Ahoj, zaseknul jsem se v konfiguraci mikrotiku a potreboval bych poradit. Potrebuju nastavit mikrotik tak abych pres neho mohl pristupovat na net. Zapojeni je pocitac->mikrotik->internet. Nastavuji to ve winboxu: tady je screen.
http://img530.imageshack.us/img530/6214/obrazovka2kopie.png
Moje verejna IP je 85.132.201.11 a vychozi brana(GW) je 85.132.201.1. Primo z Mikrotiku tu 85.132.201.1 pingnu ale zadnou jinou adresu (krome vnitrni site nepingnu).
Muzete nekdo poradit co je v konfiguraci spatne? Popripade muzete nekdo poskytnout demo kde mate nastaveni jak zpristupnit internet pres mikrotik?
Diky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Pres Mikrotik nejede internet
Chyba 1: V ip adrese nemáš masku, pokud ji tam nedáš nebude ti to šlapat.
Chyba 2: Brána musí být v rozsahu masky
Máš tam absolutní nesmysl bránu máš IP xxx.xxx.xxx.1, IP routerboardu xxx.xxx.xxx.11 a netvork a broadcast sys vymyslel jak tě asi napadlo
Máš tam absolutní nesmysl bránu máš IP xxx.xxx.xxx.1, IP routerboardu xxx.xxx.xxx.11 a netvork a broadcast sys vymyslel jak tě asi napadlo
0 x
maska se pise hned za ip adresu ve tvaru napriklad 192.168.1.254/26
pokud mas masku v klasickem tvaru napriklad 255.255.255.192 tak si ji na zkraceny tvar prevedes
http://cs.wikipedia.org/wiki/Maska_s%C3 ... 1pis_masky
broadcast a network nevypnuj, vyplni se samo podle masky
pokud mas masku v klasickem tvaru napriklad 255.255.255.192 tak si ji na zkraceny tvar prevedes
http://cs.wikipedia.org/wiki/Maska_s%C3 ... 1pis_masky
broadcast a network nevypnuj, vyplni se samo podle masky
0 x
takze to vezmu poporade:
Moje udaje od ISP:
IP: 85.132.201.11
MASKA:255.255.255.192 -> 26 bitu
BRANA:85.132.201.1
DNS:213.194.204.126
V IP->Addresses jsem napsal IP 85.132.201.11/26
Branu prece mam 85.132.201.1 a to je prece v rozsahu masky.
Network mam ted 85.132.201.0 coz si myslim ze je dobre a broadcast jsem spocital na IP calculatoru 85.132.201.63 ten by mel byt taky spravne.
Pokud tu vidite jeste nejake chyby byl bych rad za opraveni a nebo aspon za nakopnuti. Dekuji
Moje udaje od ISP:
IP: 85.132.201.11
MASKA:255.255.255.192 -> 26 bitu
BRANA:85.132.201.1
DNS:213.194.204.126
V IP->Addresses jsem napsal IP 85.132.201.11/26
Branu prece mam 85.132.201.1 a to je prece v rozsahu masky.
Network mam ted 85.132.201.0 coz si myslim ze je dobre a broadcast jsem spocital na IP calculatoru 85.132.201.63 ten by mel byt taky spravne.
Pokud tu vidite jeste nejake chyby byl bych rad za opraveni a nebo aspon za nakopnuti. Dekuji
0 x
ip adresy mas ted dobre vcetne masky. Podle me by ti to melo chodit. Pripadne si tam vytvoř NAT nebo co potřebuješ.
ip - firewall - NAT - src nat (out interface Privod) zalozka action = masquarade
Udelej si lokalni rozsah IP, zapni DHCP pomoci wizardu, vypln tam DNS a je to
ip - firewall - NAT - src nat (out interface Privod) zalozka action = masquarade
Udelej si lokalni rozsah IP, zapni DHCP pomoci wizardu, vypln tam DNS a je to
0 x
Jo tak jedine co tomu branilo bylo to s tou maskou. Jinak src-nat, DHCP, DNS uz nastavene mam. Takze uz to vali.
Dekuju vsem za rady a podnety!
Ted uz zbyva jen nastavit presmerovani portu (dst-nat).
Dekuju vsem za rady a podnety!
Ted uz zbyva jen nastavit presmerovani portu (dst-nat).
0 x
Jsem rád že jsme ti pomohli.
Jeste k dotazům všeobecně takhle má vypadat vzorový dotaz. Hned na začátku popíše co mu nejde včetně obrázku. To se dá lehce radit a dobereme se výsledku.
Horší je jak se tu objevuje většina dotazů. Nejde mě nastavit mikrotik, nerozumím tomu. Mohl by mě to někdo nastavit případně polopatě celé vysvětlit
tak takhle opravdu ne 

Jeste k dotazům všeobecně takhle má vypadat vzorový dotaz. Hned na začátku popíše co mu nejde včetně obrázku. To se dá lehce radit a dobereme se výsledku.
Horší je jak se tu objevuje většina dotazů. Nejde mě nastavit mikrotik, nerozumím tomu. Mohl by mě to někdo nastavit případně polopatě celé vysvětlit

0 x
-
- antispam: Ano
Zdravím,
možná tady vytočím pár lidí, ale za skoušku nic nedám a maximálně mě pošlete do patřičných mezí....
Do teď jsem měl síť jen přes modem TP-LINK TD-W8910GB, jenže už to nestíhal a bylo mi doporučeno přejít na MK. Minulý týden jsem si tedy pořídil nový MT 433 s kartou CM9 a začal laborovat. Poslední asi 3 dny ležím v tomhle foru a už si vážně nevím rady. Tady jsem se dočetl jen více méně dílčí návody a podle jediného videonávodu co jsem našel na i4wifi to nemůžu rozchodit.
Tak se chci zeptat jestli je tu někdo ochoten mi s tím pomoct po ICQ či skype, aby to fungovalo alespoň v základním nastavení. Chtěl bych podotknout, že už je mi skoro 50 a jedinej jazyk kterej umim je ruština a i to už hodně mizerně, takže rady typu: na mikrotik.com to najdeš mi moc nepomůže. Tam už jsem taky hledal, ale ani s překladačem jsem nebyl moudřejší. Díky předem za ochotu případných odvážlivců.
možná tady vytočím pár lidí, ale za skoušku nic nedám a maximálně mě pošlete do patřičných mezí....
Do teď jsem měl síť jen přes modem TP-LINK TD-W8910GB, jenže už to nestíhal a bylo mi doporučeno přejít na MK. Minulý týden jsem si tedy pořídil nový MT 433 s kartou CM9 a začal laborovat. Poslední asi 3 dny ležím v tomhle foru a už si vážně nevím rady. Tady jsem se dočetl jen více méně dílčí návody a podle jediného videonávodu co jsem našel na i4wifi to nemůžu rozchodit.
Tak se chci zeptat jestli je tu někdo ochoten mi s tím pomoct po ICQ či skype, aby to fungovalo alespoň v základním nastavení. Chtěl bych podotknout, že už je mi skoro 50 a jedinej jazyk kterej umim je ruština a i to už hodně mizerně, takže rady typu: na mikrotik.com to najdeš mi moc nepomůže. Tam už jsem taky hledal, ale ani s překladačem jsem nebyl moudřejší. Díky předem za ochotu případných odvážlivců.
0 x
Napiš vše co chceš mít na MK nastavené (Napiš jak byl nastavenej ten TP-Link)
0 x
arkanarkan píše:Zdravim
Pošli sem aspon obrazek jak to mas nastavene ted a co od toho očekavas?
0 x
-
Tak chvilku jsem tu nebyl a někdo se ozval... Tak tedy
Mám připojení přes O2 na internet a to tady sdílím s několika sousedy. Zatím mi to tedy jede přes ten TP-LINK. Do LAN portů mám připojené 2x PC co maj moje děcka. Přes Wifi se připojuji já s NB + další 2x NB nejbližších sousedů. Další jsou napojeni na 3x WA-2204A, 2x Ovislink 5460, 1x NanoStation2 za kterým je ještě jeden WA-2204Ajako AP pro Wifi několika NB v domě. Vše je nastaveno jako bridg a můj TP-LINK přiděluje IP adresy všem uživatelům.
Podle videonávodu nai4wifi jsem se pokusil nastavit MT, abych mohl vyhodit TP-LINK a místo něho dám modem WELL PTI-845 za který dám MT jako Wifi. Myslel jsem si, že když to nastavím podle nich tak to pojede a pak budu špekulovat co dál, jenže to tak nefunguje. Potřebuji nastavit jeden LAN u MT aby ho propojil s modemem a přístupem na net. Další dva porty LAN bych potřeboval spojit s PC aby jim šel net, ale aby se zároveň viděli pro sdílení dat ve vnitřní síti i s účastníkama na stávající síti wifi.
Co se týká nastavení MT to jsem udělal přesně podle návodu na i4wifi, jen server DSN jsem nastavil Ip modemu WELL což je 10.0.0.138. Tady asi patrně bude první chyba, ale nevím co tam nastavit. Upřímně řečeno jsem jen samouk a to málo co vím jsem se naučil pro nastavení modemů, ale MT je úplně něco jiného. Za další když se přihlásím na Wifi MT tak se na net nedostanu a ani se nespojím s PC které je na LANu, zrovna tak se na net nedostane žádné PC na LANu.
Mám připojení přes O2 na internet a to tady sdílím s několika sousedy. Zatím mi to tedy jede přes ten TP-LINK. Do LAN portů mám připojené 2x PC co maj moje děcka. Přes Wifi se připojuji já s NB + další 2x NB nejbližších sousedů. Další jsou napojeni na 3x WA-2204A, 2x Ovislink 5460, 1x NanoStation2 za kterým je ještě jeden WA-2204Ajako AP pro Wifi několika NB v domě. Vše je nastaveno jako bridg a můj TP-LINK přiděluje IP adresy všem uživatelům.
Podle videonávodu nai4wifi jsem se pokusil nastavit MT, abych mohl vyhodit TP-LINK a místo něho dám modem WELL PTI-845 za který dám MT jako Wifi. Myslel jsem si, že když to nastavím podle nich tak to pojede a pak budu špekulovat co dál, jenže to tak nefunguje. Potřebuji nastavit jeden LAN u MT aby ho propojil s modemem a přístupem na net. Další dva porty LAN bych potřeboval spojit s PC aby jim šel net, ale aby se zároveň viděli pro sdílení dat ve vnitřní síti i s účastníkama na stávající síti wifi.
Co se týká nastavení MT to jsem udělal přesně podle návodu na i4wifi, jen server DSN jsem nastavil Ip modemu WELL což je 10.0.0.138. Tady asi patrně bude první chyba, ale nevím co tam nastavit. Upřímně řečeno jsem jen samouk a to málo co vím jsem se naučil pro nastavení modemů, ale MT je úplně něco jiného. Za další když se přihlásím na Wifi MT tak se na net nedostanu a ani se nespojím s PC které je na LANu, zrovna tak se na net nedostane žádné PC na LANu.
0 x
-
arkanarkan píše:Tak chvilku jsem tu nebyl a někdo se ozval... Tak tedy
To nam psat nemusis ...
arkanarkan píše:Mám připojení přes O2 na internet a to tady sdílím s několika sousedy.
Tak doufejme ze nejsi od nas z mesta

arkanarkan píše:Zatím mi to tedy jede přes ten TP-LINK. Do LAN portů mám připojené 2x PC co maj moje děcka. Přes Wifi se připojuji já s NB + další 2x NB nejbližších sousedů. Další jsou napojeni na 3x WA-2204A, 2x Ovislink 5460, 1x NanoStation2 za kterým je ještě jeden WA-2204Ajako AP pro Wifi několika NB v domě. Vše je nastaveno jako bridg a můj TP-LINK přiděluje IP adresy všem uživatelům.
Tak tohle je masakr bez dalsiho komentare.
arkanarkan píše:Podle videonávodu nai4wifi jsem se pokusil nastavit MT, abych mohl vyhodit TP-LINK a místo něho dám modem WELL PTI-845 za který dám MT jako Wifi. Myslel jsem si, že když to nastavím podle nich tak to pojede a pak budu špekulovat co dál, jenže to tak nefunguje. Potřebuji nastavit jeden LAN u MT aby ho propojil s modemem a přístupem na net. Další dva porty LAN bych potřeboval spojit s PC aby jim šel net, ale aby se zároveň viděli pro sdílení dat ve vnitřní síti i s účastníkama na stávající síti wifi.
Zacni tim, ze mikrotik pripojis k modemu a rozbehas na nem jeden pocitac (asi svuj) pres kabel a s pevnou IP nejlepe. Az ti bude tohle slapat, tak pak pokracuj dal, pokud o tom nic nevis tak je blbost zacinat komplet se vsim najednou.
arkanarkan píše:Co se týká nastavení MT to jsem udělal přesně podle návodu na i4wifi, jen server DSN jsem nastavil Ip modemu WELL což je 10.0.0.138. Tady asi patrně bude první chyba, ale nevím co tam nastavit. Upřímně řečeno jsem jen samouk a to málo co vím jsem se naučil pro nastavení modemů, ale MT je úplně něco jiného. Za další když se přihlásím na Wifi MT tak se na net nedostanu a ani se nespojím s PC které je na LANu, zrovna tak se na net nedostane žádné PC na LANu.
DNS nemusi byt spravne, muze byt uplne blbe, nicmene to neni dulezite pro chod internetu, kdyz zkousis net, tak zkousej jak domeny tak verejne IP, tak alespon poznas ze net jede ale ze mas prave blbe nastaveny DNS.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

-
To michal.siman
nemusíš mít obavy, z vašeho města nejsem a nejsem z žádného města. Jsem z dědiny na severu moravy kde dávaj lišky dobrou noc. Mimochodem takovejch kecalů jako ty jsem už zažil hodně. Velice mě rozesmívá, když někdo přijde s názorama typu "jsi blbec, tohle je kravina, masakr bez komentáře" atd. ale aby někdo z vás uměl fundovaně poradit jak začít, kde začít a čeho se vyvarovat, nebo co udělat jinak to ne. Nikomu nic nezávidím a uznávám, že většina z vás je v tomhle oboru daleko chytřejších než já, ale zkuste se trochu zamyslet kdy jste začínali. Je přece jen trochu rozdíl, když to probíráte ve škole a jste s tou technikou v kontaktu od malička a trochu něco jiného je učit se to na stará kolena.
No nic díky za vaše názory......
nemusíš mít obavy, z vašeho města nejsem a nejsem z žádného města. Jsem z dědiny na severu moravy kde dávaj lišky dobrou noc. Mimochodem takovejch kecalů jako ty jsem už zažil hodně. Velice mě rozesmívá, když někdo přijde s názorama typu "jsi blbec, tohle je kravina, masakr bez komentáře" atd. ale aby někdo z vás uměl fundovaně poradit jak začít, kde začít a čeho se vyvarovat, nebo co udělat jinak to ne. Nikomu nic nezávidím a uznávám, že většina z vás je v tomhle oboru daleko chytřejších než já, ale zkuste se trochu zamyslet kdy jste začínali. Je přece jen trochu rozdíl, když to probíráte ve škole a jste s tou technikou v kontaktu od malička a trochu něco jiného je učit se to na stará kolena.
0 x
-
arkanarkan píše:To michal.siman

mimochodem dal jsem ti myslim velmi dobrou radu, zacni jednou veci, az ji uchodis, pak delej ostatni. coz znamenalo aby ses vyprdnul na nejaky wifi pripojeni s notebookem a rozbehal to nejdriv na jeden pocitac po kabelu.
zjevne ale nechces poradit ale aby ti to nekdo nastavil. tak to je potom jina ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...