Ahojte.
Som tu new. chcel by som nejako nakonfigurovat qtree, ale sa mi nedari. Ano "hledat" som skusil ale ani jeden prispevok som nenasiel ktory by mi pomohol (aj ked na "qtree" mi vyhodilo 211 vysledkov). Proste som totalny zaciatocnik. Viete mi poradit ako zacat. Ako a ake pravidla mangle mam pridat do fw? Chcem riesit toto: rozdelit 20M pre 150 userov, tak ze by som mal nasledovne 4 programy:
program1: 512/64
program2: 1024/128
program3: 2048/256
program4: 5120/2048
Alebo to riesit radsej cez SQ?
Dakujem.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ako zacat - uz funguje DEMO
Ako zacat - uz funguje DEMO
Naposledy upravil(a) yeager dne 07 Jan 2010 09:41, celkem upraveno 1 x.
0 x
Tak napriklad
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Bandwidth ... and_Queues
a pro nazornost asi http://mum.mikrotik.com/presentations/C ... _Megis.pdf
nebo si zajed na nejaky skoleni.
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Bandwidth ... and_Queues
a pro nazornost asi http://mum.mikrotik.com/presentations/C ... _Megis.pdf
nebo si zajed na nejaky skoleni.
0 x
dik, tieto stranky som uz pozrel, ale ja som skor vizualny typ a lepsie pochopim z konkretnych prikladov.tie dema som uz pootvaral vsetky co som vedel, ale tam nie je ako mozem pridat mangle....
Momentalne sahpujem vsetko na linuxe, ale planujem decentralizovat shaping a potom centralne zbierat udaje na linuxe (este neviem ako
). SQ nie je problem urobit, ale vraj QT s pcq je lepsi, tak neviem.
nieje nejake how-to pre zaciatocnikov, ze toto nakopni do mangle, toto do qt a ides....?
Momentalne sahpujem vsetko na linuxe, ale planujem decentralizovat shaping a potom centralne zbierat udaje na linuxe (este neviem ako

nieje nejake how-to pre zaciatocnikov, ze toto nakopni do mangle, toto do qt a ides....?
0 x
jestli máš něco na linuxu tak nechápu jakto že nejsi schopen nastavit mangle. A shaping musí bejt centralizovanej když máš jednu přípojku do netu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
uz to robim 
maj jednu pripojku, ale ponukam net vo viacerych dedinach a doteraz som shapoval vsetko na jednom mieste. teraz to chcem skusit decentralizovane, ze v kazdej dedine budem mat rb ako shaper a iba data budem zbierat na centralnom linuxe.

maj jednu pripojku, ale ponukam net vo viacerych dedinach a doteraz som shapoval vsetko na jednom mieste. teraz to chcem skusit decentralizovane, ze v kazdej dedine budem mat rb ako shaper a iba data budem zbierat na centralnom linuxe.
0 x
ale este stale nevidim v com je pointa qtree, mne sa viac paci sq. v qtree zatial neviem riesit ked zakaznik ma viac ip.
Naposledy upravil(a) yeager dne 04 Jan 2010 22:00, celkem upraveno 1 x.
0 x
hapi píše: A shaping musí bejt centralizovanej když máš jednu přípojku do netu.
COZE? O_O O_O O_O
Nemyslel si to vazne ze? Radsi budu delat ze jsem to neslysel.......

0 x
Jan Ptáček
Shaping musí bejt centralizovanej když máš jednu přípojku do netu. Máš s tim nějakej problém? Jak můžeš shapovat dynamicky mezi lokalitami když nemáš centrální shaping?
0 x
hapi píše:Shaping musí bejt centralizovanej když máš jednu přípojku do netu. Máš s tim nějakej problém? Jak můžeš shapovat dynamicky mezi lokalitami když nemáš centrální shaping?
A proc jako? Co te k tomu vede? Shapuju na kazdem AP zvlast a nemam problem... Ano, kdyz mas 200 lidi je ti to fuk, kdyz mas 2000 lidi uz ti to tak moc fuk neni, pac uz zacinas resit vykon a najednou jejda, C2Q Xeon mi prestava stacit, co ted? A stejne skoncis u decentralizovaneho shapingu.... To ze ty shapujes centralizovane a jak rikas " i nekolik hodin denne ti jede linka na full " asi neni moc koser i kdyz mas provoz klasifikovany do nekolika skupin..........
0 x
Jan Ptáček
skupiny jsou záměrně. Jsou to jednotlivá APčka. Linka může ject na full a QoS je zachovaný. Nevidim problém v tom shapovat 5x víc lidí na dnešních procesorech. Jo a xeon s architekturou C2D neni starej dobrej xeon s architekturou itanium.
0 x
hapi píše:skupiny jsou záměrně. Jsou to jednotlivá APčka. Linka může ject na full a QoS je zachovaný. Nevidim problém v tom shapovat 5x víc lidí na dnešních procesorech. Jo a xeon s architekturou C2D neni starej dobrej xeon s architekturou itanium.
Ale to neni o procesorech, je to o tom ze radis nekomu uplne nesmysly, jak kdyby to bylo (centralni shaping) nejake pravidlo... navic musis stejne na jednotlivych AP poresit (popr. zakazat) to at klienti nesosaji mezi sebou........ Takze nevim, ja shapuju decentralizovane = ano, mam malicko vyssi narok na konektivitu, ale naproti tomu neresim absolutne vykon jedne masiny + je to preci jen vice prehledne kdyz mas v manglech jen ty lidi kteri sou pripojeni na dane AP/router...
0 x
Jan Ptáček
jo to je sice pěkný, ale vysvětli mi, jak rozdělíš konektivitu do 10 lokalit po 10Mbitech když máš linku 50Mbit? Prostě musíš shapovat na jedný mašině a rozhazovat to do lokalit. Pak může 5 lokalit tahat na plno když dalších 5 lokalit netahá. Prostě využiješ linku totálně do posledního bitu. Neni to vůbec nesmysl. Jasně, pokud máš 200Mbit a tedy uplně jiný ceny za konekt, tak se to řeší uplně jinak ale to už se člověk neptá na foru jak co udělat. Omezení rychlostí mezi usery máš řešit na ifacech APček tak, aby jsi omezil rychlost na iface a ne obcházet to jinak.
0 x
U mě má třeba každý klient vlastní SQ na omezení rychlosti do inetu na AP na které je připojen, aby mi nešířil do sítě bordel neomezenou rychlostí a na centrální routeru je taky shaping ale kterej řeší shaping pouze protokoly a služby aby torrent nevyužil všechno a stránkaři + hráči měly dost rychlosti pro surfování-hraní. velmi se mi to osvědčilo. Jinak Happi proti tvojemu způsobu řešení shaperu nic nemám, každej to chceme jinak, jen tak dál.
0 x
net.work píše:hapi píše:Shaping musí bejt centralizovanej když máš jednu přípojku do netu. Máš s tim nějakej problém? Jak můžeš shapovat dynamicky mezi lokalitami když nemáš centrální shaping?
A proc jako? Co te k tomu vede? Shapuju na kazdem AP zvlast a nemam problem... Ano, kdyz mas 200 lidi je ti to fuk, kdyz mas 2000 lidi uz ti to tak moc fuk neni, pac uz zacinas resit vykon a najednou jejda, C2Q Xeon mi prestava stacit, co ted? A stejne skoncis u decentralizovaneho shapingu.... To ze ty shapujes centralizovane a jak rikas " i nekolik hodin denne ti jede linka na full " asi neni moc koser i kdyz mas provoz klasifikovany do nekolika skupin..........
Trosku te opravim.
Necelych 2000 lidi, linka 200M a jede to pres server, kde je kompletni shaper a na druhem QOS. Kazdej jede cca 5-9% CPU. Nevim kde beres ze to nebude C2Q Xeon nestihat

0 x