❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

31 maska

Návody a problémy s konfigurací.
Mojaaa

31 maska

Příspěvekod Mojaaa » 14 years ago

Nemá někdo zkušenosti s implementací /31 masky na p2p spoje?
Mikrotik se tváří, že tento standart podrporuje, ale na rozdíl od cisca nefunguje stabilně.

Například jedna IP 192.168.1.0/31 a proti tomu 192.168.1.1/31 funguje
ale ip 192.168.1.2/31 a proti tomu 192.168.1.3/31 nejde.

z nějakého důvodu mikrotik automaticky generuje IP adresu sítě (může stím souviset), která tam nemá co dělat...
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

--
Naposledy upravil(a) midnight_man dne 20 Oct 2011 23:15, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

tak to asi fakt ne. Co by na to řekla /30? že nemůžeš mít subnet 192.168.0.4/30? tedy 192.168.5-6?

Já si spíš typnu že to neni rozsah pro ethernetovej přenost ale pro úplně jinej třeba něco typu pptp kde se nepředpokládá využití networku a broadcastu a tedy je to něco jinýho. Až IPv6 to sjednocuje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

to je fakt...no som to poplietol :)
0 x

reset

Příspěvekod reset » 13 years ago

0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

On ten původní záměr s maskou /31 byl určen jen pro sítě, které jsou technicky bod-bod a nikdy nebylo řečeno, jak se to má řešit na multipoint sítích i v případě, že fakticky propojuje jen dva body. Aspoň tak to původně zamýšlel příslušný RFC3021 a také to hodně zamýšlel jako ochranu před útoky pomocí adresných broadcastů, které na /31 síti neexistují a teprve sekundárně úspora IP adres. Bylo křiku ujasnit, jak by to mělo být na multpoint sítích v PtP zpaojení, ale nikdy k tomu už nedošlo, protože se dost opustil i ten koncept /31 na PtP sítích, kde dneska obvykle vůbec není IP adresa na takové lince (boxy mají jedno IPčko na vnitřním loopbacku a pod ním vystupují současně na všech svých PtP linkách a směrování se dělá přímým směrem do daného rozhranní a ne na IPčko protistrany). takže většina výrobců na to kašle a někteří si to řeší porůznu po svém.

I klasik Cisco k tomu má celkem rozporuplné postavení na ethernetu, některé bedny to umí (obvykle core routery), některé ne. Aby se to ještě korektně chovalo, tak se do toho musí i kopnout pomocí no ip direct-broadcast.

IMHO, to ROS nijak specificky neřeší a tak to za nějaké kombinace funguje a někdy ne. Už nevím kde, ale možná na ROSu jsem to kdysi ojebával konstrukcí, že IPčko na interface se na obou koncích definovalo jako /32 a směrování k protější straně řešil statický záznam IP protistrana/32 a jako gateway přímo příslušný ether.
0 x

ok2slc

Příspěvekod ok2slc » 13 years ago

Zrovna /31 masku používám pro p2p s CRa a zatím jsem s tím neměl problémy. Pokud si vzpomínam, tak tam dělalo problém když se ip zadala včetně /31 a nechala se vypočítat adresa sítě. Ale pokud jsem to zadal bez masky všechno ručně tak to funguje (alespoň u mě) bez problémů.
0 x

Mojaaa

Příspěvekod Mojaaa » 13 years ago

ok2slc: jj je to tak taky jsem k tomuto zaveru dosel. Pokud se primo definuje /31 maska mikrotik ma problem s urcenim adresy site. Idealne je tedy masku nepouzivat a jako adresu site pouzit adresu druhe strany a na ni routovat (nebo na interface).
0 x