❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak jsem nenáviděl Mikrotik...

Návody a problémy s konfigurací.
rouchi
Kontaktovat uživatele:

Jak jsem nenáviděl Mikrotik...

Příspěvekod rouchi » 14 years ago

Ahoj, chtěl bych se podělit o zkušenost s instalací mikrotiku, která mě stála opravdu mnoho sil, nervů a dalších organických buněk, o které může člověk přijít. Vše sem prováděl s radami a podporou Hapiho.

Začalo to tím, že jsem si koupil nový hraniční router, který je postavený na špičkové desce SuperMicro X9SCM-F a ssd kinston 8GB (takže ve finále takový normální low end server) disk jsem přes USB rámeček připojil k méme PC a přes netinstall jsem na něj nainstaloval MK. Dal jsem jej do serveru a bláhově jsem se domníval, že je vše připraveno k nasazení.
samozřejmě mi to hodilo problém že disk není vůbec bootovatelný.
tak řikám asi jsme to nainstaloval špatně. Zkusím znovu nainstalovat. samozřejmě to jak jinak než nepomohlo - výsledek byl stejný. takže chyba bude asi někde jinde. dobrá zkusím to nainstalovat přímo přes řadič. Připojím do svého PC disk a netinstallem nainstaluju na disk MK. Výsledek - samozřejmě stejná nefunkčnost jako poprvé. Spekulujeme co dál. Tak nainstalujeme to přímo z CD mám k dispozici 3 PC na všech jsem to zkusil při různém nastavení SATA modu a dopadlo to tak, že vždy to hodilo error, budto že nebyl nalezen žádný disk, anebo nebyla nalezena CD mechanika.
v této chvíli jsem už mikrotik samozřejmě proklínal jak jen to bylo možné.
Další a poslední možností co zkusit bylo, že jsem zkusil bylo díky speciální desce s IPMI sítovou kartou, což umí mnoho věcí. Jednou z nich bylo namountování virtuální mechaniky ISO souboru s MK 5,6 a použití bootu z virtuální mechaniky a nastavení SATA s podporou IDE.
Proto bych chtěl upozornit, že po této zkušenosti je podle mě Mikrotik opravdu hluboko za požadovanou podporou hardwaru. třešničku na dortu tomu dodalo to, že mi v této desce v MK funguje jenom jedna ze dvou gigabitových sítových karet Intel® 82579LM and 82574L - z nich 82579LM podporovaná nejspíš není, protože nefunguje. To je opravdu tak velký rozdíl mezi těma chipama že nemůže MK podporovat obě? fakt z MK brečim.
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Na hranicni router patri linux a ne mikrotik skompilovanej na 386tku s minimem driveru. Tam bys nemel problem ani se sitovkama. Ale kazdej dela jak umi.

PS: ja bych zacal jako prvni instalovat mikrotik z externi CDROM primo na serveru, na kterem se to ma provozovat. To ti ale sitovku stejne nesprovozni...
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

miract píše:Na hranicni router patří linux
+1
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

rouchi píše:Ahoj, chtěl bych se podělit o zkušenost s instalací mikrotiku, která mě stála opravdu mnoho sil, nervů a dalších organických buněk, o které může člověk přijít. Vše sem prováděl s radami a podporou Hapiho.

Začalo to tím, že jsem si koupil nový hraniční router, který je postavený na špičkové desce SuperMicro X9SCM-F a ssd kinston 8GB (takže ve finále takový normální low end server) disk jsem přes USB rámeček připojil k méme PC a přes netinstall jsem na něj nainstaloval MK. Dal jsem jej do serveru a bláhově jsem se domníval, že je vše připraveno k nasazení.
samozřejmě mi to hodilo problém že disk není vůbec bootovatelný.
tak řikám asi jsme to nainstaloval špatně. Zkusím znovu nainstalovat. samozřejmě to jak jinak než nepomohlo - výsledek byl stejný. takže chyba bude asi někde jinde. dobrá zkusím to nainstalovat přímo přes řadič. Připojím do svého PC disk a netinstallem nainstaluju na disk MK. Výsledek - samozřejmě stejná nefunkčnost jako poprvé. Spekulujeme co dál. Tak nainstalujeme to přímo z CD mám k dispozici 3 PC na všech jsem to zkusil při různém nastavení SATA modu a dopadlo to tak, že vždy to hodilo error, budto že nebyl nalezen žádný disk, anebo nebyla nalezena CD mechanika.
v této chvíli jsem už mikrotik samozřejmě proklínal jak jen to bylo možné.
Další a poslední možností co zkusit bylo, že jsem zkusil bylo díky speciální desce s IPMI sítovou kartou, což umí mnoho věcí. Jednou z nich bylo namountování virtuální mechaniky ISO souboru s MK 5,6 a použití bootu z virtuální mechaniky a nastavení SATA s podporou IDE.
Proto bych chtěl upozornit, že po této zkušenosti je podle mě Mikrotik opravdu hluboko za požadovanou podporou hardwaru. třešničku na dortu tomu dodalo to, že mi v této desce v MK funguje jenom jedna ze dvou gigabitových sítových karet Intel® 82579LM and 82574L - z nich 82579LM podporovaná nejspíš není, protože nefunguje. To je opravdu tak velký rozdíl mezi těma chipama že nemůže MK podporovat obě? fakt z MK brečim.

REJP: Proc sis tam nedal UBNT kdyz mas UBNT site only? :-D
0 x
Bývalý ISP...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

edit: tak tak, jak říká tady pepulis podemnou :)
Naposledy upravil(a) Leeonek dne 01 Sep 2011 20:47, celkem upraveno 1 x.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 14 years ago

Vlákno o ničem, nic hodnotného a zase ve stylu proč je lepší to nebo ono ... :-)
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 14 years ago

spíš ponaučení: vybírat hw podle podpory driveru v mk.

nejak nevidim duvod proc davat linux na hranicni router, kdyz to muze jet na MK. je to problem osobni volby, takze bych urcite nevyslovoval vety: na hranicni router patri linux. MK je funkční platforma, samozřejmě můžu si to doma bastlit na koleně na linuxu, já bych se už k linuxu asi nevracel(dříve jsem měl opačný názor).

Druhou síťovku budeš muset vyřešit nějakou externí kartou, na prd, ale třeba v novějších verzích bude driver.
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

na druhou stranu, když strčí sítovou kartu do slotu, technicky vzato bude procesor komunikovat s ní přímo bez účasti chipsetu takže si polepší.

Nicméně nenapsal jak to nakonec nainstaloval. Nějak přepnul řadič do raidu a pak to kousnulo. Tohle prostě mikrotik tak trochu pokálel když každá druhá distribuce dneska umožňuje lehce nahrát instalačku na usbčko a nainstalovat jí na jakoukoliv kombinaci AHCI/IDE řadičů a jakoukoliv emulací zcela nativním způsobem. Asi se zase pudu vyřvat na zahraniční forum jaký to jsou mamlasové a počkám si na ban.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

douby
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:na druhou stranu, když strčí sítovou kartu do slotu, technicky vzato bude procesor komunikovat s ní přímo bez účasti chipsetu takže si polepší.

Nicméně nenapsal jak to nakonec nainstaloval. Nějak přepnul řadič do raidu a pak to kousnulo. Tohle prostě mikrotik tak trochu pokálel když každá druhá distribuce dneska umožňuje lehce nahrát instalačku na usbčko a nainstalovat jí na jakoukoliv kombinaci AHCI/IDE řadičů a jakoukoliv emulací zcela nativním způsobem. Asi se zase pudu vyřvat na zahraniční forum jaký to jsou mamlasové a počkám si na ban.

to je pravda. jen tak mimochodem MK RAID, resp. diskové pole a řadiče neumí, že?
0 x
Bc. Martin Doubrava

hapi

tak tohle asi bude čistě záležet na tom jakej to bude řadič. Umim si představit že nějakej HW řadič kterej věrně napodobuje klasickej SATA řadič pojede ok ale takovej řadič nebude levnej ( levný je řádově 1-2 tisíce ). Ale ten co maji chipsety v sobě určitě nepojede. Ale zkusit se to může. Dneska už v chipsetech jsou trochu vylepšený verze "raidů".
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

douby píše:spíš ponaučení: vybírat hw podle podpory driveru v mk.

nejak nevidim duvod proc davat linux na hranicni router, kdyz to muze jet na MK. je to problem osobni volby, takze bych urcite nevyslovoval vety: na hranicni router patri linux. MK je funkční platforma, samozřejmě můžu si to doma bastlit na koleně na linuxu, já bych se už k linuxu asi nevracel(dříve jsem měl opačný názor).

Druhou síťovku budeš muset vyřešit nějakou externí kartou, na prd, ale třeba v novějších verzích bude driver.

Az budes mit konekt ve 100vkach Mbit s 10tisicema spojeni, tak si to rekneme. Bud stravis mladi hledanim vhodneho hw pro mikrotik, nebo proste vezmes co bude a naistalujes si na to linux.

V cem je podle tebe RouterOS lepsi jako linux? Aha, muzes si to tam nalikat mysi ze...
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

miract píše:
douby píše:spíš ponaučení: vybírat hw podle podpory driveru v mk.

Az budes mit konekt ve 100vkach Mbit s 10tisicema spojeni, tak si to rekneme. Bud stravis mladi hledanim vhodneho hw pro mikrotik, nebo proste vezmes co bude a naistalujes si na to linux.

V cem je podle tebe RouterOS lepsi jako linux? Aha, muzes si to tam nalikat mysi ze...
Jéda to jsem pích do vosího hnízda....

Miro, nech toho... Já používám terminál každý den - opravdu to není o naklikání. Prostě mám rád když to funguje a (pro mě) to mikrotik splňuje. Já neříkám že linux je shit, a na mou obranu - windows už několik let ani nepoužívám. proste jen nechápu tyto výroky viz výše. Ani jsem nechtěl řešit co je lepší, každýmu vyhovuje něco jiného... Jenom můj názor.
0 x
Bc. Martin Doubrava

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Jen tak na okraj, co zkusit pouzit Vyattu ?
Na hranicni router bez bezdratovych spoju myslim dost pouzitelna vec :wink:

Ackoliv sem porad nenasel cas to vyzkouset osobne ... Snad za dlouhych zimnich vecer, jenz se neuprosne blizi ... :lol:

Vlakno o Vyatta ... viewtopic.php?f=4&t=6531&p=59528
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

tak jsem právě testnul vyatta a já do toho nejdu. Stahnul jsem si trial verzi, zapnut webový rozhraní, zadám ipku do prohlížeče a co nevidim.

Kód: Vybrat vše

The Vyatta web-based management interface is available in the Subscription Edition of the Vyatta Network OS. Please contact Vyatta if you wish to obtain a license.

takže tim to pro mě končí když si to nemůžu ani vyzkoušet ve stažený trial verzi a to jsem ani nenašel cenu licencí atd..
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Ale tak bez web-rozhrani to pujde taky vyzkouset, ne ?

Kazdopadne ... :wink:

Kód: Vybrat vše

Test Drive Vyatta Network OS -  Contact Sales

If you have an immediate project and would like to evaluate the Vyatta Network OS in your production network, please contact sales@vyatta.com for a 30 day trial
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...