❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Implementace - Mikrotik RouterOS

Návody a problémy s konfigurací.
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Implementace - Mikrotik RouterOS

Příspěvekod lwq » 15 years ago

Zdravim,

rad bych s timto vlaknem pohnul, aby se neco zacalo dit kolem IPv6 : mate tedy nekdo zkusenosti s jeho implementaci, provozovanim a tak dale ?
Jde mi zde o platformu ROS - jine platformy by mohli mit svoje vlastni vlakna, at je v tom nejaka "stabni kultura" :wink:

Ja osobne zatim mam jen 6to4 tunel od he.net, sice bida rychlost a odezvy, ale jede to.

Budu se tesit na Vase prispevky 8) (a snad nejen ja ...)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

okoun

Příspěvekod okoun » 15 years ago

žádnou zkušenost nemám, ale od známého co to zkoušel jen vím, že IPV6 zatím nemá smysl rozjíždět na ROS. Zatím je prej nejlepší klasickej UNIX třeba freeBSD.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

dost bídně pojmenovaný vlákno ale co...

IPv6 jsem zkoušel a nevidim v tom problém. OSPFv3 tam je, IPv6 se nastavuje v pohodě. DHCPv6 by to chtělo ale dá se použít ta automatická konfigurace a přidělovat tim IP adresy. Co víc si přát?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 15 years ago

Víc si přát ... třeba množinu point-to-point protokolu, především PPPoE. S tím se však počítá do pětkové verze.
0 x

pejsek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pejsek » 15 years ago

Já nemám z implementací IPV6 na ROS žádný vážnější problém. Letos při olympiádě jela již celá naše metropolitní síť na nativní IPV6 a v testu to již běželo 10 měsíců před tím. Máme tunel do SixXS a přidělený prefix /48 a lidi si to nemohou vynachválit... ipv6-Tv jede super. ROS v rozsahu 3.20 až po 4.5 na klientech RB411 ... :)
0 x
Pejsek

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 15 years ago

hapi píše:dost bídně pojmenovaný vlákno ale co...

IPv6 jsem zkoušel a nevidim v tom problém. OSPFv3 tam je, IPv6 se nastavuje v pohodě. DHCPv6 by to chtělo ale dá se použít ta automatická konfigurace a přidělovat tim IP adresy. Co víc si přát?

Proc bidne pojmenovane ?

Jinak - IPv6 svisti, ten muj tunel, ale ... Kde je sakra obsah ? :| ipv6.google.com a ipv6.root.cz jede a nic vic neznam. Na IPv6 neni obsah, do te doby tam nebudou klienti, uzivatele ... Je to v glogalu tak trosku jako o slepici a vajicku ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

protože si měl slovo ipv6 napsat do titulku. Takhle je z něj houby poznat. IPv6 je sice ok ale fakt tam nic neni. Kdyby na to aspoň hodily youtube aby tam aspoň nějakej znatelnej obsah byl.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

Mikrotik máme kompletně nasazeny na síti (Verze 4.10) s nativní podporou IPv6. Krásně vše šlape stejně jako IPv4. BGP má jen malý nedostatek že filtry nejdou tvořit přes winbox jen přes terminál, ale předpokládám že je to otázkou času. IPv6 obsah se bude rozšiřovat. Google je kompletně dostupný na IPv6 i youtube, ale je nutné zažádat google o povolení vašeho IPv6 DNS serveru aby vám DNS servery od googlu začali posílat AAAA záznamy. Seznam přislíbil v nejbližší době nasazení IPv6 na všechny své servery - tak jsem zvědav.
0 x

frogale
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frogale » 14 years ago

U nas to bezi na 4.10 taky "ok".. Ale co chybi, je DHCPv6.. Bez toho to nasadit do ostreho provozu (a integrovat do naseho IS) nejde.. Btw hledat problem na Mikrotiku je obcas tezky i na IPv4 a kdyz ma clovek najit chybu na IPv6, tak je to nerealne. Na linuxech (debian) zatim problem vubec zadny.
0 x
JM-Net z.s. - http://www.jmnet.cz - 211 222 000 - info@jmnet.cz

baz

Příspěvekod baz » 14 years ago

frogale, co myslis tim "chybi dhcp6" ?
to jako MK neumi delat dhcp server pro sestkove adresy? to by pak prece bylo naprosto k nicemu.
jako hlavni a v zasade jedinou vyhodu ipv6 vidim naprosty prebytek adres. usetri se vykon routeru, nemusi byt zadne natovani, pac neni proc šetrit adresy. ovsem dani za to bude, ze si nikdo svou ip uz nezapamatuje.
nezkousel jsem zatim vubec nic, teprv se na v6 chystam, ale rad si o tom ctu :)
hlavne se tesim jak na v6 budu rozchazet BGP routing na mikrotiku :)

btw - žadal uz nekdo o ipv6 adresy u ripe? jsem LIR, zadal jsem dvakrat bez problemu o v4, dostal jsem maximum co slo, ale o sestkove jsem zatim nezadal.
zkusenosti s ripe ohledne v6 ?
0 x

frogale
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frogale » 14 years ago

baz píše:to jako MK neumi delat dhcp server pro sestkove adresy? to by pak prece bylo naprosto k nicemu.

No, neumi no.. Umi jen tu automatickou konfiguraci, ktera je ale dobra leda tak na testovani..
0 x
JM-Net z.s. - http://www.jmnet.cz - 211 222 000 - info@jmnet.cz

baz

Příspěvekod baz » 14 years ago

pak je to zbytecny vubec zkouset, protoze je to v praxi nepouzitelne. vratili bychom se do doby pevnych ip a objizdeni zakosu ve chvili, kdy neco zmenim.
dokud nebude mk umet servirovat sestkove adresy, nebude pouzitelny do provozu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ale běž. S autokonfigurací to funguje celkem bez problemu ale taky se mi to nelíbí. někdo tu psal že DHCPv6 neni ještě vůbec schválený nebo co. Připadá mi to jako dobrej joke ale co naděláme. Někdo někde říkal, že daleko větší problem je s DNS na windowsech kdy posílaji DNS požadavky na vnich zabudovatnou ip adresu což je docela na přes držku a nedá se přenastavit protože si to skrz autokonfiguraci nenatahne. Začínám mít pocit totálního nedodělání IPv6. Sice se schválily nějaký standarty okolo něj ale kolikrát se už změnily atd..

Mimochodem, od tý doby, co máme celou síť na mikrotikcích, tak jsem nemusel ani jednou ke klientovy při změně čehokoliv na síti.
0 x