❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Routovat, routovat, routovat, ...

Návody a problémy s konfigurací.
jali
Kontaktovat uživatele:

Routovat, routovat, routovat, ...

Příspěvekod jali » 19 years ago

Prinasim dukaz, pro ty, kteri tomu stale neveri, ze je skutecne lepsi routovat.

Par obrazku
1. zacatek sledovani, zatizeni roste s narustem prenasenych dat
Obrázek

2. dira uprostred byl pokus, kdy jsem vymenil Wrapa za RB532, zatizeni CPU se prakticky nezmenilo, jevi se to spis horsi
Obrázek

3. a takhle se to zmenilo po zruseni eth/AP v bridge a nastaveni NATu
Obrázek
0 x
JALI

Nenašli jste zde odpověï ? podívejte se také na http://www.futureshop.sk/forum

kdavid

Příspěvekod kdavid » 19 years ago

jali píše:Prinasim dukaz, pro ty, kteri tomu stale neveri, ze je skutecne lepsi routovat.

Par obrazku
1. zacatek sledovani, zatizeni roste s narustem prenasenych dat
Obrázek

2. dira uprostred byl pokus, kdy jsem vymenil Wrapa za RB532, zatizeni CPU se prakticky nezmenilo, jevi se to spis horsi
Obrázek

3. a takhle se to zmenilo po zruseni eth/AP v bridge a nastaveni NATu
Obrázek

a co priepustnost?
0 x

Jardas

Příspěvekod Jardas » 19 years ago

co když to ten spoj neNATuje, ale klasicky routuje, např. přímou dvoubodovou routou(/252)?
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

Linka je 6M full, predtim se zatizeni pohybovalo mirne nad 4/2M, kdyz jsem zkousel stahnout neco pres ftp, slo to stabilne na 6,4M, ale v beznym provozu, pri stahovacich, kteri maji spoustu spojeni a male pakety to pres ty 4M moc nejde.
Ted nevim, uvidim v nedeli, to je krizovka, zatim to jede neco kolem 3M
0 x
JALI

pekr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pekr » 19 years ago

jali píše:3. a takhle se to zmenilo po zruseni eth/AP v bridge a nastaveni NATu

Pro nas mene chapave - ono je to bezne pouzivana technika, ze se daji dve nesouroda zarizeni jako Eth a AP wlan do bridge? Zrejme to fungovat bude, ale ja bych se obaval na nejnizsi vrstve nejakych problemu - kazde z nich je jina technologie, casovani atp.

Mam to chapat tak, ze kdyz jsi ten bridge zrusil, zavedl jsi nat, tak to zatizeni tak markantne kleslo? Kazdopadne zajimave .... :-)

cus,
-pekr-
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

pekr píše:
jali píše:3. a takhle se to zmenilo po zruseni eth/AP v bridge a nastaveni NATu

Pro nas mene chapave - ono je to bezne pouzivana technika, ze se daji dve nesouroda zarizeni jako Eth a AP wlan do bridge? Zrejme to fungovat bude, ale ja bych se obaval na nejnizsi vrstve nejakych problemu - kazde z nich je jina technologie, casovani atp.

Mam to chapat tak, ze kdyz jsi ten bridge zrusil, zavedl jsi nat, tak to zatizeni tak markantne kleslo? Kazdopadne zajimave .... :-)

cus,
-pekr-

Myslim, ze nesourodost na to nema az tak vliv, a podle reakci a dotazu tady ve foru, to je dost bezna praxe.
Zatizeni opravdu rapidne kleslo, jinak jestli tam je jen routing nebo NAT uz na zatizeni neni znat
0 x
JALI

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

Je fakt že třeba já osobně používám na každém AP jiný rozsah (některé nemám na mk) takže na dalším bodu zkusím udělat ne přemostění karet ale pro každou kartu dám svůj rozsah a uvidím jak se to osvědčí :-)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

Potřeboval bych radu jak provést následující věc, situace se má následovně (kresleno zprava, nějak se mi to rozhodilo)

klienti <---------AP-AP-------------->cm9 klient(hlavní MK)eth1--------isp
klienti <---------AP-AP-------------->cm9 klient

AP-AP sou mikrotiky s AP jako wan a AP jako lan na které se připojují klienti (ti už mají vnitřní ip)

Isp mi dává ip např. 212.29.4.201 a na tu routuje 128 ip počínaje 213.211.1.1
Problém jak vyřešit aby oba mikrotiky (AP-AP) měli ip z rozsahu 213.211.1.xxx. Zatím funguju tak že ten MK (AP-AP) je tam jen jeden a na vnitřním rozhraní hlavního mk (jedna z cm9 -klient) mám první ip z poskytovatelem naroutovaného rozsahu (213.211.1.1) tato ip slouží jako brána pro mk (AP-AP). Nemám ponětí jak tam přidat další ještě jeden mk (AP-AP) tak aby mohl mít ip z rozsahu 213.211.1.xxx. Tohle jsem jen nastínil aby se to dalo líp pochopit, jinak to vypadá ještě tochu složitějc ale jde mě o princip ja to vůbec vyřešit.
Doufám že jsem to popsal tak aby se to dalo pochopit a děkuju za nápady ;-)
0 x

jahoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jahoo » 19 years ago

No já mám jiný dotaz:
Do teï mi routuje jen hraniční PC, AP jsou v módu bridge, jak mám pak dělat agregační skupiny, když mi ty AP budou routovat a já všechny klienty na jednom AP uvidim na hraničnim routeru jako jednu IP adresu? APček s mikrotikem mám síti 5.
0 x

kdavid

Příspěvekod kdavid » 19 years ago

jahoo píše:No já mám jiný dotaz:
Do teï mi routuje jen hraniční PC, AP jsou v módu bridge, jak mám pak dělat agregační skupiny, když mi ty AP budou routovat a já všechny klienty na jednom AP uvidim na hraničnim routeru jako jednu IP adresu? APček s mikrotikem mám síti 5.

Mozno pomocou BGP routingu? :oops:
0 x

wi-fi

Příspěvekod wi-fi » 19 years ago

jahoo píše:No já mám jiný dotaz:

lol proc by to mnely videt jako jednu ip? prece nebudes vevnitr routovat s natem ne? takze uvidis ip adresu klienta napr ap 1 ma ip 192.168.10.1/24 ap 2 192.168.11.1/24 ... no a spojovacky mezi bb a ap si musis vymyslet neujak jinak napriklad bbrtr > 192.168.100.1--192.168.100.2 ap1 192.168.10.1 --- 192.168.10.10 klient .... atakdale
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 19 years ago

..souhlas ...

routovat neznamená používat vždy NAT :idea:
0 x

jahoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jahoo » 19 years ago

nebyl by teda někdo z Vás ochotný poskytnout mi demo přístup někam, kde toto řešení běží? Pročítal jsem manuál k mikrotiku a jsem z toho zmatenej
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 19 years ago

jahoo píše:nebyl by teda někdo z Vás ochotný poskytnout mi demo přístup někam, kde toto řešení běží? Pročítal jsem manuál k mikrotiku a jsem z toho zmatenej

no spíš než manuál Mikrotiku bych asi doporučil prostudovat aspon malinko základy sítí (a routování) ... moc ne, ale malinko snad poví tohle: http://www.svetsiti.cz/view.asp?rubrika=Tutorialy&temaID=1&clanekID=12
0 x