❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB2011 - switch 1000Mbps vůči různým segmentům sítě

Návody a problémy s konfigurací.
radekpaos

RB2011 - switch 1000Mbps vůči různým segmentům sítě

Příspěvekod radekpaos » 13 years ago

Ahoj, mám RB2011 a potřeboval bych poradit (konzultovat) ideu zapojení. Co bych potřeboval. Do RB mám přivedeno na wan port (eth1 100Mbs) internet od UPC. Mám doma celou řadu segmentů sítě, některé bych potřeboval propojit na 1Gbs, některé stačí 100Mbs. Tak jsem si říkal, že využiji switching přímo routerboardu, ale chtěl bych, aby to minimálně zatěžovalo procesor. Tak jsem došel k následujícím variantám:

1. varianta
-------------
Eth1 100Mbs nastavit jako WAN a master
Eth2 100Mbs nastavit jako podřazený port pro switching vůči Eth1. Do Eth2 připojit potřebný 100Mbs switch
Eth1 Gbs nastavit jako master pro gb switchning a současně jej nastavit jako podřazený vůči Eth1
Eth2-Eth5 Gbs nastavit jako podřazený pro gb switching vůči Eth1 Gbs

Otázky:
- využijí se takto switch čipy?
- mohu do Gbs portů takto připojit své gigabitové segmenty sítě a bude li se přenášet jen mezi nimi, pojede to na gigabitu? Pouze v případě, kdy půjde paket mezi gigabitovými segmenty a 100megabitovými, došlo by k přenosu mezi čipy pro switching

2. varianta
-------------
Eth1 100Mbs nastavit jako WAN a master
Eth2 100Mbs nastavit jako podřazený port pro switching vůči Eth1. Do Eth2 připojit potřebný 100Mbs switch
Eth3 100Mbs nastavit jako podřazený port pro switching vůči Eth1. Do Eth3 připojit kabel a přivést jej do Eth1 Gbs.
Eth2-Eth5 Gbs nastavit jako podřazený pro gb switching vůči Eth1 Gbs

Otázky jsou obdobné jako u (1), jen by mne mrzelo přijít o jeden Gbs port. V ideálníms tavu potřebuji propojit 5 Gbs segmentů a více (5-12, proto switch) 100Mbs segmentů. Trafic mezi Gbs segmenty bych potřeboval na gigabitu, mezi 100Mbs segmenty na 100megabitu (ideálně fullduplex) a mezi nimi max, co to půjde:) (tedy opět 100Mbs).

Omlouvám se možná za zmatený popis, s RB začinám. Ještě jsem si říkal jako variantu do Eth2 zapojit stovkový switch a do Eth3 gigový switch, ale to mne příjde jako nevyužití možností RB.

Děkuji.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

První postřeh - pokud nějaký port zapojíš do switche (tedy nastavíš master port), už ho nepoužiješ jako samostatné rozhraní.
0 x

radekpaos

takže je vlastně jedno, zda 100 a G propojím vnitřkem routerboardu nebo vnějškem kabelu, chápu to dobře?
0 x

ludvik

Jestli tě dobře chápu, tak ano. On ten tvůj popis je asi trochu zmatečný. Některé eth zmiňuješ vícekrát ... Spíš bys to měl nakreslit.

Ale pokud má RB2011 jen jeden switch čip (což asi ano, ale ze specifikací to nějak nedokážu vyčíst), tak tam vytvoříš jen jeden switch a zbytek portů samostatné eth. Na ten switch koukej jako na tupej switch. Jestli to někdo umí nastavit s VLANy atp., já to tedy nepochopil ... Takže to používám jen jako rychlejší bridge :-)

Kolik je tam switch čipů lze zjistit asi tak na dvě kliknutí.

Pokud chceš něco šetřit, tak také mysli jaké máš datové toky, resp. kudy. Ten switch čip je s CPU spojen jen jednou linkou, tedy sdílenou jak vytvořeným switchem, tak těmi ostatními porty ze stejného čipu. I když vzhledem k jeho výkonu to asi moc roli hrát nebude ...
V každém případě komunikace co půjde jen switchem, měla by být "wirespeed".

radekpaos píše:takže je vlastně jedno, zda 100 a G propojím vnitřkem routerboardu nebo vnějškem kabelu, chápu to dobře?
0 x

radekpaos

jj, chápu, že to může vypadat zmateně. switch chipy by měl mít dva, jeden pro 1gbs, jeden pro 100mbs. Nakreslit zkusím- Zjednodušeně řečeno - potřebuji 5 segmentů switchovat na gigabitu, zbytek na stomegabitu a ještě routerovat vnější linku.
0 x

ludvik

Dle tvého popisu bych řekl, že máš jen pět linek ...

Teoreticky tedy můžeš udělat switche dva a oba je hodit do bridge. Takže z logického pohledu budeš switchovat všechno. A jeden port necháš volný, samostatný pro ten uplink.
Pokud by ti šlo vyloženě o výkon, tak bych to ale spíš zkombinoval s normálním switchem.

Otázkou také zůstává, CO budeš switchovat. Díky tomu, že je to relativně tupý switch, budeš třeba náchylný na smyčky a stormy, zvlášť od případných klientů.

radekpaos píše:jj, chápu, že to může vypadat zmateně. switch chipy by měl mít dva, jeden pro 1gbs, jeden pro 100mbs. Nakreslit zkusím- Zjednodušeně řečeno - potřebuji 5 segmentů switchovat na gigabitu, zbytek na stomegabitu a ještě routerovat vnější linku.
0 x

radekpaos

RB2011 má celkem deset portů. Jinak je to domácí síť, kde v jednotlivých místnostech jsou přes switche připojené jednotlivé zařízení. přenos tak nějak normální.Těch 5 segmentů má své vlastní gigové switche. Ano, ve své podstatě potřebuji switchovat 6 linek, protože 100M půjde do dalšího 100M switche. Co ale nevím, je jak to nastavit v RB tak,a by to maximálně využívalo switcxh chipů a nezatěžovalo RB (proto podle mne bridge není ideální, chtěl bych vše nechat na L2). nebo možná zásadní otázka - jak moc bridge zpomalí přenos? CO se bude switchovat je vcelku normální obsah, pro men výkonově je nejdůležitější obsloužit ty gigabajtové segmenty (děti, sdílené úložiště apod.) 5 linek potřebuji switchovat na 1Gbs a tím pádem bych obsadil všech 5Gbs portů na RB2011 a jak jsem pochopil, toto by nešlo.
0 x

radekpaos

sw.jpg
sw.jpg (22.52 KiB) Zobrazeno 2850 x
Má představa je asi tato dle obrázku. Zelené jsou gigabitové porty, mezi těmito linkami potřebuji gigabitový switching. Žluté jsou stomegabitové linky, červený je stomegabitový switch. modrá je wan linka. Mezi červenou sítí a zelenou potřebuji switching, je mi jasné, že max stomegabit.
0 x

ludvik

Třeba u RB450G bych se toho nebál. Tu stovku to dá vcelku pohodlně. RB2011 jsem v ruce neměl a asi nikdy mít nebudu. A už vůbec ne na místech s tvými nároky :-) Řekl bych ovšem, že se tomu gigabitu nebudeš ani vzdáleně přibližovat :-) Kolik ti dá ten NAS? Mezi počítači komunikuješ nějak výrazně? A opravdu potřebuješ zaručený gigabit na domácí síť? A určitě nedokážeš uzpůsobit kabeláž, aby ten 100 switch byl fyzicky zapojen do jednoho z gigabitových?

V každém případě nemáš co ztratit. Další normální switch tam můžeš vrazit vždycky. Jinak se u RBček asi neuspokojíš. RB1200 má jen pětiportový switch, RB1100 dva pětiportové. Takže buď bridguj, nebo k tomu dej další switch (s jiným RB stejně asi moc peněz neušetříš).

radekpaos píše:RB2011 má celkem deset portů. Jinak je to domácí síť, kde v jednotlivých místnostech jsou přes switche připojené jednotlivé zařízení. přenos tak nějak normální.Těch 5 segmentů má své vlastní gigové switche. Ano, ve své podstatě potřebuji switchovat 6 linek, protože 100M půjde do dalšího 100M switche. Co ale nevím, je jak to nastavit v RB tak,a by to maximálně využívalo switcxh chipů a nezatěžovalo RB (proto podle mne bridge není ideální, chtěl bych vše nechat na L2). nebo možná zásadní otázka - jak moc bridge zpomalí přenos? CO se bude switchovat je vcelku normální obsah, pro men výkonově je nejdůležitější obsloužit ty gigabajtové segmenty (děti, sdílené úložiště apod.) 5 linek potřebuji switchovat na 1Gbs a tím pádem bych obsadil všech 5Gbs portů na RB2011 a jak jsem pochopil, toto by nešlo.
0 x

radekpaos

ten gigabit není kritický, je to třešinka na dortu, aby to bylo rychlejší, než stovka. nas-ů je asi pět, jedou cca 30 MB/s, občas se tahají fakt velká data, hry se hrají minimálně. Zapojení 100Mbs do gigabitu není problém. OK, nemám problém dát tam tedy ještě gigabitový switch, ale jak to v RB zapojit za této situace? WAN do Eth1, Eth2 nastavit DHCP server, master pro switch, Eth3 podřízený Eth2 a připojit gigabitový switch, Eth 4 podřízený pro Eth2 a připojit stovkový switch? Je toto lepší nad porty pro gigabit nebo pro stovkove porty? Intuitivne samozrejme volim gigo, ale co kdyby v RB to bylo nějak jinak.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

hej chlape. Proč sis nekoupil gigovej switch za pár kaček a RB750GL taky za pár kaček? ... aha, musel sis koupit ten novej bastl :-D
0 x

radekpaos

výsměchy i tady?
0 x

ludvik

Moc tu poslední otázku nechápu ... switch můžeš stavět jen nad porty, co jsou v jednom a tom samém čipu. A ty chceš gigabit ...

Zjisti porty co mají gigabit. Porovnej s informací z menu /switch zda jsou z jednoho switche (což by měly). Vyber si třeba první. Na ostatní 4 ho nastav jako master port. Na ten první nastav ip která bude dělat gateway pro zbytek sítě, plus to dhcp.
Do jednoho ze těchto portů vraž další switch a teprve do něj tu stovku a případně další věci. Nebo stovku také do RB. Ono už je to jedno, když tam budeš mít ten giga switch navíc. Pak budeš mít totiž tři ... dva gigové (z toho jeden v RB) a jeden stovkový.

Ze zbylých 100M portů si jeden vyber jako WAN.

Pokud to uděláš jakkoliv jinak, tak nesplňuješ svoje vlastní podmínky. Ale fakt si myslím, že na doma je to naprosto fuk ...

Chceš-li být opravdu pintlich, tak si to vždy nakresli (máš vlastně tři možnosti) a šipkama si udělej "toky", jak to tak nějak běžně funguje. A poznáš, kde možná přelezeš potřebu gigabitu. Nejspíš ty NASy (mimochodem proč pět? doma?) rozložit mezi switch v RB a v externím. Tak jako u ISP, i doma ti funguje agregace ... stavět síť na 100% teoretické kapacity je docela luxus.

Hapiho řešení je také dobré, vlastně nejlepší. Jelikož tedy stejně potřebuješ/chceš extra gigový switch, nepotřebuješ na RB víc jak dva porty ... LAN&WAN (a to ti budou stačit jen 100Mbit, možná i 10). A nemusíš řešit, jestli si náhodou nepřetížíš jeden port. Pak už budeš mít jen jednu variantu ... lepší už to nebude.

radekpaos píše:ten gigabit není kritický, je to třešinka na dortu, aby to bylo rychlejší, než stovka. nas-ů je asi pět, jedou cca 30 MB/s, občas se tahají fakt velká data, hry se hrají minimálně. Zapojení 100Mbs do gigabitu není problém. OK, nemám problém dát tam tedy ještě gigabitový switch, ale jak to v RB zapojit za této situace? WAN do Eth1, Eth2 nastavit DHCP server, master pro switch, Eth3 podřízený Eth2 a připojit gigabitový switch, Eth 4 podřízený pro Eth2 a připojit stovkový switch? Je toto lepší nad porty pro gigabit nebo pro stovkove porty? Intuitivne samozrejme volim gigo, ale co kdyby v RB to bylo nějak jinak.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

radekpaos píše:výsměchy i tady?

já bych spíš řek že výsměch je to co z toho zkoušíš udělat. Modlil bych se aby ether1 nebyl přímo do CPU tak jak je u routerboardů zvykem. Pak se totiž můžeš jít klouzat.
0 x

radekpaos

A samotný RB450G na portech 2-5 switching 1Gbs zvládne? Ostatní věci musím promysle,t už to na mne začíná být hardcore:) Ale v každém případě děkuji, je to hodně výživné.
Naposledy upravil(a) radekpaos dne 22 May 2012 00:27, celkem upraveno 1 x.
0 x