem kolisal net - nebylo to rozhodne stabilni - hlavne pri vetsim zatizenim, kdyz se parrenty naplnili nebylo to ono.. ted pouzivam sfq a muzu rict ze je to daleko mene kolisajici, rychlost se daleko rovnomerneji deli mezi usery...
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:ja teda muzu potvrdit to, co tu hapi pise - taky sem leta pouzival PCQ, ale nebylo to ono.. stahovaci jeli na full, ostatnim lidem kolisal net - nebylo to rozhodne stabilni - hlavne pri vetsim zatizenim, kdyz se parrenty naplnili nebylo to ono.. ted pouzivam sfq a muzu rict ze je to daleko mene kolisajici, rychlost se daleko rovnomerneji deli mezi usery...

Pánové, to mi stačí :) přepnuto na sfq, perturb 1, allot 1514, uvidíme... Díky!
0 x