❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Individuální metrika v DHCP
Individuální metrika v DHCP
Ahoj, mohu nějak pro jednu konkrétní IP adresu přidělovanou pomocí DHCP (staticky) nastavit jinou metriku, než je defaultní? Díky.
0 x
to je na klientovy jakou metriku si zvolí. Třeba DHCP klient na mkčku umožnouje nastavení metriky resp. distance.
0 x
no např. linux neumožňuje v interfaces nastavit metriku, pokud je adrsa přidělena dynamicky pomocí dhcp (musela by se nastavovat přímo v routě). Tak jsem si říkal jít na to naopak a vnutit metriku z RB klientovi.
0 x
Asi problém i bude, že ROS nepočítá, že pro různé klienty v jedné síti chceš dávat různé parametry. Je tam jen jedna sada (a dost mi s tím pijou krev).
0 x
Majklik píše:Asi problém i bude, že ROS nepočítá, že pro různé klienty v jedné síti chceš dávat různé parametry. Je tam jen jedna sada (a dost mi s tím pijou krev).
škoda, toho jsem se obával:(
0 x
hapi píše:no jo ale MK DHCP klient to nastavit umožňuje. Takže asi tak.
no jenže to je metrika pro board nebo tomu rozumím špatně?
0 x
radekpaos píše:Majklik píše:Asi problém i bude, že ROS nepočítá, že pro různé klienty v jedné síti chceš dávat různé parametry. Je tam jen jedna sada (a dost mi s tím pijou krev).
škoda, toho jsem se obával:(
Jenže i kdyby to uměl, tak to nic neřeší. V rámci DHCP se metirka neposílá a DHCP server ji tím pádem neumí poskynout. Není tam, ať už při posílání defualt getaway (option 3), classfull routách (33) nebo i classless routách (121). Nikde tam není pro metirku místo. Takže toot je jen na řešení na tom, co dovolí klient.
A Mkčkový klient dovolí nastavit, jakou metriku má přidělit k default orutě získané z DHCP.
0 x
takže jinými slovy, takto je to neřešitelné. Hm, jenže jak tedy na to? V linuxu při DHCP nelze nastavit metrika. Nechci na klientech přijít o možnost DHCP.
0 x
Možnuá rozepsat proč a na co tak potřebuješ. Třeba ti pak někdo poradí, jak to ojebat jinak. A asi i ten dhcp na linuxu by šel znásilnit. Řada DHCP klientů funguje tka, že z přijatých dat vyrobí textový skriptík, lkterý s epustí a tne volá hromádku příkazů ip ... Pokud s edo toho šáhne, ab to tam prdlo tu metric X, tak asi také by šlo.
0 x