Zdravím vás,
přemýšlíme o nasazení Nkového sectoru pro uživatele. Tedy už nějaké máme, ale tam jsou useři striktně MK a jedeme v N s nstreme (eventuálně NV2, který nám jaksi na x86 AP teď chybí). Tohle je případ, kdy bychom starší AP upgradovali na Nko, přičemž tam visí většinou UBNT klienti a občas i něco ještě staršího. Nově už dáváme ke klientům jen MK.
Máte to takto? Jak se to pak chová? Je mi jasný, že na NV2 nebo nstreme mohu zapomenout, o to ani nejde. Jde mi o to, zda klienti pojedou spolehlivě a zda se vůbec Nkový režim využijeme u těch nových, který mají MK na RB711. Nebo to prostě bude jen degradovaný na A.
Díky za vaše zkušenosti.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Kombinace režimů A/N na AP
hmm, na x86 se říká že nv2 nejede ale takovej alix což je x86 jede v klidu. Jinak mám odzkoušeno, že po zapnutí Nka v singlu rapidně klesnula přenosovka a nebylo schopný to protlačit moc dat (extrémní rušení) a Ačko v nstreme to projelo lehce a to vůbec nemluvim o obyč nku který defakto samotný bez nějaký přidaný technologie nic moc navíc nedá oproti Ačku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
A/N funguje ako sektor super. A ckovy klienti ubnt/rb411+cm9 speed do 22Mbps a Nkovy klienti rb711 do 36Mbps. Logicky bez nstreme ci nv2.
0 x
Díky za reakce! Už to taky máme a v pohodě. Jede to zhruba jak píšeš. Máte to někdo jako MIMO 2x? Docela by mě zajímalo o kolik to bude rychlejší a jak je to se stabilitou. Předpokládám, že áčkový klienti se pak připojují na jeden chain jako doposud a druhou anténu využijí jen ti, co jsou naležitě vybaveni stejnou technologií.
Škoda, že RB711 má jen jeden konektor, ty STX ve mě nebudí moc důvěru a jiný rozumný a cenově dostupný řešení pro klienty s MK mě nenapadá. Mám obavy, že teď s velkou slávou nasadíme 711ky a za rok je budeme měnit za něco modernějšího s dvouma anténama.
Škoda, že RB711 má jen jeden konektor, ty STX ve mě nebudí moc důvěru a jiný rozumný a cenově dostupný řešení pro klienty s MK mě nenapadá. Mám obavy, že teď s velkou slávou nasadíme 711ky a za rok je budeme měnit za něco modernějšího s dvouma anténama.
0 x
To něco modernějšího se 2 anténama ale bude stát více jak 2x tolik, protože druhý chain na plný knedlík už neutáhne procesor, tudíž bude třeba i silnější CPU, lépe vyřešené chlazení, a už se nám cena šplhá. A ideálně další eth porty, aby jeden neodešel a nebylo po srandě, je rozdíl když odejde eth na bazmeku za 800/1400 a na bazmeku za 1500/2000, kde bych tu cenu pak odhadoval, nemluvě o nepraktičnosti 1 portu obecně.
No a navíc na PtP spoje, kde mikrotik má oproti ubnt lepší vlastnosti a management, ten 1 chain bohatě stačí, chceš druhej stomegabit? Fajn, připoj druhou polarizaci, druhý mikrotik a jedeš. Neviděl bych to tak tragicky, nehledě na to, že u groove je ta výhoda a obslužnost 1 chainu ještě zjevnější, a klientům to stačí bude bohatě, beztak stejně všichni nasazují na sektory airgrid/nanobridge proti ubnt a mikrotiky berou 750G/450G, protože je to levnější a ozkoušenější
.
No a navíc na PtP spoje, kde mikrotik má oproti ubnt lepší vlastnosti a management, ten 1 chain bohatě stačí, chceš druhej stomegabit? Fajn, připoj druhou polarizaci, druhý mikrotik a jedeš. Neviděl bych to tak tragicky, nehledě na to, že u groove je ta výhoda a obslužnost 1 chainu ještě zjevnější, a klientům to stačí bude bohatě, beztak stejně všichni nasazují na sektory airgrid/nanobridge proti ubnt a mikrotiky berou 750G/450G, protože je to levnější a ozkoušenější

0 x
tak za tohle bych tě někam nakopal. Já chci dvě polarizace protože nezaseru stejnou rychlostí 40MHz kanál + okolí ale jenom 20MHz.
Ten kdo říká že SXTčkům nevěří je trochu mimo.
Ten kdo říká že SXTčkům nevěří je trochu mimo.
0 x
no a jde to že ten kdo nemá SXT tak může použít pouze jeden kanál? nebude to dělat nějaké blbosti?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
to sice jo ale zase zasereš 40MHz v obou polarizacích
0 x
takže na mimo 2x2 na 20MHz se nemůžeš připojit pouze na jednu polarizaci? nebo jak to je
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Muzes.
Na AP s R52n s dvema antenama se bezproblemu pripojis RB711kou ( na ktere je logicky jen jedna polarizace ).
Na AP s R52n s dvema antenama se bezproblemu pripojis RB711kou ( na ktere je logicky jen jedna polarizace ).
0 x
RaMa píše:Muzes.
Jeste jedna dobra rada - tu RB711 pripojujte v te polarizaci, ve ktere mate CHAIN 0!
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
To je stejny jako na NAOSTATION M5 s dvoupolarizacni antenou taky pripojim RB711 a je jedno jestli ma horizontal nebo vertikal.
0 x
hocimin1 píše:To je stejny jako na NAOSTATION M5 s dvoupolarizacni antenou taky pripojim RB711 a je jedno jestli ma horizontal nebo vertikal.
Jedno to NENI!!!
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
vim o co ti jde ale myslim že to je v poslední verzi v5.4 a možná už i ve v5.2 opravený a už neni chain0 jako hlavní.
0 x
hapi píše:vim o co ti jde ale myslim že to je v poslední verzi v5.4 a možná už i ve v5.2 opravený a už neni chain0 jako hlavní.
tzn. ze SXTcko uz umi plne SW prehazovat polariazce?
0 x
Jan Ptáček