❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jakou základovku do router PC? Doporučte ....

Návody a problémy s konfigurací.
pekr
Kontaktovat uživatele:

Jakou základovku do router PC? Doporučte ....

Příspěvekod pekr » 19 years ago

Zdravím,

tak nám předevčírem odešla základovka v jednom router PC. Já jsem bráchovi říkal, že Asus nemám rád :-) Šlo ale o to, že ten měl 6 PCI slotů.

Dneska koupil něco s nforce4, protože jsme chtěli použít athlona co už jsme měli, bohužel tu ethernetku routerOS nenašel, asi linux kernel 2.4 nepodporuje nforce4? Nevím ... díval jsem se až dodatečně (naše chyba) do kompatibility listu, nforce jsem tam skutečně nenašel, ale kdejaká VIA je podporována :-)

No nic - rád bych se zeptal, jak to řeší ostatní? Většinou se totiž už jen setkáváme s deskami se třemi PCI. Máte nějaký tip na fajn desku, třeba na intelu? (my použili AMD, protože na tom skládáme běžně pc a bez problémů, v intel deskách se moc nevyznám). A nebo nechat 3 PCI a rádia dávat na nějakou redukční kartu, kde jich vleze více?

díky moc,
-pekr-
0 x

Radoko77

Příspěvekod Radoko77 » 19 years ago

vyborna je INTEL so 6PCI slotmi a dokonca to ma aj graficku kartu s moznostou nastavenia 1MB ram, som nadmieru spokojny, zatial, klop klop
0 x

pekr
Kontaktovat uživatele:

Radoko77 píše:vyborna je INTEL so 6PCI slotmi a dokonca to ma aj graficku kartu s moznostou nastavenia 1MB ram, som nadmieru spokojny, zatial, klop lop

Výborně - nějaké konkrétní typové označení? My se jinak zatím rozhodli zkusit RB 14 - je to PCI deska, do které se dá nahodit až 4 karty, to by mohlo náš nedostatek PCI slotů pořešit. Jen doufám že nebude problém s napájením ...

-pekr-
0 x

aj_rade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aj_rade » 19 years ago

pokud nebudete pouzivat 400mW karty, tak problem nebude.
Ale existuje i redukcni karta do PCI, ktera obsahuje 4x LAN...ale je pekne draha :(
0 x

BooT

Příspěvekod BooT » 19 years ago

aj_rade píše:pokud nebudete pouzivat 400mW karty, tak problem nebude.
Ale existuje i redukcni karta do PCI, ktera obsahuje 4x LAN...ale je pekne draha :(

Trochu OT ale musim potvrdit funkcnost 4portovych LAN karet v MK( D-Link DFE-580TX ). Pouzili jsme na jednom bodu dokonce 3 takoveto karty zaraz(tedy 12 portu) a doposud zadny problem. Tento konkretni router obsluhuje 5xAlcomu a zbytek 5Ghz a 2,4Ghz krabicky(spickove kolem 40Mbit zateze). To vse v Lynx Profi Routeru v.2(Intel celeron D 2.66Ghz, deska ASUS P5P800-MX a 256RAM) .
Primo podle mikrotiku nejsou tyto karty moc doporuceny viz. :
D-Link DFE-580TX 4-port Server Adapter (not recommended: may lock up the system). za skoro rok nedoslo k zadnemu zaseknuti, ci nekorektnimu chovani. Celkem mame v siti takovychto ctyrportovych karet na routrech 15 a take bez problemu. Bohuzel Routerboardy 44 ( take 4port karta doporucena pro Mikrotik) se u nas v malem mnozstvi spatne shani, tak jsme riskli ten D-link a jede to ok. Cena tehle 4portove karty taky uz neni tak krvava, cca do 3kkc s dani.
0 x

pekr
Kontaktovat uživatele:

Když už jsme u těch off-topic postů - co se týče PC hw, tak my můžeme potvrdit problémy s CM10. Sledoval jsem debaty jestli CM9 nebo CM10, jedni říkali že CM10 nemá vůbec žádné problémy, jiní to přestávali prodávat.

Takže - CM10 MÁ problémy, v PC. Bios to vůbec nechytal - v RB jedou vklidu. Na tom našem routeru jsme je museli vyhodit - nejsem si jist, jestli to bylo CM10, nenašel nám bios 2 karty v PCI slotech. U jedné pomohla výměna té PCI redukce, do které se to dává. CM9? Žáden problém ... takže do routeru postaveném na PC zatím CM10 nedáváme

Tak já jen kdyby se tady někdo s tímto setkal, a zbytečně nelaboruje a neztrácí čas ...

-pekr-
0 x

aj_rade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aj_rade » 19 years ago

on je vetsinou problem v tom, ze nektere desky neumi spravne priradit dane CM10 IRQ a potom je defacto nevidi a nebo vidi a nejedou stejne v MK.
Ja to resil tak, ze sem si sehnal desku,kde v poho najedou, zjistil si tak IRQ (byva 11) a to pak natvrdo nastavil na desce, kde to zlobilo a pak uz to slape i v MK.
Ale neni to vselek na vsechny desky samozrejme.
Ale take rikam, ze CM9 jsou podstatne spolehlivejsi a bezproblemove i na starsich m/b
0 x