Dobrý den,
mám router Supermicro s SSD diskem a na něm nainstalovaný mikrotik. Vše fungovalo perfektně cca 1měsíc. Jednoho pěkného dne (brzy ráno v neděli) to z neznámé příčiny lehlo. Po připojení monitoru jsem zjistil, že nelze nabootovat systém. Nainstaloval jsem systém nový a obnovil ze zálohy, tím se mi ale vygenerovalo nové software id, na které mi už samozřejmě neseděl můj licenční klíč. Od pana googla jsem se dozvěděl, že si mám napsat na podporu mikrotika, což jsem také učinil (něco jako "software id changer" jsem nenašel). Bohužel nově nainstalovaný mikrotik funguje pouze 24 hod a čas mě nakonec dotlačil ke koupi nové licence. Mohli by jste se podělit o Vaše zkušenosti, jak zálohujete Vaše hlavní routery, popř. jestli se dá nějakým způsobem při re-instalaci systému zadat software id?
Jediné co mě nyní napadá je, že si udělám klon disku třeba Acronisem, a při zhroucení systému naklonovat zpět...
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
záloha RouterOS a Software ID
Softweare ID se generuje podle ID disku,čili licence je vázaná fyzicky na disk,můžeš instalovat jak chceš,ale vždy jen na jednom disku,pokud ten disk byl v raid poli tak si o licenci přišel,protože raid si vytváří virtuální číslo.
0 x
to neni až tak docela pravda. Pokud instaluješ mikrotika znova tak se vygeneruje jinej klíč i pokud jsi nic neměnil. Pokud instaluješ mkčko z cdromky, tak se tě zeptá jestli má zachovat původní licenci nebo ne a pouze timhle způsobem je to v pořádku a licence zůstane zachována. Případně netinstalem kde zůstane zachována taky.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Dělal jsem to netinstalem a stejně se mi vygenerovalo jiné software id. Je tam nějaká "skrytá" volba? Jinak tam žádný RAID nemám a instaloval jsem to na stejný hdd.
0 x
Anebo ten MK instalni do virtualu, tam ho "olicencuj" a pak si libovolnoe poustej obnovuj atp.
A pokud jde o novou instalaci na totozny disk ..tak mam zkusenost jak hapi, id zustane zachovano, tudiz i licence.
A pokud jde o novou instalaci na totozny disk ..tak mam zkusenost jak hapi, id zustane zachovano, tudiz i licence.
0 x
Petr S.