Ahoj přátelé,
není to sice wifi téma, ale momentálně aktuální. Řešíme optiku a metaliku v panelácích a hledáme vhodné a levné řešení. Pro rýpaly rovnou řeknu, že cisco pro nás není řešení, které by se někdy vzhledem k počtu uživatelů někdy vyrentovalo. Jde mi hlavně o stabilitu, popř. životnost, jaké máte zkušenosti s produkty níže popř. co používáte a máte ověřené (jiné značky a typy)?
takže co máme nebo o čem uvažujeme:
1. mediaconvertory TPLINK (v provozu měsíc, zatím bez problémů)
TL-MC112CS 100 Mbps WDM media konvertor Eth/Optika (single-mode) a k tomu druhý do páru:
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=788
2. moduly SFP TPLINK (v provozu měsíc, zatím bez problémů ve switchy)
TL-SM321A Gigabit WDM single-mode MiniGBIC modul a k tomu druhý do páru
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1517
3. mediaconvertory na modul (šasí) ...ještě nemáme vyzkoušeno
MC220L Gigabit media konvertor Ethernet/Optika, SFP
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=780
a pak popř. switche
http://www.i4wifi.cz/Default.asp?cls=stoitem&stiid=1330 nebo
http://www.i4wifi.cz/Default.asp?cls=stoitem&stiid=1337
díky za reakci
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
SWITCHe, optika (především TP-LINK)
všechno je v pohodě. Tyhle věci nejsou na stůl ale do racku takže to vydržeji a ne jako stolní switche.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
V podstatě sis vybral to nejlevnější co jde, tak na co potřebuješ radu? :)
0 x
Potřebuji to nejlevnější funknčí
) klidně i (mírně) připlatím, ale musí to makat. Díky pánové.

0 x
hol píše:Potřebuji to nejlevnější funknčí) klidně i (mírně) připlatím, ale musí to makat. Díky pánové.
Az na to, ze se tplink switchu seka managment (na funkcnost switche to nema vliv a kdyz se da managment na zvlastni vlan, tak se skoro neseka) a maji mirne vyssi umrtnost funguji v pohode.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
to jsou keci, management se neseká, máme tu několik switchů ve vlanech a bez problému. Musel jsem teda udělat naty na routeru co je k nim připojenej ale to je maximum co jsem udělal a chodí to. Nat pro to abych se na ten management dostal, problém ale bude v tom, že někdo blbě napsal firmware a nepočítá s tim že se zvolí jinej rozsah subnetu než 255.255.255.0. Proto ten nat protože na management se router dostane v pohodě ale přez router už ne.
0 x
hapi píše:to jsou keci, management se neseká, máme tu několik switchů ve vlanech a bez problému. Musel jsem teda udělat naty na routeru co je k nim připojenej ale to je maximum co jsem udělal a chodí to. Nat pro to abych se na ten management dostal, problém ale bude v tom, že někdo blbě napsal firmware a nepočítá s tim že se zvolí jinej rozsah subnetu než 255.255.255.0. Proto ten nat protože na management se router dostane v pohodě ale přez router už ne.
hmmm nekolik switchu jo?

Takze jeste jednou - obcas se nekteremu sekne managment, pokud je managment ve zvlastni vlan, seka se to temer minimalne.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
tolik jich teda nemám ale stejně, jednou se nastaví a už tam člověk nemusí protože neni důvod tam koukat i když já se dostanu na všechny.
0 x
Neni duvod tam koukat? Tak proc si sakra kupujes switch s managementem?
Souhlasim s bazem, TPlink, resp. jejich mng se seka a to pomerne casto. Jedina situace, kdy se nesekne je, kdyz je tam pripojenych par lidi... Jakmile tam ale beha vic adres, nebo tece delsi dobu vetsi traffic od vice klientu (treba 4x 8Mbit), pak se ten mng vzdycky po nejake dobe sekne.
Skutecnost je ale takova, ze to delaji i jine levnejsi switche, treba signamax, ale tam uz musi proudit opravdu mraky adres, aby to vytuhlo, jak ale praxe ukazala, traffic na to vliv nema...
Prakticky prikad:
Signamax 065-7726S, ve spicce kolem 60Mbit/s na gigovem SFP, na 5 portech asi 40Mbit a na dalsich 4 portech nejaka troska, uptime 98 Days 8 Hours 5 Mins 33 Secs, jeste se nesekl ...
Ten stejny signamax, ve spicce na optice kolem 50Mbit/s, do dalsich 15ti portu jsou zapojeny konvertory, celkem pres to frci takovych 300 lidi, mng se sekne asi po 5-ti dnech ...
Reseni je VLAN, kde jsem to rozjel, tam uz problem neni, alespon ne na signamaxu.
TP link nedoporucuji predevsim z toho duvodu, ze neumi SNMP, coz je pak trosku na prd co se tyce nejakeho centralniho dohledu a ja jsem presvedceny o tom, ze mng switch kupujeme predevsim z toho duvodu, abychom meni prehled o tom, co se deje na zacatku nasi site, kde vznikaji ty nejvetsi problemy ...

Souhlasim s bazem, TPlink, resp. jejich mng se seka a to pomerne casto. Jedina situace, kdy se nesekne je, kdyz je tam pripojenych par lidi... Jakmile tam ale beha vic adres, nebo tece delsi dobu vetsi traffic od vice klientu (treba 4x 8Mbit), pak se ten mng vzdycky po nejake dobe sekne.
Skutecnost je ale takova, ze to delaji i jine levnejsi switche, treba signamax, ale tam uz musi proudit opravdu mraky adres, aby to vytuhlo, jak ale praxe ukazala, traffic na to vliv nema...
Prakticky prikad:
Signamax 065-7726S, ve spicce kolem 60Mbit/s na gigovem SFP, na 5 portech asi 40Mbit a na dalsich 4 portech nejaka troska, uptime 98 Days 8 Hours 5 Mins 33 Secs, jeste se nesekl ...
Ten stejny signamax, ve spicce na optice kolem 50Mbit/s, do dalsich 15ti portu jsou zapojeny konvertory, celkem pres to frci takovych 300 lidi, mng se sekne asi po 5-ti dnech ...
Reseni je VLAN, kde jsem to rozjel, tam uz problem neni, alespon ne na signamaxu.
TP link nedoporucuji predevsim z toho duvodu, ze neumi SNMP, coz je pak trosku na prd co se tyce nejakeho centralniho dohledu a ja jsem presvedceny o tom, ze mng switch kupujeme predevsim z toho duvodu, abychom meni prehled o tom, co se deje na zacatku nasi site, kde vznikaji ty nejvetsi problemy ...
0 x
Lukas Kristek
tplink podporuje snmp v řadách 3xxx a 5xxx. Taky mi tu přes ně teče víc dat a management se NESEKÁ. Důvod koukat na ně opravdu neni protože si doma nastavim vlany a donesu na místo a hotovo. Už se tam nepodívám. I přes seriák je to management ne? a management potřebuju kvůli vlan tagům.
Specifikuj co vůbec znamená že se management seká. Jestli je seknutí v tvym podání to, že se na něj nedostaneš, což se může stát ale na routeru co je u něj jsem udělal pravidlo a dostanu se na něj kdykoliv. Run Time: 82 Day - 23 Hour - 19 Min - 20 Sec
Specifikuj co vůbec znamená že se management seká. Jestli je seknutí v tvym podání to, že se na něj nedostaneš, což se může stát ale na routeru co je u něj jsem udělal pravidlo a dostanu se na něj kdykoliv. Run Time: 82 Day - 23 Hour - 19 Min - 20 Sec
0 x
Co je víc dat? Kolik klientů, resp. kolik MAC adres po nem beha?
No, pak mame trochu odlisny nazor, ja teda ocenuji mng predevsim v tech pripadech, kdy mi ze switche zacne tect podstatne vyssi traffic nez je obvykle; pak mrknu na graf portu vykresleny podle snmp a vim, ze v urcitem miste mam problem s kapacitou, tak je vhodne to treba osadit gigabitem, nebo vic rozsegmentovat. Taky je to fajn, kdyz se najde klient, ktery dela bordel v siti, mrknu na rozpis MAC adres na porty a vime, kde to je, v lepsim pripade i podle portu kdo to je ...
Ze se mng seká znamená, že se na ten switch nedostanu, on samozřejmě běží vesele dál. Nedostanu se na něj ani v tom případě, kdy si za ním fyzicky přijdu a připojím se přímo do něj.
Inu, tplink je proste lowend, za ty prachy je to dobry switch, obzvlast pokud to chci postavit za par korun, ale v pripadech, kdy se mi nasbira vic lidi je proste vhodne ho vymenit za neco lepsiho, o multicastu ani nemluvim.
Ja bych to videl asi takhle:
1. mas hodne penez, chces investovat? Kup si cisco, juniper, mozna 3com/huawei...
2. nemas prachy, ale chces delat vic sluzeb a ocekavas velky traffic? Kup si signamax, nebo edgecore...
3. nemas prachy a chces delat jen data a necekas vic jak 50Mbit? Kup si tplink, tendu...
No, pak mame trochu odlisny nazor, ja teda ocenuji mng predevsim v tech pripadech, kdy mi ze switche zacne tect podstatne vyssi traffic nez je obvykle; pak mrknu na graf portu vykresleny podle snmp a vim, ze v urcitem miste mam problem s kapacitou, tak je vhodne to treba osadit gigabitem, nebo vic rozsegmentovat. Taky je to fajn, kdyz se najde klient, ktery dela bordel v siti, mrknu na rozpis MAC adres na porty a vime, kde to je, v lepsim pripade i podle portu kdo to je ...
Ze se mng seká znamená, že se na ten switch nedostanu, on samozřejmě běží vesele dál. Nedostanu se na něj ani v tom případě, kdy si za ním fyzicky přijdu a připojím se přímo do něj.
Inu, tplink je proste lowend, za ty prachy je to dobry switch, obzvlast pokud to chci postavit za par korun, ale v pripadech, kdy se mi nasbira vic lidi je proste vhodne ho vymenit za neco lepsiho, o multicastu ani nemluvim.
Ja bych to videl asi takhle:
1. mas hodne penez, chces investovat? Kup si cisco, juniper, mozna 3com/huawei...
2. nemas prachy, ale chces delat vic sluzeb a ocekavas velky traffic? Kup si signamax, nebo edgecore...
3. nemas prachy a chces delat jen data a necekas vic jak 50Mbit? Kup si tplink, tendu...
0 x
Lukas Kristek
problém asi bude v tom, že to co po tom chceš ty v prvnim odstavci, to má dělá hraniční router protože co jeden vlan, to jeden ethernet a jeden port na switchy takže já si to všechny vytahuj z mikrotiku, switch mi doslova řečeno dělá jenom tagy vlanů nic víc proto říkám že na management nepotřebuju i když se tam dostanu. Na jednom je cca 20mac adres a tok do 10Mbit cca 12 portů z 16 obsazený. Takhle to dopadá když lidi chtěji masivný rychlosti do netu a pak nevědí co s tim a maji net jako okrajovou záležitost. Ano, možná až tam budou tahat víc tak to nepobere ale zatim to zvládá bez jedinýho problému.
Když už jsme u těch switchů, co zanená tohle?
Propustnost:
18,8 Gbps switching capacity
Forwarding rate: 9,5 Mpps
Když už jsme u těch switchů, co zanená tohle?
Propustnost:
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:
Propustnost:
switching capacity: max.prepinaci /teoreticka/ kapacita switche (napr. 18Gbit portu, maximum co pres to muzes protlacit je 18.8Gbit)
forwarding rate: max pocet packetu za sekundu, ktere je schopnej switch prepnout /zase spis teoreticka hodnota/
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
aha takže Mpps je mega packet per second? To je ale blbá jednotka, tohle mě fakt nenapadlo. Díky
0 x
Tak to neni spatny reseni, i tak je dobre mit mng pro potrebu fyzicky zdechnout port, ale pro me je to jaksi nerealne, to bych musel routovat verejne ipecka /30, nebo to nejak vyspekulovat na tom centralnim routeru, coz asi ee pri poctu klientu... A jak vsichni vime, verejne ipecka dochazi a je kazdym rokem vetsi problem je dostat ...
Pockej, az ti tam potece vetsi traffic, pak pochopis
Ale jo, ja bych taky lidem radsi daval 512ky, bez nejakych verejnych, bez televize a jeste idealne omezoval p2p a webshary, ale to bych tady ted asi nepsal ...
Pockej, az ti tam potece vetsi traffic, pak pochopis

0 x
Lukas Kristek