❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Dotaz/rada ohledně qtree
-
Dotaz/rada ohledně qtree
Prosím o radu nebo názor co je lepší použít pro cca 600 klientu . Použít system podle Maxika se skupinama nebo pro každého uživatele udělat samostatný záznam pro každou IP ?? Zatím používám system Maxika mam cca 30 skupin. btw: Dané rychlosti u uživatelů nemusím řešit jen pro upřesnění. dik za rady
0 x
To záleží jak chces dělit linku,pokud chceš priorizovat a omezovat protokoly a služby jako takové,tak je lepší Queue-Tree,pokud dáváš každému danou rychlost,popřípadě agregovanou v nějaké skupině a priorizaci neřešíš,na to bohatě stačí Simple-Queue.
0 x
no dobrý. Maxíkovo demo vůbec nemůžeš brát vážně. Má tam cca 30 klientů. Ty jich máš 600. Koukni na moje demo. Tak má vypadat vzorový nastavení QT. Ovšem jestli neřešíš různé rychlosti u userů, tak doporučuju jenom rozdělit do skupin a použít PCQ což by ti mělo podstatně usnadnit zápis pokud to děláš ručně. A předně, SQ vůbec nepoužívat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
-
Tohle by me take zajimalo, rikas ze PCQ je pro tento pripad nejlepsi, chci se zeptat zda-li nejak resis nastaveni PCQ, pripadne jak to spravne nastavit?
Je tam nastaveni, RATE, LIMIT a TOTAL LIMIT a pak jeste Classifier a v nem zaskrtavatka Src.Address, Src.Port, Dst.Address a Dst.Port
Je tam nastaveni, RATE, LIMIT a TOTAL LIMIT a pak jeste Classifier a v nem zaskrtavatka Src.Address, Src.Port, Dst.Address a Dst.Port
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

michal.siman píše:Tohle by me take zajimalo, rikas ze PCQ je pro tento pripad nejlepsi, chci se zeptat zda-li nejak resis nastaveni PCQ, pripadne jak to spravne nastavit?
nejlepe asi : http://mum.mikrotik.com/presentations/CZ09/QoS_Megis.pdf
a ostatni info http://wiki.mikrotik.com/wiki/Bandwidth_Managment_and_Queues
0 x
Rád bych se chtěl zeptat, jestli je možné takto provozovat shaping pro Queue tree?
1.Používám Global-in na Download (markován provoz na vstupu wan rozhraní)
2.Používám Global-out na Upload (markován provoz na výstupu wan rozhraní)
Vše dělám pomocí markování spojení a následný markování packetů pomocí prerouting / postrouting.
Takže vše se děje na vstupu a výstupu stejného rozhraní WAN.
Nejsem si však jist, jestli když to jde na vstup WAN rozhraní jestli se spíše nejedná o pollicing, než shaping.
Děkuji Novák
1.Používám Global-in na Download (markován provoz na vstupu wan rozhraní)
2.Používám Global-out na Upload (markován provoz na výstupu wan rozhraní)
Vše dělám pomocí markování spojení a následný markování packetů pomocí prerouting / postrouting.
Takže vše se děje na vstupu a výstupu stejného rozhraní WAN.
Nejsem si však jist, jestli když to jde na vstup WAN rozhraní jestli se spíše nejedná o pollicing, než shaping.
Děkuji Novák
0 x
proč markuješ pakety podle spojení? Už jsem to tu viděl víckrát a docela mě to překvapilo protože se většinou markuje paket podle ip adresy a ne spojení. Ale asi musíš protože používáš global-in na wanu což je špatně v případě natování na stejnym stroji kde nepoznáš pro koho to je. Standartní způsob je shapování na výstupu iface a tedy upload na wanu a download na lanu, kde poznáš provoz bez problému a v mangle si můžeš i definovat in/out iface aby ti to nebrzdilo vnitřní provoz. I tak si myslim že markování podle spojení je náročnějí na CPU.
0 x
hapi píše:proč markuješ pakety podle spojení? Už jsem to tu viděl víckrát a docela mě to překvapilo protože se většinou markuje paket podle ip adresy a ne spojení. Ale asi musíš protože používáš global-in na wanu což je špatně v případě natování na stejnym stroji kde nepoznáš pro koho to je. Standartní způsob je shapování na výstupu iface a tedy upload na wanu a download na lanu, kde poznáš provoz bez problému a v mangle si můžeš i definovat in/out iface aby ti to nebrzdilo vnitřní provoz. I tak si myslim že markování podle spojení je náročnějí na CPU.
vis proc to tak markuje? Pac to tak je v manualu MT.....
0 x
Jan Ptáček
Takže mohu použít na wan global-out (upload) a na lan také global-out (download)? ,Vyjmout lokální provoz z QoS? ,a pro mangle použít forward ?
Jinak k tomu mému předchozímu příspěvku, global-in, global-out používám proto, že mám různé sitě v různých lokalitách, kde je více wan a někde více lan.
Děkuji!
Jinak k tomu mému předchozímu příspěvku, global-in, global-out používám proto, že mám různé sitě v různých lokalitách, kde je více wan a někde více lan.
Děkuji!
0 x
koukni na moje demo. Tam je to přesně jak jsem psal a jak si myslíš ty. Akorát já vůbec nepoužívám global-xx ale přímo iface kde je out. Ale pokud máš víc lanů tak global musíš použít to jo. Trochu nechápu jak můžeš mít víc wanů. Ovšem ani to nemusíš předělávat, klidně používej global-in/out ale uprav si to mangle.
0 x
Více wanů jsem myslel z tohoto důvodu:
Mám sítě zapojené různě a v různých lokalitách.
WAN1 ISP1 ----
WAN2 ISP2 ----------LAN
WAN3 ISP3 ----
(použito load balancing, fail-over)
nebo
LAN1 ISP1 ----
LAN2 ISP2 ----------WAN ISP
LAN3 ISP3 ----
Mám sítě zapojené různě a v různých lokalitách.
WAN1 ISP1 ----
WAN2 ISP2 ----------LAN
WAN3 ISP3 ----
(použito load balancing, fail-over)
nebo
LAN1 ISP1 ----
LAN2 ISP2 ----------WAN ISP
LAN3 ISP3 ----
0 x