❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nko místo dual nstreme

Návody a problémy s konfigurací.
hol
antispam: Ano

Nko místo dual nstreme

Příspěvekod hol » 15 years ago

Ahoj přátelé,

pročetl jsem k tématu už celkem dost na fóru i jinde, ale stejně nemám jasno, tak se zeptám.

Jaký je váš názor na nasazení N (asi s kartou R25N a nebo SR71-E do miniPCIE), bude to alespoň srovnatelný s nstreme dual na R52? Jedná se o spoj na cca 1km, jirous duální antény. Výhoda je jasná, ušetřím pozici na kartu a konfigurace je jednodušší, otázka je ten výkon.

Druhý dotaz je, zda se nějak uplatí (v nárůstu rychlosti) nebo kvality nasazení N pouze po jednoanténovém spoji (ne-duální antény).

Možná vám přijdou mé dotazy amatérské, ale nemám zatím zkušenost a testování v tomto případě není věc zrovna triviální, tak bych nerad prošlapával novou cestičku....a je mi jasné, že na stole toho moc nezjistím.

díky, R.
0 x

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 15 years ago

nechat nstreme
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 15 years ago

uřčitě souhlas nechat nstreme a potom udělat 10G 8)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 15 years ago

hol píše:Ahoj přátelé,

pročetl jsem k tématu už celkem dost na fóru i jinde, ale stejně nemám jasno, tak se zeptám.

Jaký je váš názor na nasazení N (asi s kartou R25N a nebo SR71-E do miniPCIE), bude to alespoň srovnatelný s nstreme dual na R52? Jedná se o spoj na cca 1km, jirous duální antény. Výhoda je jasná, ušetřím pozici na kartu a konfigurace je jednodušší, otázka je ten výkon.

Druhý dotaz je, zda se nějak uplatí (v nárůstu rychlosti) nebo kvality nasazení N pouze po jednoanténovém spoji (ne-duální antény).

Možná vám přijdou mé dotazy amatérské, ale nemám zatím zkušenost a testování v tomto případě není věc zrovna triviální, tak bych nerad prošlapával novou cestičku....a je mi jasné, že na stole toho moc nezjistím.

díky, R.

Jak jsi na tom s rusenim ?
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

baz

Příspěvekod baz » 15 years ago

nenapsals rychlost, jakou ma mit ten spoj, to je dulezity parametr.
pokud nizkou, nechal bych nstreme.
pokud vysokou, nema to smysl a sel bych do desitky.
a pokud ses v zarusenym prostredi, tak se ten prechod do desitky jen urychli.
0 x

pajas

Příspěvekod pajas » 15 years ago

na Nku jsem na stole udělal při využití 2 kanálů udělal reálně 110Mb half duplex, pro jeden kanál to jede reálně kolem 50Mb
Jen nemám zkušenosti z venku, jak se to chová v zarušeném prostředí, každopádně Nko umí pásmo využít lépe nežli A
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

ee, pásmo se využije stejně, změna je v hardwarový komunikaci a z efektivnění způsobu vyjednávání s klienty. Pásmo by se mělo využít stejně, je to furt OFDM pokud se nepletu. Něco jinýho je když se použije 2x2 nebo 3x3, tam už to zasere opravdu hodně a obě polarizace.

Když už se tu o tom bavíme... koukal někdo na mimo obecně? Všude jsem viděl že komunikace probíhá ze všech antén na všechny antény na druhý straně ovšem když budu mít 2x2 tak jedna anténa je v jiný polarizaci... to pak asi moc mimo nepujde když by správně mělo mimo slišet obě antény pokud možno stejně ne? Správě by asi měly bejt všechny antény v jedný polarizaci což ovšem popírá UBNT a všechny jejich antény a v případě 3x3 jaksi 3 polarizace neni a tedy opět jsme u toho že by měly bejt ve stejný polarizaci uplně všechny... nic jenom přemejšlim.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

asdewq

Příspěvekod asdewq » 15 years ago

hapi nko ide praveze v inych modulaciach... nejaku dobu sa tu s tym hram a pouziva bpsk, qpsk, 16qam a 64qam... velmi dobre vysledky podla mikrotik fora dosahuju ludia s jirousovymi dualpolkami tiez tu mam jeden taky link postaveny a poviem to tak ze zatial som ho prepal do Acka s nstreme....
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

asdewq píše:hapi nko ide praveze v inych modulaciach... nejaku dobu sa tu s tym hram a pouziva bpsk, qpsk, 16qam a 64qam... velmi dobre vysledky podla mikrotik fora dosahuju ludia s jirousovymi dualpolkami tiez tu mam jeden taky link postaveny a poviem to tak ze zatial som ho prepal do Acka s nstreme....

Tak tak.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

asi vás sklamu chlapci ale víte jakej je rozdíl mezi OFDM a 16QAM? OFDM je že se data posílaji na více nezávislích nosných frekvencích a každá ta nosná frekvence má modulaci QPSK, 16-QAM, 64-QAM... Takže prostě OFDM je styl rozložení v pásmu a QPSK, 64-QAM... je jak se to moduluje do OFDMka.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

raven-il
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:asi vás sklamu chlapci ale víte jakej je rozdíl mezi OFDM a 16QAM? OFDM je že se data posílaji na více nezávislích nosných frekvencích a každá ta nosná frekvence má modulaci QPSK, 16-QAM, 64-QAM... Takže prostě OFDM je styl rozložení v pásmu a QPSK, 64-QAM... je jak se to moduluje do OFDMka.

Ale vubec ne, cekal jsem, jestli na to prijdes :)
Ted si jeste vyzkousej v praxi, jak to funguje a pak uvidis sam, ze to funguje lepe a rychleji nez proste A.
Ja Nko obhajuji z prosteho duvodu, je lepsi nez A a ubnt ho ma vymakle vic, nez MikroTik to je proste fakt. Hosi zaspali...
0 x
Josef Smola

brblos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod brblos » 15 years ago

Zdravim,
mozno troska OUT, ale chystam spoj asi na 4,6km. I tu je vhodne Nko?
0 x
Nie sme takí bohatí, aby sme mohli kupovať lacné veci.

raven-il
Kontaktovat uživatele:

brblos píše:Zdravim,
mozno troska OUT, ale chystam spoj asi na 4,6km. I tu je vhodne Nko?

Bohuzel, nemam odzkouseno, ale zkusil bych 23dbi panely + M5 Bullet, stazeni na minimum. Signal bys mel mit - 67,5 pri idealni fresnelce. Samotneho by me zajimal vysledek :)
0 x
Josef Smola

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

raven-il píše:Bohuzel, nemam odzkouseno, ale zkusil bych 23dbi panely + M5 Bullet, stazeni na minimum. Signal bys mel mit - 67,5 pri idealni fresnelce. Samotneho by me zajimal vysledek :)

vysledky??? ja som robil teraz zopar spojov... napriklad jeden 500m v meste, rusenie pomerne velke. nemal som doma ine anteny ako jirous 24db bez limca. takze pomerne shit. bezi to v 40mhz kanale.
pri 50/10 mbit prenose (realny prenos dat) - pingy 0-4ms = priemer cca 2ms
pri 80/20 mbit prenose (realny prenos dat) - pingy 1-15ms = priemer cca 8-10ms
pri 80/20 mbit prenose (realny prenos dat) + 20 mbit BT - pingy 100-130ms = priemer cca 120ms (ale to tam tieklo stabilne 98,9mbit - viac to nedalo)

kolega dosahuje na rocketoch na tej istej trase v 20mhz kanale cca 70/20 realnej prevadzky pri 4ms priemernom pingu. za tie prachy na nezaplatenie, nemyslite???

teraz prerobim tuto 500m trasu tiez na rockety + 2x 24db prowax na kazdej strane + merane d-com kable a uvidime co to da... ale co som pocul rozne testy, tak zhruba 80/80 mbit to da v 20mhz kanale
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

řekl bych, že to je nerealne v 20Mhz kanale (dat 80/80Mbit) ve 40Mhz by to možná šlo, ale to by jsi musel mít hodně čistý éter...
když máš bullety v 20Mhz kanale tak se to fix max na 65/65Mbit rate s tím, že reálně z toho jde dostat tak těch 50 celkem, pokud použiješ 40Mhz kanal, tak 2x tolik neboli realně max okolo 100 rocket s 20Mhz kanalem bude mít podobnou propustnost (vzhledem k použití dvou antén lepší stabilnější) ale více méně to samé, protože zabereš 2x20mhz
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček