❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Naskakování rates v 5.x - praktický dopad?

Návody a problémy s konfigurací.
pfadmin
antispam: Ano

Naskakování rates v 5.x - praktický dopad?

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Zajímalo by mě, jaké máte při automatickém "podřazení" mikrotiku na nižší raty při nižším výkonu zkušenosti. Zejména pokud je spoj prázdný a někdo začne něco provozovat - přijde mi, že pomalu to reaguje na rychlost (spoj se chvilku jeví BFU jako pomalý a zalagovaný), a latence naprázdno taky žádný tuzex, je fakt, že tam mám 2 ms interval NV2, s 1ms to chodí o dost lépe, nicméně mi to dost štve, na 1ms timeout je zase propustnost sotva 70 procentní.
Hlavně mi tam chybí dynamický nv2 interval, kdy by se dalo nastavit, že když se spoj fláká, tak bude 1 ms, jak to někdo zatíží, tak 2 ms, nebo ideálně naprázdno nv2 vypnout zcela, aby to nemělo ping 3 - 103 na 400m spoji se signálem -56 :? Ono to totiž při malém datovém toku citlivém na latenci nepřiloží pod kotel a to se asi pařanům pc her moc líbit nebude (chová se to jako původní nstreme když se blbě nastaví frame priority a čeká to i při malém toku, než to zabalí celý velký paket).
Taktéž jsem si nevšiml, že by nějaký vliv mělo NV2 cell radius, dělal jsem si iluze, že po zkrácení na minimum (bohužel pod 10 km to nastavit nelze), se sníží i latence, a ono h... zlatá rybko.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

noo pozor, já si to taky myslel ale rate vyletí nahoru při návalu dat. Tedy aspoň v posledních verzí. Jo bez zátěže se na nějakých spojí zvětšuje latence to je pravda. Nicméně důležitá latence je při zátěži a tam nv2 exceluje proti čemukoliv (nstreme, airmax) a nemyslim 20% zátěž ale od 50% nahoru.

Ale jako bereš to moc vážně. Já jsem všude na ptp spoje nastavil tdma 1ms protože propustnost je stejná jako u nstreme a navíc jsou v zátěži luxusnější pingy a hlavně lepší jitter se mi zdá. Jo jako nízkou latencí nv2 neoplívá ale s 20 klienty na sektoru zase smysl má a dosahuje nižších latencí a hlavně nemožností přetížit APčko tak že se zvětšujou latence.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Ale jo, rate nahoru vyletí při návalu dat, ale nevyletí, když se spoj fláká a osamělý noční pařan cska pošle pár paketů. Bohužel na rates 6 na 9 když poptávka po datech je v řádu kilobit za sekundu, kde by měl teoreticky ten 5megabit, co to v danou chvíli dá, fungovat se stejnou latencí jako na rates 150, ale praxe je odlišná.

A taky to testuju na PTP spoji, jde mi o to, že když to umí řadit rates jako kvalty na náklaďáku, že by to mohlo umět i řadit další věci kvůli minimalizaci latence na PtP.
0 x

hapi

no tak csko dá kolik? cs1.5,1.6 dá nějakých 6kbytes, novej source 15kbytes? To ti neudrží nízkou latenci? Je fakt že na spoji kde v zátěži je rate 300/300, se to projevuje víc než na spoji kde je max rate 150/150. Ono je třeba vzít v potaz, že to mění rate v závislosti na datovym toku a na vyhrazenym tdma okně. Nemá cenu pražit furt na plný rate když datovej tok neodpovídá velikosti oknu v tdma. Ono si to spomalí rate ale latence by měla zůstat stejná když tam někdo přes to hraje.

Zkoušel si testovat ping když tam přes to někdo pouze hraje? Chápu když tam pingáš samotnej že to vyleze nahoru i když by nemělo ale když tam někdo hraje tedy kontinuální tok, tak by se nic zvedat nemělo.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

v podstatě je to jen optimalizovaný způsob výběru nejlepší rate. (od verze 5.4)
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/do ... 1&type=pdf
0 x

hapi

ne neni. to s tim nemá nic společnýho. To rate co myslíš ty je výběr maximálního rate který se může použít pro přenost. NV2ka si rate ještě řídí podle toho kolik chce přenýst a podle velikosti okna v TDMA. To je rozdíl.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

však toto se netýká NV2. Nadpis tématu se také netýkal. Až potom jsem si všiml že se všichni bavíte o rates v NV2
0 x

hapi

ale týká, nadpis neni přesnej ale první post hovoří jasně na NV2 a NV2 nejvíc mění rate podle zátěže.
0 x