Mam zopar klientov na RB450 a chcem im spravodlivo pridelovat rychlost. Niesom ziadny expert v MK a niekedy davno ked som RB kupil, tak mi ho pomahali nakonfigurovat ochotny ludia napr. aj z tohto fora.
Mal som poziadavku, aby bola rychlost pridelovana spravodlivo. Mam linku 10,5mbps a vsimol som si ak niekto taha nejake data a berie full 10,5 mbps, tak ak chcem tahat ja, tak jemu sa to znizi napr. na 7mbps potom ja taham 3,5mbps, ale spravodlivo by to malo byt po 5,25mbps (pripadne ak tahaju traja tak po 3,5mbps atd ...)
Tak mi poradili nastavit si simple queues. Najprv sme vytvorili new queues dali sme jej nazov cela linka (limity sme nastavili na 100Mbit/s to len preto lebo vtedy bola nejaka nepodarena ver. a ak tam nebolo 100M tak neukazovala hodnoty rx ani tx)
Potom sme do tej hlavnej queue nahadzali vsetkych klientov (cize vybral som si meno, IP adresu a v zalozke advanced som dal parent cela linka)
Vraj by to malo pridelovat rychlost tak ako pozadujem (spravodlivo) ale nieje to tak.
Ako sa to da teda nastavit tak ako pozadujem ?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
spravodlivy traffic
uděláš v QT jednu queue, nastavíš limit at a max limit na 10.5Mbit a u tý queue ještě uděláš queue type pomocí pcq kde jenom zatrhneš správnej classifier podle IP. Pak to bude rozdělovat krásně.
Ovšem je ti jasný, že jestli se snažíš vytahnout z linky maximum, tak že ti žádný rozdělování chodit nebude správě?
Shaping vyžaduje aby rozdělovaná konetivita byla silnější než kterou rozdělíš mezi queue takže pokud někdo má linku 10Mbit a myslí si, že nastaví hlavní queue na 10Mbit a že má hotovo tak se šeredně plete.
Dál je třeba taky počítat s tim, jak vůbec ten předvámi zařezává provoz. Defakto se řeže na L3 vrstvě pomocí queue obecně v mikrotiku, ovšem třeba takovej switch kterym nejčastěji řežou na portech u konetivity se dělé na L2 vrstvě takže L2 teče 10mbit ale L3 je bez hlaviček paketu a tim pádem drsně závislí na počtu paketů a jejich velikosti. Například my při 60Mbit si bereme pouze 57Mbit aby i při plnym zatížení konektivita nebyla na dorazu a tim pádem se neaktivovalo řezání u našeho poskytovatele a tim nedojde k porušení shaperu u nás.
Je to logicný, když se ti nedostávaji data, nejseš schopen poznat jestli nestíhá linka do netu nebo jenom prostě nastíhaji servery dodávat data a shaping mezi queue jde do kopru protože on neví co se děje a podle něj je všechno v pořádku.
QoS jako takový nesmí ject na doraz aby plnilo svojí funkci.
Přestaň používat SQ.
Ovšem je ti jasný, že jestli se snažíš vytahnout z linky maximum, tak že ti žádný rozdělování chodit nebude správě?
Shaping vyžaduje aby rozdělovaná konetivita byla silnější než kterou rozdělíš mezi queue takže pokud někdo má linku 10Mbit a myslí si, že nastaví hlavní queue na 10Mbit a že má hotovo tak se šeredně plete.
Dál je třeba taky počítat s tim, jak vůbec ten předvámi zařezává provoz. Defakto se řeže na L3 vrstvě pomocí queue obecně v mikrotiku, ovšem třeba takovej switch kterym nejčastěji řežou na portech u konetivity se dělé na L2 vrstvě takže L2 teče 10mbit ale L3 je bez hlaviček paketu a tim pádem drsně závislí na počtu paketů a jejich velikosti. Například my při 60Mbit si bereme pouze 57Mbit aby i při plnym zatížení konektivita nebyla na dorazu a tim pádem se neaktivovalo řezání u našeho poskytovatele a tim nedojde k porušení shaperu u nás.
Je to logicný, když se ti nedostávaji data, nejseš schopen poznat jestli nestíhá linka do netu nebo jenom prostě nastíhaji servery dodávat data a shaping mezi queue jde do kopru protože on neví co se děje a podle něj je všechno v pořádku.
QoS jako takový nesmí ject na doraz aby plnilo svojí funkci.
Přestaň používat SQ.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
takze som mrkol na tvoje demo a spravil som to ako si napisal
vytvoril som si new queue dal som nazov linka, parent som dal rozhranie, ktore ide do internetu limit at 10M a max limit 10M . Potom som si vytvoril new queue types, type names som dal linka a kind pcq. Classifier som zatrhol src aj dst address. Vratil som sa do queue type a tam som vybral linka, ulozil som to, ale nejak sa nic nedeje hmm
vytvoril som si new queue dal som nazov linka, parent som dal rozhranie, ktore ide do internetu limit at 10M a max limit 10M . Potom som si vytvoril new queue types, type names som dal linka a kind pcq. Classifier som zatrhol src aj dst address. Vratil som sa do queue type a tam som vybral linka, ulozil som to, ale nejak sa nic nedeje hmm
0 x
vytvoř si pcq pro upload a donwload zvlášť a u jednoho použij dst a u druhýho src address. Rozpoznáváme ip adresy v síti takže při downloadu dst a uploadu src. Obojí nepoužívej, já to tu mám zatim zjednodušeně společný.
0 x
jo ale proč máš parent stejnej?
0 x
asi to celkom dobre nechapem, ten parent co tam mam, tak je rozhranie do internetu (to je na porte ETH1)
0 x
to mi došlo, ale proč to tam tak máš? Je to kravina.
0 x
ale co tam mam dat ? dal som na jeden golbal in a na druhy global out, ale stale to nejak nefunguje.
0 x
upload dáš na výstupní iface, v tvym případě nejspíš pptp a download na ethernet do sítě.
0 x
spravil som to, ale najskor mam nieco blbo, kedze mi to nefunguje
Cakam, ze mi v QT nabehnu IP adresy, ale bohuzial
0 x
jany píše:spravil som to, ale najskor mam nieco blbo, kedze mi to nefunguje
take se musi oznacovat pakety v mangle (packet mark)
0 x
presne podla hapiho navodu som si spravil tento shaping a musim uznat ze to funguje krasne.. spravodlivo rozdeluje rychlost medzi X uzivatelov a hral som sa aj s prioritamy a tiez to funguje super.. jednoducho povedane zbohom SQ..
) akuram mam problem s tym ze mam 2 brany do netu a chcel by som shaping centralizovat do jedneho bodu a neviem ako na to.. problem je ten, ze mam jednu branu v mieste A a druhu branu v mieste B a zvlast masinu mozem dat iba do bodu A.. samozrejme A a B su spojene PtP spojom na 5 GHz..nema niekto daky napad?

0 x
jany píše:spravil som to, ale najskor mam nieco blbo, kedze mi to nefunguje
Neviem ci sa nebudem mylit, ak ano mudrejsi ma isto opravia

0 x
Niesom ISP, iba clovek co ma zalubu v lamani ludskych moznosti.