❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nové nastavení podle starého

Návody a problémy s konfigurací.
davidasis

Nové nastavení podle starého

Příspěvekod davidasis » 14 years ago

Zdravím Vás, jsem novým majitel Mikrotik Routerboard 750G. Pořídil jsem si ho hlavně kvůli domácí a firemní síti, která se dělala v domě a hlavně kvůli tomu, že na trhu jsme nenašel přijatelný kabelový router.

Měl bych prosbu a to, jestli by mně někdo nenapsal, jak dle nastavení mého starého routeru(viz.přílohy) nově nastavit Mikrotik, aby to všechno fungovalo jak má? Vím, že je toho možná trošku víc, ale nikdy jsem to nedělal a z mého okolí to nikdo neumí. Byl bych za to moc vděčný. Předem moc děkuji
Přílohy
port forwarding.png
port forwarding.png (145.85 KiB) Zobrazeno 3466 x
dmz.png
dmz.png (101.79 KiB) Zobrazeno 3466 x
DDNS.png
DDNS.png (155.98 KiB) Zobrazeno 3466 x
0 x

davidasis

Další screeny nastavení ...
Přílohy
statické IP.png
statické IP.png (128.13 KiB) Zobrazeno 3466 x
port triggering.png
port triggering.png (144.21 KiB) Zobrazeno 3466 x
port range forwarding.png
port range forwarding.png (176.92 KiB) Zobrazeno 3466 x
0 x

davidasis

A poslední screen s nastavením WAN ...
Přílohy
wan.png
wan.png (150.72 KiB) Zobrazeno 3466 x
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 14 years ago

ufff.... Vůbec netušíš jak se s mikrotikem pracuje, nebo nevíš jak máš nastavit konkrétní věci?
0 x

davidasis

No, něco tuším. Respektive vím, že se administruje přes Winbox kromě jiného atd. Ale nikdy jsem ho jinak nenastavoval.
Ještě jsem se zapomněl zmínit, že potřebuji nastavit DHCP server.

Předem díky
0 x

telleke

S nastavením ti pomohu. Zkoukni video zde http://www.i4wifi.cz/?inc=inc/_doc/Prom ... otiku.html , pak budeš vědět jak nastavit DHCP server a dá ti to alespoň nějakou představu o tom, jak se s mikrotikem pracuje. Podle videa nenastavuj DHCP klienta, WAN nastavíme ručně.

Dnes přes den na to nebudu mít čas, ale odpoledne se pokusím popsat co máš udělat. Jenom bych měl menší otázečku. Pročpak jsi kupoval to RBčko? Původní router nestačil?
0 x

davidasis

OK. Kouknu na to.
Já jsem měl v bytě wifi router a ten by velké přenosy po síti asi moc dobře neustál. RB jsem si koupil kvůli hardwaru a přijatelné ceně.
0 x

telleke

Takže výčet pár bodů kterými začneme.
1) Pojmenování interface
2) Nastavení IP adres pro interface
3) DHCP server
4) rezervace IP adres v DHCP serveru pro jednotlivá PC
5) NAT
6) Nastavení Routes

To je zatím základ abychom uvedli mikrotika do provozu v síti. Pak se dodělá zbytek jako jsou různá přesměrování

1) jak na to najdeš na videu - záložka interfaces, ether1 pojmenuj jako internet, ether2 jako domaci_sit

2) Záložka IP -> Addresses -> klik na znaménko + a vyplníš: address 10.0.0.100/24 ; network 10.0.0.0 ; broadcast 10.0.0.255 ; interface internet .... tím se nastaví IP adresa pro WAN port
Stejně nastavíš adresy i pro domaci_sit, jenom zadáš: address 192.168.1.1/24 ; network 192.168.1.0 ; broadcast 192.168.1.255 ; interface domaci_sit

3) Nastavení najdeš ve videu - Adresy dáš v rozsahu 192.168.1.0/24, Gateway 192.168.1.1 a jako DNS 192.168.1.1 .... tím se ti rozběhne DHCP server do vnitřní sítě

4) Pro rezervaci IP adres v DHCP používám vázání IP adresy na MAC adresu daného PC. Zjisti si MAC adresy počítačů kterým chceš přiřadit pevnou IP adresu a pak pomocí volby
IP -> ARP -> klik na + -> zadáš MAC, IP adresy podle původního routeru a interface domaci_sit

5) Opět je ukázáno na videu - záložka IP -> firewall -> NAT -> klik na + -> Chain srcnat ; Out. interface internet ; action masqarade ... tím schováme veškerý provoz na vnitřní síti za WAN ip adresu

6) IP -> Routes -> klik na + -> Dst. address 0.0.0.0/0 ; Gateway 10.0.0.138, vše ostatní ponechat jak je

Tím by se nám mělo rozběhnout přidělování IP adres ve vnitrní síti a zároveň by měl běžet internet. Pokud to bude fungovat jak má, tak budeme pokračovat dál.
0 x

davidasis

Menší problémek. Všechno šlo až do bodu 3.,kdy jsem měl menší prodlevu a spadlo mně připojení přes Winbox a nemůže se znovu připojit. Nemůže to být tím, že ještě není nastavený DHCP server?
0 x

telleke

jasně že se Winbox odpojil. Změnil jsi adresu portu přes který se připojuješ. Když spustíš winbox tak v přihlašovacím okně je vedle první kolonky "connect to" taková trojtečka. Na tu klikni a program ti najde na jaké IP adrese RBčko komunikuje. Případně tam zadej rovnou 192.168.1.1 to je IP adresa mikrotiku. Případně pokud to nepůjde tak nastav na PC ručně pevnou ip adresu třeba 192.168.1.2, maska 255.255.255.0.
0 x

davidasis

Takže, nastavil jsem to podle toho návodu. Všechno jede kromě internetu. Windows píše, že připojení k netu neni k dispozici. Jestli to pomůže, tak mám internet od O2.
0 x

telleke

internet nejede... Měnil jsi IP adresu na počítači? Pokud ano, tak jí zruš a zvol aby si jí bral z DHCP serveru. Mělo by si to načíst jak ip, tak DNS, tak bránu.
Pak zkus klasika: start-spustit-cmd-ping 10.0.0.100, potom 10.0.0.138.... rozjede se ping nebo bez odezvy?
Ještě mrkni do vlastností připojení na PC. Myslím že se to nachází v "centrum sítí a dílení, připojení k místní síti a vlastnosti nebo informace". Bude tam vypsáno jakou ti dal router IP adresu, výchozí bránu a podobně. Nastavil jsi všechny body jo?

Internet od O2. Myslel jsem si to už jenom podle IP na WAN. Ještě než budeme pokračovat. Popiš prosím jak máš teda vše zapojené. Vycházím z dané situace, že máš teda díru ve zdi do které je připojení modem/router od O2... počítám že to bude nějaký huawei,zyxel a nebo comtrend. Z jednoho LAN portu té O2 krabice vede kabel do ether1 portu RBčka (WAN port), z ether2 portu jdeš buďto do PC nebo do nějakého switche do kterého jsou zapojené všechny další počítače a kamery. Je to tak?
0 x

davidasis

IP mně přidělil router dle nastavení. Ještě se na to detailněji během dne podívám.
Ano, mám UTP kabel připojený do modemu Comtrend a z něho kabel do portu ether1 a z ether2 mně vede kabel do velkého switche. Akorát s pomocí technika O2 jsem přenastavil jejich modem tak, aby nepřiděloval IP a jen pouštěl dál net a o všechny potřebné funkce by se měl starat můj router. Takhle to fungovalo u UPC.
0 x

telleke

Počkat... jak "Akorát s pomocí technika O2 jsem přenastavil jejich modem tak, aby nepřiděloval IP a jen pouštěl dál net a o všechny potřebné funkce by se měl starat můj router. Takhle to fungovalo u UPC" ??

popiš co přesně jsi tam dělal. To nastavení totiž počítá s tím, že připojení k internetu jako takové zpracuje Comtrend, mikrotik si od něj vezme IP adresu 10.0.0.100 a gateway 10.0.0.138. Jak se teda chová ten Comtrend?
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

:lol: myslím, že z toho modemu udělali bridge :lol:
0 x