❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Rozlehlá bezdrátová síť

Návody a problémy s konfigurací.
Surface_cz

Rozlehlá bezdrátová síť

Příspěvekod Surface_cz » 13 years ago

Zdravím,
Pokusím se nastínit situaci. Potřebuji vytvořit síť mezi třemi budovami. V budově 1 je přiveden internet. Z budovy 1 je vidět do budovy 2 a z budovy 2 je vidět do budovy 3. Z budovy 3 není vidět do budovy 1. Vzdálenost mezi staveními je zhruba 300 metrů. Síť by měla sloužit hlavně na komunikaci dohledových kamer umístěných v těchto budovách.
Ted již k mému dotazu, mohl by mi někdo jen v bodech naznačit jak nejlépe takovou síť realizovat? Samozřejmě za pomocí Mikrotiků. Bridge? WDS?
S mikrotiky již mám zkušenosti, ale spíše co se týče jedné budovy (-: Nevyžaduji konkrétní řešení, jen kdyby mi někdo zkušenější naznačil jak toto nejlépe řešit.
Předem děkuji za případné rady a názory.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

Záleží, co od toho chceš. Nejjednodušeji samozřejmě takto:

B1 <--bridge--> B2 (switch) <--bridge--> B3

Pokud se ale v budovách k tomu bude připojovat více PC, tak pak určitě raději routovat v každé budově.
0 x

Surface_cz

Více PC se připojovat nebude. Co budova to 1 kamera.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

Surface_cz píše:Více PC se připojovat nebude. Co budova to 1 kamera.

A jo, já zapomněl, že jsi se zmiňoval o kamerách. Takže jednoduše bridge a je to. Já bych tedy na to použil věci o Ubiquity, ale to už je tvá věc.
0 x

Surface_cz

Děkuji za reakce.
Produkty Ubiquity vypadají zajímavě, nicméně mi zatím dělá problém se v nich zorientovat.
Dokázali by jejich produkty zajistit můj plán včetně kamer?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Kamery sice nevím (jsou i lepší výrobci), ale tu tvoji síť postavíš naprosto jednoduše na 4 zařízeních třeba Nanobridge M5. Jednodušeji a nejspíš i levněji než na mikrotiku. A to v tomto případě, kdy na budově 2 budeš potřebovat switch.

Surface_cz píše:Děkuji za reakce.
Produkty Ubiquity vypadají zajímavě, nicméně mi zatím dělá problém se v nich zorientovat.
Dokázali by jejich produkty zajistit můj plán včetně kamer?
0 x

Clant

Příspěvekod Clant » 13 years ago

Osobně provozuji něco podobného, co potřebuješ udělat ty. Hlavní budova --- 500 metrů --- sklad --- 300 metrů --- sklad. Jde pouze o komunikaci kamer.

Použil jsem na to obyčejný Nanostationy (http://www.ubnt.com/nanostation) v řežimu Bridge.

Jinak jak psal DarkLogic, nejsem si jist, zda jsem pochopil správně Switch, jakože dát HW switch tam, ale není potřeba NS má 2 porty.
0 x

Surface_cz

Obecně se mi tato myšlenka začíná čím dál víc líbit.
Představuji si to tak, že na budově 1 bude Nanostation M5 (port1=PC, port2=kamera), na budově 2 budou 2x Nanostation M5 (první stanice port1=napájení, port2=propoj do druhé stanice, druhá stanice port2=kamera) a na třetí budově Nanostation M5 (port1=napájení, port2=kamera).
Nanostationy nastavit do režimu bridge.
Je moje úvaha správná? Lze to takto provozovat?
Díky za odpověd
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

jo, to by šlo, ještě to má takovou fičuru, že portem 2 můžeš napájet nějaký zařízko (nanostation nebo kameru)
0 x

Surface_cz

perfektní!
Díky za rady. Snad se s tou konfigurací nějak poperu.
0 x

Clant

Příspěvekod Clant » 13 years ago

Surface_cz píše:perfektní!
Díky za rady. Snad se s tou konfigurací nějak poperu.

To se neboj, když se přihlásíš do NanoStationy tak i laik se v tom vyzná. Jednoduchá klikačka jak u domácího WiFi routeru :wink:
0 x

superweb

Příspěvekod superweb » 13 years ago

Do tech NS nalej nejnovejsi stable firmware - aktualne 5.3.5. A stahni si vykon, at ti to nesviti siroko daleko, signal kolem -70 ti bohate staci. A pokud jde jen o obraz z kamer, 5MHz kanal by ti mel taky stacit :)
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 13 years ago

Místo Nanobridge bych použil Nanostation M5 Loco, je o cca 300,- levnejší a na udávanou vzdálenost bohatě stačí.
0 x