❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Náhodné zamrzání mikrotiků po celé síti

Návody a problémy s konfigurací.
byzlicek

Náhodné zamrzání mikrotiků po celé síti

Příspěvekod byzlicek » 14 years ago

Ahoj,

trápí mě poslední dobou jeden takovej prazvláštní problém.Nahodile se mi stává,že zamrzne nějaký routerboard v síti (děje se to náhodně na různých RB).Projev toho zamrznutí ja takovej,že pingá,nejde se do něj dostat winboxem,lidem za nim nejde net.Když se přihlásím pomocí ssh a rebootnu ho,dlouho trvá,než zareaguje.Po rebootu mám v logu vypsáno na ten způsob,že "router rebooted,because kernel failture".Setkali jste se s tim někdo????Co to může dělat?Dík za rady.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

skus sa do nich dostat cez MAC telnet ;) to je na inej vrstve a vacsinou to funguje ked primrznu routre.

- Co bezi na tych zariadeniach? Zhruba opis konfiguraciu
- Nemas nejake IP konflikty?
- ake su to RB? ake ROS na nich bezia?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

já bych se ještě zeptal čim do nich na dálku pravidelně rejpeš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

byzlicek

Příspěvekod byzlicek » 14 years ago

Na síti používáme ISPadmin,takže ten do toho šťourá přes API.

Co se týká konfigurace - něco jsou bridge,něco routery co,co routujou z jedné sítě/24 (neveřejný rozsah ve kterém jsou všechny zařízení na síti,do další sítě za routerem někde jeden rozsah/24 někde více rozsahů/30 každý pro jednoho zákoše- používáme statické routování).
Nejvíce to registruju na RB 600 s verzemi ROS 3.x,ale dělají to i jiné rb s novějšími ROS.Konflikty bych mít neměl,tohle hlídá ISPadmin,a nedovolí přiřadit 2x stejnou IP
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

konflikt IP ti nerozhodí RBčko tak aby z toho měl kernel panic. Popřemejšlej co se u ispadmina udělalo za update že to dělá. Podle mě to bude tim. Vždycky když se vzdáleně do RBčka něcim rejpá, je z toho trochu vedle. A jestli ti to dělá všude... tak neni o čem dál mluvit dokud to nevyzkoušíš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

milam

Příspěvekod milam » 14 years ago

Dela to temer s jistotou ISPadmin. Sam jsem si s tim hodne vyhral. Az do te doby, kdyz jsem si vsiml, ze to dela pouze na RB, kde je urcita verze MK - uz nevim jaka. Na jinych to nedelalo. Nahral jsem 3.30 + upgrade firmware a uklidnilo se to.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

Prečo držíte na slušnom HW (RB600,433) tie stare ROS 3.XX? Možno 5.x by to vyriešila.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

Potkal, ale při složitější konfiguraci, kde jsou namaštěny ptákoviny typu bond, bridge, vlan, vrrp, IPsec, OSPF a vše pomívcháno na IPv4 i IPv6...
RB600A, RB800, RB433UAH, RB450 na ROSu 4.x i 5.2 a 5.5.
Zkrátka se ROSu dělá ze složitejších konfigurací nějak nevolno během běhu. Teď mám i konfiguraci, kdy na RB800 dojde při startu rovnou ke zhroucení kernelu, pokud je přítomna miniPCI karta ve slotu, pokud se karta vyndá, tak to jede (zkoušenoi víc RB800 i karet). A to není vůbec bezdrát konfigurován.
Když to začne být neúnosné, tak nastoupí formát NAND v BIOSu Rotuerbordu a nové nahrání ROSu přes net boot a na čas je zase klid. Zkusil bych toto.
0 x