❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

x86 a problémy s verzí 4.x a 5.x

Návody a problémy s konfigurací.
pepulis

x86 a problémy s verzí 4.x a 5.x

Příspěvekod pepulis » 14 years ago

Zdravím všechny,

mám zajímavý problém. Chtěl jsem na hlavní router (NAT + firewall + shaper, router má 3xLAN a pouze potřebné balíčky) nahodit novější verzi (je jedno jestli 4.x nebo 5.x, dělá to u všech zkoušených, tj. 4.10, 4.11, 5.2, 5.4 ..). Vycházel jsem zverze 3.28, kde všechno jede, jak má. Po nahrátí nové verze sice internet fungoval, ale přenosová rychlost byla strašně malá- Např. jsem zkoušel na 3.28 tahat ze slax.org a rychlost stahování byla 20 Mbit, u novějších verzí pouze cca 100k. To stejné jsem pozoroval i u ostatních uživatelů. Vypl jsem jak firewall, tak i queues, ale nepomohlo. V PC je síťovka od 3COM (10/100 WAN) a 2xTP-LINK (10/100/1000). Nesetkal se někdo s něčím podobným. Router je Intel Dual Core 2,6 GHz, 1 GB RAM. Vytížení +- kolem 5 procent.
0 x

pepulis

BIGG píše:
pepulis píše:Zdravím všechny,

mám zajímavý problém. Chtěl jsem na hlavní router (NAT + firewall + shaper, router má 3xLAN a pouze potřebné balíčky) nahodit novější verzi (je jedno jestli 4.x nebo 5.x, dělá to u všech zkoušených, tj. 4.10, 4.11, 5.2, 5.4 ..). Vycházel jsem zverze 3.28, kde všechno jede, jak má. Po nahrátí nové verze sice internet fungoval, ale přenosová rychlost byla strašně malá- Např. jsem zkoušel na 3.28 tahat ze slax.org a rychlost stahování byla 20 Mbit, u novějších verzí pouze cca 100k. To stejné jsem pozoroval i u ostatních uživatelů. Vypl jsem jak firewall, tak i queues, ale nepomohlo. V PC je síťovka od 3COM (10/100 WAN) a 2xTP-LINK (10/100/1000). Nesetkal se někdo s něčím podobným. Router je Intel Dual Core 2,6 GHz, 1 GB RAM. Vytížení +- kolem 5 procent.

Prvně se podívej na to, zda se ti nenastal problém s IRQ

IRQ byly v pohodě. Teď tam už tu verzi nemám, ale konkrétně na tohle jsem se díval a bylo to v pořádku.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 14 years ago

Můžu se zeptat jak poznám na mikrotiku problém s IRQčkama?
0 x

pepulis

dagus píše:Můžu se zeptat jak poznám na mikrotiku problém s IRQčkama?

system resource irq
0 x

dagus

A jakej konkrétně by tam mohl být problém? Že by tam nebylo přerušení pro tu danou síťovku, nebo se tam dá vyčíst něco víc? Díky za odpověď, přeci jen v tomhle nejsem kovanej. :oops:
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Me by zas zajimalo proc ve verzich 4 a i 5 nezobrazuje korektni hodnoty ping, kdyz pinkam z 4.17 tky treba na nix.cz lita to 5-15 msec, kdyz pinkam z linuxoveho stroje kterej je jeste dal za 5ghz klientem mam rozptyl max 0.5 - 1 msec jak je toto mozne ?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

tak toho jsem si nevšimnul
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

tak to je velmi zajimave, me to dela na vsech verzich nad 3.30 tam to bylo tusim jeste dobre, z linuxu treba z dreamboxy odezva jak kdyz streli perfekt a mikrotika kolisa, zatez mikrotiku nic moc takze nevim ale je to verzi a dela to na ruznych rb 411,433,600,711 atd a i z x86. Ovsem pouze pokud pinkam z toho mikrotika, pokud pinkam z linuxu nebo z win skrz nej je to ok.
0 x

dagus

Dokáže mi někdo odpovědět na otázku jak teda v mikrotiku poznám problém s irq, s nedostatkem nebo jiný? Díky moc za rady, rád bych se přiučil od zkušenějších.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

myslim ze max uvidis jestli se nesdili preruseni s jinou komponentou atd ale pokud mas rychlost 100kb tak to bude spis blba sitovka nekompatibilita s ovladacem v nove verzi, nebo tak neco
0 x

hapi

osobně si myslim že chyba bude někde jinde u obou. Lidi často dělaji navočkovaný věci okamžitě při nastavování zařízení a vůbec už ani nevědí proč, prostě to dělaji automaticky při konfiguraci a tohle podlě mě bude stejnej případ. Neni možný a by u všech mikroitků v síti nad v3.30 byl špatnej ping, to už musí bejt chyba někde totálně jinde.

ping.png
ping.png (54.93 KiB) Zobrazeno 2639 x
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

bohuzel to tak je, zkus si ze stejneho mista pinkat na nix.cz nebo jinam na neco( ne mikrotik 4 a vyse) a uvidis rozdil mezi linuxem a mikrotikem, na tiku to je mnohem vice rozevlaty ty odezvy
0 x

pepulis

Maxik píše:myslim ze max uvidis jestli se nesdili preruseni s jinou komponentou atd ale pokud mas rychlost 100kb tak to bude spis blba sitovka nekompatibilita s ovladacem v nove verzi, nebo tak neco

Vyzkousim to a uvidim. Ta 3COMka je na WANu a tam by asi nemel byt snad problem, zas tak shit sitovka to neni. To spis asi ten TP-LINK pres ktereho jedu ja i dalsi muze haluzit. Mam doma dalsi 3COMky, tak je tam nekdy v noci zkusim nahodit. DIky.
0 x

hapi

Maxik píše:bohuzel to tak je, zkus si ze stejneho mista pinkat na nix.cz nebo jinam na neco( ne mikrotik 4 a vyse) a uvidis rozdil mezi linuxem a mikrotikem, na tiku to je mnohem vice rozevlaty ty odezvy

tak screen je ze stejnýho místa tak nevim co bych měl ještě zkoušet.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

s tím pingem je to bohužel pravda, řekl bych že mikrotik je dost nepřesnej oproti linuxu, skáče to tam jak si chce, pozoruji to již delší dobu
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...