zdravím s Vaší pomocí se mi podařilo rozjet Mikrotik v režimu WDS. Používám dynamický wds. Problém je, že mi funguje pouze jako point to point a jakmile chci na ten jeden mikrotik dostat další ve wds-tedy mít point to multipoint tak jde jen jeden. Jak se to nastaví? stačí nastavit dynamické wds a přidat požadované mac do connect listu, jak jsem tady četl? díky
jinak testoval jsem vynechání bridge - za pomocí routerování, a když jsem místo bridge routeroval, tak pingy šli do kytek, pod 100 to nešlo. V režimu bridge pod 1ms.nevím ale něco je asi zle, navíc to furt tuhlo.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Point - Multipoint
sub_zero píše:Ja pouzivam taky WDS a jede mi to point2multipoint. Tzn, na jedno ap bridge se connectuji dva Mikrotiky. Jak se tu jiz probiralo.. WDS na MK pojede pouze na MKTzn, kdyz tam budes chtit pripojit nejakou "krabicku" co umi WDS, tak to asi nerozjedes
![]()
Obávám se, že toto není úplně pravda, v 5G se mi podařilo pomocí WDS připojit k MK Compex nebo Trendnet

0 x
Hejtmi
riddick píše:Mohl bys blíže popsat jak to nastavit, aby to umělo multipoint?
Úplně jednoduše, "AP Bridge" a na druhé straně mód client pro případ Compexů, funguje bez problému (dokonce Compex plně transparentně, což jsem se dost divil). Pro případ Trendnetu (popřípadě pokud je z někého důvodu nutné WDS) stačí nechat dynamicky WDS vytvářet. RouterOS by měl sám vytvořit pro každého klienta samostatné WDS. Na druhé straně pak stačí do WDS listu přidat pouze MAC adresu AP a tím degradujeme P2MP na několik P2P spojů ovšem na jedné kartě. Takže technicky jde o P2MP, nastavením ale pouze o P2P.
Doufám, že to není moc zmatené a otázka byla na mě

0 x
Hejtmi
ano tak jsëm to měl Co se týká Compexu tak to není problém - nastaví se obyčejné AP-klient. U trendnetu to nejde, protože Trendnet zvládá v klient modu jen jednu MAC. Zbývá tedy pouze WDS. Když jsem tak nastavil WDS dynamicky, jel vždy pouze jeden kus - jeden spoj.Mi¨krotik-Trendnet, a ostatní se nepřipojili. Důvod nevím proč.
0 x
tak mi to jede jako multipoint. Dokonce s krabicema Trendnet/Sparklan ve WDS, ale ta rychlost! 100-400kbit z původních 2Mbitů to je hrůza. Nevím jestli je na vině soustava trendnetu, která třeba tak dobře nekomunikuje s mikrotikem, nebo zda je na vině Mikrotik. co s tím nevím. Dnes to budu řešit. To mě štve,člověk investuje a nakonec je to horší než to bylo. Celkem se pěli ódy na Mikrotik, ale zatím nic moc. Na stole to jelo v poho, venku - no uvidíme, mrknu na to.
0 x
riddick píše:tak mi to jede jako multipoint. Dokonce s krabicema Trendnet/Sparklan ve WDS, ale ta rychlost! 100-400kbit z původních 2Mbitů to je hrůza. Nevím jestli je na vině soustava trendnetu, která třeba tak dobře nekomunikuje s mikrotikem, nebo zda je na vině Mikrotik. co s tím nevím. Dnes to budu řešit. To mě štve,člověk investuje a nakonec je to horší než to bylo. Celkem se pěli ódy na Mikrotik, ale zatím nic moc. Na stole to jelo v poho, venku - no uvidíme, mrknu na to.
Pozor na režim WDS

0 x
Hejtmi
riddick píše:tak mi to jede jako multipoint. Dokonce s krabicema Trendnet/Sparklan ve WDS, ale ta rychlost! 100-400kbit z původních 2Mbitů to je hrůza. Nevím jestli je na vině soustava trendnetu, která třeba tak dobře nekomunikuje s mikrotikem, nebo zda je na vině Mikrotik. co s tím nevím. Dnes to budu řešit. To mě štve,člověk investuje a nakonec je to horší než to bylo. Celkem se pěli ódy na Mikrotik, ale zatím nic moc. Na stole to jelo v poho, venku - no uvidíme, mrknu na to.
s tím se dalo tak nějak počítat, co myslíš že se stane když dáš 5 klientů do WDS? WDS je prostě mód naprd, proč to nevyřešíš dražším klientem a kupuješ ty trendnety?
0 x
Leeonek píše:riddick píše:tak mi to jede jako multipoint. Dokonce s krabicema Trendnet/Sparklan ve WDS, ale ta rychlost! 100-400kbit z původních 2Mbitů to je hrůza. Nevím jestli je na vině soustava trendnetu, která třeba tak dobře nekomunikuje s mikrotikem, nebo zda je na vině Mikrotik. co s tím nevím. Dnes to budu řešit. To mě štve,člověk investuje a nakonec je to horší než to bylo. Celkem se pěli ódy na Mikrotik, ale zatím nic moc. Na stole to jelo v poho, venku - no uvidíme, mrknu na to.
s tím se dalo tak nějak počítat, co myslíš že se stane když dáš 5 klientů do WDS? WDS je prostě mód naprd, proč to nevyřešíš dražším klientem a kupuješ ty trendnety?
Mne sa dobre osvedcil mod AP+WDS naOvis 5000 WDS spojenie na dalsie Ovis 5000 plus na prvy AP ako klienta pripojit RB s mikrotikom, za dva tyzdne ziadny vypadok. A vcelku lacny multipoint.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
Pozor na režim WDS . Aby to chodilo jako Multipoint, je zapotřebí, aby ony WDSka byly oddělený, tedy nikoliv jedno pro všechny. Pak to není Multipoint, ale WDS a rychlost se zamozřejmě degraduje
jak jsi to myslel? Mě se objeví tčřeba dvě WDS, tzn. na jednu kartu se mi dynamicky vytvoří dvě WDS. Co se týká trendnetu, tak někde to jede dobře, pouze jeden spoj je o ničem. Sundám ten trendnet a hodím RB. Jo nevíte jak nastavit toto:
Používám NAT na ethernet. Příjem netu je z WDS1. Problém, je, že při jakémkoli restartu či odpojení WDS se mi v NAT nastavení hodí příjem netu z Ethernetu, což nechci, dá se na tvrdo nastavit at to bere z WDS1? At to nemusím furt hlídat.
jak jsi to myslel? Mě se objeví tčřeba dvě WDS, tzn. na jednu kartu se mi dynamicky vytvoří dvě WDS. Co se týká trendnetu, tak někde to jede dobře, pouze jeden spoj je o ničem. Sundám ten trendnet a hodím RB. Jo nevíte jak nastavit toto:
Používám NAT na ethernet. Příjem netu je z WDS1. Problém, je, že při jakémkoli restartu či odpojení WDS se mi v NAT nastavení hodí příjem netu z Ethernetu, což nechci, dá se na tvrdo nastavit at to bere z WDS1? At to nemusím furt hlídat.
0 x