❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MAC filtr , Svázání MAC s IP, QT

Návody a problémy s konfigurací.
Survivor

MAC filtr , Svázání MAC s IP, QT

Příspěvekod Survivor » 19 years ago

1)
Když nakopíruju(vložim) nějakou MAC do Access listu, zakážou se mi všechny ostatní MAC adresy,nebo je ještě někde musim zakázat zvl᚝?

2)
Mam 2x Mikrotik, ten první je jako AP a ten druhý je mezi poskytovatelem internetu a AP. Na druhém mam většinu síových služeb(NAT,Mangle,Queues,...) a potřeboval bych svázat MAC s IP u klientů připojovaných na AP,ale abych to nastavil na druhém MK.Jde to nebo to svázání MAC a IP musí být na AP?

3)
Mám klienta se dvěma PC za Ovislinkem 1120AP. Mam svázat jednu IP s MAC ovislinka a druhou IP taky s MAC ovislinka?Nebo jak?

4)
Jde nastavit v Q/T aby se klient s 2 PC dělil stejně o rychlost jako ostatní kteří mají 1PC? Nějak mi na to nestačí priority. Jak to děláte vy?

Snad mi někdo odpoví aspoň na jednu otázku.S MK začínam.
Děkuji
0 x

Steebe

Příspěvekod Steebe » 19 years ago

1) Priste hledej je to tu : viewtopic.php?t=236

2) popsal si to z druheho konce mno ale po 3 precteni sem to asi pochopi ... rek bych ze jo jde svazovat na tom druhem mikrotiku ...
Priste hledej je to tu : viewtopic.php?t=211

3) Proc to nevyzkousis ? Rekl bych ze svazujes jen ty dve IPcka a kazdy ma stejnou MAC ...

4) mno tedy nevim jak to tam kouzlis s tema prioritama me by jich bohate stacilo mene ... QT zatim moc nepouzivam (jen na omezeni P2P a nejaky krafiny) spis pouzivam SQ ..
0 x

Survivor

4) Na AP mam nastavenej rozsah 192.168.8.0/24.
Tomu klientovi se dvěma PC (192.168.8.8 a 192.168.8.9) značkuju pakety - nastavil sem jako src address a dst address 192.168.8.8/31 - je to proto,abych ho měl pod jednou položkou a zbyly mi priority. Jde to udělat takhle? Musim u toho klienta změni masku na 255.255.255.254? Teïko je 255.255.255.0.
Mohl by mi někdo dát demo účet s rozsáhlou sítí? Díval sem se u skrebona jak to má a nejsem z toho moc moudrej.
Dík
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

Survivor píše:4) Na AP mam nastavenej rozsah 192.168.8.0/24.
Tomu klientovi se dvěma PC (192.168.8.8 a 192.168.8.9) značkuju pakety - nastavil sem jako src address a dst address 192.168.8.8/31 - je to proto,abych ho měl pod jednou položkou a zbyly mi priority. Jde to udělat takhle? Musim u toho klienta změni masku na 255.255.255.254? Teïko je 255.255.255.0.
Mohl by mi někdo dát demo účet s rozsáhlou sítí? Díval sem se u skrebona jak to má a nejsem z toho moc moudrej.
Dík

Asi nechapu, co presne myslis. Ale v zasade, ked znackujeme, pre prehladnost a moznost lahkej zmeny, znackujeme predsa kazdu ip zvlast v mangle... A to, ze maju rozne ip, rovnaku packet mark sposobi, ze sa to vrhne v QT/SQ do rovnakeho toku dat. :)
0 x

Survivor

Jo tak takhle...
Dík
0 x