❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

rb433 a r52hn

Návody a problémy s konfigurací.
dvcompt

rb433 a r52hn

Příspěvekod dvcompt » 14 years ago

spojení bod-bod
prosím o radu o vhodné nastavení tika.
dekuji.

Bude se jednat o výměnu mikrotiků, kde běhal pouze 802.11a režim - mikrotiky routují.

spíše asi půjde o vhodné nastavení karty aby se zvýšila propustnost linky.
děkuji
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

máš duální antény nebo ne? Budeš přepínat na Nko nebo ne? Telepatii narušuje asi sněhová vánice.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

dvcompt

anteny dualni nejsou, zatim bych pokud to pujde prepnul na N-ko a pouzil stavajicich anten pokud to jen pujde.
0 x

hapi

tak neni co nastavovat, zapni jenom jeden chain, přepni na Nko a dál už nic. Jediný co můžeš udělat je pustit 40MHz tedy dva kanály na jednou (extended channel). Taky záleží co tam máš za verzi mikrotiků případně jaký RBčko.
0 x

dvcompt

rb433 - tik 4.16
0 x

dvcompt

a jakou by to mohlo mít tak asi propustnost v takovémto nastavení, plus-mínus :-)
0 x

hapi

sám sem zvědavej. testni
0 x

dvcompt

ted jsem byl na 15M tak uvidime co to udela zda si polepsime.
0 x

dvcompt

případně hovoříš o duálních anténách, máš nějaké doporučení? díky
předpokládám že pak se zapne n-stream a nebo se nastavi jeste vice na dual-n-stream?
diky
0 x

hapi

na jakou že to máš vzdálenost? 15mbit je docela krutě málo na ptp spoj.
0 x

dvcompt

je to vzduchem asi 3km, a je to hlavne ted ve stavu kdy tam neni n-ko ale klasika a-cko, i tak myslíš ze je to málo?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Klasicky Acko da v nezarusenem prostoru cca 24 mbit HD, s NS jsem videl max 40 - ale to je spise laboratorni hodnota, vedlejsi ap preladi a razem je to 20 a kdo vi jestli. 15 HD je v zarusenem prostredi bohuzel realita a muze to byt i horsi.
0 x

dvcompt

to Maxik.
a v tom n-ku jak pisu ze to budu predelavat dostanu tak kolik?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

O nku nic nevim, zatim na nej neni stabilni verze (5rc,4 nepocitam) takze me nezajima, s tim jeste pockam a pochybuju ze v zarusenym prostredi si Nkem nejak moc pomuzes.
0 x

marvel

Příspěvekod marvel » 14 years ago

Maxik píše:Klasicky Acko da v nezarusenem prostoru cca 24 mbit HD, s NS jsem videl max 40 - ale to je spise laboratorni hodnota, vedlejsi ap preladi a razem je to 20 a kdo vi jestli. 15 HD je v zarusenem prostredi bohuzel realita a muze to byt i horsi.

tak nějak... mám testovací spoj na 2x RB711 + jirous24 extreme na cca. 1 km (p2p) v extrémě (ale opravdu extrémě) zarušeném prostředí a dává mi podle denní doby ;) přes den "a" - 19MBit, "a-nstreme" - 33MBit, v noci potom "a" - 22MBit, "a-nstreme" 38MBit (vše HD, test při 5 spojeních mezi počítači, které jsou za tímto. MK 4.15 má vyplý conntrack, žádný FW, propojen AP-client do bridge pomocí VPLS - pro test, jak se toto chová (poznatky jsou, že bez problémů, naprosto transparentně). Zlimitované na signál kolem -61dB). Když jsem zkoušel "n", tak to byla katastrofa :( V noci to ještě trošku běhalo (slabý provoz ve vzduchu), ale přes den to je strašně rozkolísané, nedrží rychlost. Tam kde jelo "a" stabilně 19MBit, "n" lítalo od 5-20MBit, nepomohlo žadné nastavení. Přidání druhého kanálu téměř nemá vliv, rychlost stoupne nepatrně (přes den tak 22MBit, v noci to šlo k nějakým 40MBit), ale ještě větší nestabilita linky :( Jinak řečeno "n" je pro mě zklamání, zůstávám u "a", nejlépe dual-nstreme, to chodí asi nejlépe.
0 x